Det er åpnet for at 20 prosent av kapasiteten i VM-hallene skal benyttes. På det meste betyr det cirka 4000 mennesker ringside i den største hallen (finalearena) der blant andre Egypt og Danmark skal spille flere kamper tidlig i mesterskapet. Samtidig er smitten økende i landet og nærmer seg nivået fra i vår, ifølge Worldometer.

Flere lag rammet

Stavanger-mannen Gøran Søgard Johannessen er sammen med resten av det norske landslaget i tyske Flensburg før avreise til Egypt i neste uke.

– Vi kan ikke gjøre noe med det, dessverre. Vi synes det er et veldig dårlig signal å sende når vi står overfor en sykdom vi kjemper mot. Det virker nesten som at de gir blaffen. Det er trist at de gjør det på den måten, sier Johannessen.

Også lagkamerat Sander Sagosen har uttalt seg kritisk om at det åpnes for tilskuere i VM.

Håndball-EM for kvinner hadde 16 lag. Mesterskapet forløp uten en eneste positiv prøve etter at kampene startet. I Egypt-VM er det med hele 32 nasjoner.

Åtte tsjekkiske spiller er syke i korona. Egypt hadde ti mann ute med covid-19-sykdom i desember. Sverige fikk et sykdomstilfelle tidligere denne uka.Danmark har også fått det samme. Danskene mottok onsdag et forfall fra nøkkelspilleren Henrik Toft Hansen. Han ble koronasmittet for noen uker siden, men er ikke i slag.

Lever i boble

Norge hadde et tilfelle i oppkjøringen. Kristian Sæverås er på beina og med i den norske troppen.

Flere lag, deriblant Sverige og Tyskland, er svekket etter at spillere har valgt å takke nei til VM på grunn av pandemien.

Den norske landslagslegen Thomas Torgalsen mener smitteverngrepene er gode.

– Planene for gjennomføringen ser veldig bra ut. Det springende punktet er dette med tilskuere. Hvis sonene og sosial distansering blir overholdt inne i hallen, synes jeg ikke det er uforsvarlig med noen tilskuere i hallen. Men jeg synes ikke det høres forsvarlig ut med en tredel av tilskuerkapasiteten, sier Torgalsen til NTB.

– Medisinsk og smittevernmessig ville det vært aller best uten publikum.

Landslagslege Thomas Torgalsen reiser snart med den norske troppen til håndball-VM i Egypt. Foto: Vidar Ruud / NTB

Alle involverte i VM skal leve i en svært streng boble der smitteverntiltakene er fordelt på 32 punkter.

(Aftenbladet/NTB)