Mens Valnes fikk knekt venstreskien – og reagerte med å pælme arbeidsutstyret avgårde – forteller Taugbøl at hans raseri over å ryke ut av kvartfinalen gikk utover en dør nede i kjelleren på i stadionbygget i Planica. Av samme grunn møtte han til VG-intervju med bandasjert hånd etter Johannes Høsflot Klæbo og Pål Golberg sikret norsk dobbeltseier i VMs sprintfinale.

– Jeg måtte inn i bua og få pustet litt og det var en dør som jeg måtte åpne litt hardt, sier Håvard Solås Taugbøl.

– Den ødela du?

– Nei, det viste seg at det var kryssfinér, så den var jævlig hard å slå. Jeg håpet det var gips, men det var det ikke, sier Taugbøl med et smil.

– Du slo i stykker hånda?

– Nei da, men den er litt øm, svarer Taugbøl.

Situasjonen som fikk Taugbøl til å «dra til» døra var med svenske Marcus Grate i kvartfinalen. Der gikk nordmannen over ende:

– Jeg tok avgjørelsen om å ikke gi plass og beholde posisjonen min, så blir det trangt. Vi er skulder mot skulder og da mister jeg balansen i svingen og da tryner jeg rett og slett, sier Taugbøl til VG.

– Det er lett å være etterpåklok. Sett i ettertid så kunne jeg vært defensiv og gitt plass. Men hadde jeg gjort det og røket på det så hadde jeg nok ikke tilgitt meg selv for det heller, fortsetter han.

– Jeg har vært veldig skuffet. Det har jeg, sier Taugbøl.

BANDASJERT: Håvard Solås Taugbøl stilte opp i pressesonen med bandasjert hånd. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

De to utøverne involvert har ikke snakket med hverandre enda, men Taugbøl mener Grate løste situasjonen på en kjip måte. Sprinttrener Eirik Myhr Nossum er klinkende klar i sin dom.

– Jeg mener at svensken går der det ikke er plass og presser Håvard ut av sitt spor. Det er en soleklar disk. Dessverre for Taugbøl hjelper ikke det, sier sprinttrener Eirik Myhr Nossum til NRK.

– Jeg har skjønt at de er veldig sinte, men ikke direkte mot meg. De har vist respekt. Men det er klart at de er sinte. Jeg kommer på innersiden der det er trangt, men det finnes plass. Når det finnes en sjanse kommer jeg til å ta den. Man kan ikke bare være snill og gi bort plassen, forklarer Marcus Grate selv til Aftonbladet.

Grate gikk videre til semifinalen, noe Norge la inn protest på. Juryen bestemte at Grate ikke ble disket.

– Jeg var den som så det best. Det er en «race incident» og jeg syntes det er riktig at ser det slik. Jeg er glad for at Marcus beholder plassen sin, sier den svenske landslagssjefen Anders Byström til Expressen.

Lagkamerat Erik Valnes var også nedbrutt etter semifinale-exiten.

– Det er ikke bra. Det første jeg tenker er å komme meg opp, men så var jo skiene knekt av. Da jeg hadde jeg kommet meg opp så hadde jeg en fair sjanse, men skiene var jo av så da går det ikke, sier Valnes til NRK.

– Hvordan er det at det skjer på en dag som dette?

– Det er mye bortkastet trening. Det var den største sjansen i karrieren min til nå, så det er bortkastet, er Valnes’ nådeløse dom etter fallet.

Om sjansene på lagsprinten er heller ikke Valnes spesielt optimistisk. En plass han har vært favoritt til å ta.

– Jeg tror det er større sjanse for at det blir fly hjem, innser Valnes – og får selskap av like uheldige Taugbøl på returen til Norge. Han er også ferdig i VM.

Valnes var best i prologen og vant sin kvartfinale. Litt over halvveis i semifinalen og rett før én av de lengste bakkene tråkket Valnes på egen ski og gikk i snøen. Skien knakk og medaljemulighetene til 26-åringen var over. Det var en svært skuffet mann som møtte VG etter herrenes finale - som Klæbo altså vant.

– Det er bare å lese lista fra prologen og kvarten, så skjønner man at det det kjentes greit i dag, sier Valnes til VG.

– Hvordan er det å ta den runden mot mål når man vet hva som har skjedd?

– Det kan man jo tenke seg, sier Valnes.

I frustrasjon kastet Valnes den knekte skien ut av løypa.

– Kan du beskrive hva som går gjennom hodet ditt da?

– Nei.

Alt om ski-VM: Full oversikt finner her!

Even Northug som gikk i den samme semifinalen som Valnes unngikk fall, men måtte gå rundt landsmannen som lå i snøen.

– Det er kjedelig for Erik. Finnen presser seg gjennom og ødelegger for Valnes og kanskje litt for meg også. Jeg må gå rundt og det blir litt lenger vei, sier Northug til NRK.

– Hvor mye tror du det ødela?

– Jeg tipper «lucky loser»-plassen røk der. Men det er mest kjedelig for Valnes, for han er sterk i dag, konstaterer Northug.

Fysen på mer sport? Prøv VGs nye sportskalender!