Martin Ødegaard slo begge de målgivende pasningene da Norge slo Irland 2–1 på Aviva Stadium torsdag. Østigård stanget inn det første på corner.

– Jeg tror ikke helt det norske folk skjønner hvor stort det er å ha en norsk kaptein for laget som leder Premier League om dagen, sier Østigård til VG etter kampen.

Han spiller for serieleder Napoli i Italia, men er selv Arsenal-fan.

– Så det er fantastisk å følge med, sier 22-åringen.

Arsenal er fem poeng foran nummer to, Manchester City, etter 14 kamper.

Med Erling Braut Haaland ute med skade er Ødegaard den eneste superstjernen på det norske laget, og den norske kapteinen overrasket irske journalister stort da han svarte på deres spørsmål i flere minutter etter landskampen.

– Wow, sa journalistene seg imellom og smilte bredt.

GOD KLEM: Martin Ødegaard serverte og Leo Skiri Østigård scoret mot Irland. Da kunne de feire. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Østigård er ikke overrasket.

– Martin er en utrolig bra fyr. Han har en evne til å gjøre mange trygge, og det er viktig i et lag. Han tar ansvar på banen, sier Østigård til VG før han gjentar:

– Fyren er 23 år og kaptein for laget som leder Premier League og landslaget. Det er ellevilt. Det er vel niende året til Martin på landslaget, det er ganske utrolig når du er 23 år. Han har vært gjennom mye og tar en større og større rolle, han vokser på den. Han er en fantastisk god kaptein.

Ødegaard scoret begge målene da Arsenal slo Wolverhampton midt i november:

12. mars 2021 bestemte Ståle Solbakken at Ødegaard var den nye landslagskapteinen. 30 juli i år ga Mikel Arteta 23-åringen den samme rollen i Arsenal.

– Jeg er blitt tryggere i rollen og fått mer erfaring. Jeg er litt eldre og litt klokere forhåpentligvis, sier Ødegaard til VG og ler.

I januar er det åtte år siden Real Madrid hentet Ødegaard fra Strømsgodset. Veien har gått via nederlandsk fotball til å være lederstjerne på Arsenal. Søndag leder han Norge mot Finland på Ullevaal, også den kampen blir uten en skadet Haaland.

SUPERSTJERNER: Martin Ødegaard (t.h.) og Erling Braut Haaland på landslagstrening i Slovenia i september. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Norges kaptein har spilt 46 landskamper og scoret to mål. Statistikken i Arsenal er 14 mål på 63 kamper i Premier League.

– Jeg har vokst med rollen og klarer å ta den bedre og bedre, jeg føler det går fint. Jeg trives, sier Ødegaard om kaptein-rollen.

MÅL: Martin Ødegaard scoret begge Arsenals mål mot Wolverhampton tidligere i november. Foto: Mark Pain / Pa Photos

Landslagstrener Ståle Solbakken mener 23-åringen har hatt en fin utvikling som kaptein og spiller.

– De forventningene som var til ham da han gikk til Real Madrid var helt crazy og umulig å innfri. Han har vokst på og utenfor banen, han er en veldig naturlig kaptein i vårt lag. Og han er også kaptein for det beste laget i Premier League, så det taler for seg selv, sier Solbakken til VG.

– Hvordan vil du beskrive Ødegaard?

– Det du ser er sånn han er, still og rolig, når han sier noe så lytter alle. Han har et godt forballhode. Han kommer med taktiske innspill, han er litt min forlengede arm. Han er en fornuftig kar utenfor banen. Han er ung, men han har levd et langt liv i voksenfotballen, sier Solbakken.