Det meste tyder på at det vil bli en historisk endring av langrennssporten i løpet av de neste årene. Onsdag stemte langrennskomiteen i det internasjonale skiforbundet (FIS) for et forslag om at menn og kvinner som prinsipp skal gå like langt, ifølge Dagbladet.

Forslaget ble vedtatt med 57 prosent av stemmene, mens 36 prosent stemte mot og resten avsto fra å stemme. Innstillingen må bli godkjent av FIS-styret før den trer i kraft.

De vanlige distansene i dag er 10, 15 og 30 kilometer for kvinner, og 15, 30 og 50 kilometer for menn.

– Det er en viktig og historisk avgjørelse, uttalte leder for langrennskomiteen, Vegard Ulvang på møtet ifølge Dagbladet.

– For meg forteller vi en historie nå om at kvinner ikke er like sterke som menn, det vil jeg forandre, sa Ulvang videre ifølge avisen.

foto
FORANDRING: Vegard Ulvang er fornøyd med vedtaket til langrennskomiteen. Foto: Terje Pedersen / NTB

Langrennssjef i Norges Skiforbund, Espen Bjervig, er også fornøyd med avgjørelsen.

– Dette er en prinsipiell viktig og riktig beslutning, så får vi teste ut distanser til vinteren før endelig distanser blir avgjort. Verdenscupen i langrenn har nå like distanser, like mange konkurranser og like pengepremier for kvinner og menn, skriver Bjervig i en melding til VG.

– Det synes jeg er kult. Jeg vet det er delte meninger om det blant norske utøvere, men jeg mener det er fint å nærme seg friidrett akkurat på like distanser, skriver landslagsløper Ragnhild Haga i en melding til VG.

foto
TOMMEL OPP: Ragnhild Haga støtter avgjørelsen til langrennskomiteen. Her heies hun frem av langrennssjef Espen Bjervig under OL-stafetten, hvor Haga gikk ankeretappen. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Møtet var Ulvangs siste som leder for langrennskomiteen.

Ulvang opplyser ifølge NTB at prinsippet om likhet skal ut på prøve den kommende sesongen, før det skal stemmes over hvilke distanser som skal gås først til neste år.

Det betyr trolig at VM i Trondheim i 2025 blir første store mesterskap med de nye endringene på plass.

Onsdag ble det også bestemt av langrennskomiteen at Beitostølen skal være arrangør for verdenscuprenn fra 9. til 11. desember.

Rennene på Beitostølen vil arrangeres som den tredje verdenscuphelgen i sesongen, etter sesongåpningen i finske Ruka og den påfølgende verdenscuphelgen på Lillehammer.

– Vi har hele tidlig vært tydelige overfor FIS på at Beitostølen er vår foretrukne arrangør til å påta seg mulige ekstrarenn eller nye renn som kommer inn på kalenderen av diverse grunner. At det nå åpnet seg en mulighet i tilknytning til våre World Cup-renn på Lillehammer, er vi glade for. Vi vil nå se disse arrangementene under ett slik at de i stor grad fremstår som en felles arrangør. Dette for å best mulig legge til rette for deltakere, samt sørge for gode og bærekraftige løsninger mellom to norske arrangører som ligger nært sammen i tid og sted, forteller arrangementssjef i Norges Skiforbund, Terje Lund.

Innstillingen til langrennskomiteen skal endelig godkjennes av FIS-styret i neste uke.