– Vi håper FIS sørger for at den blir flyttet et annet arrangørsted. Blir den ikke det, så avstår hun fra å delta, skriver Johaugs manager, Jørn Ernst, i en melding til Dagbladet.

– Det som nå skjer i Ukraina er skremmende, og noe som jeg virkelig må fordømme. Ja, det som har oppstått føles uvirkelig, og det setter vår verden i en ny og farlig situasjon. Det er krig – og vi går inn i en tid med ekstra høy risiko på flere områder, sier Johannes Høsflot Klæbo til VG.

Det russiske militæret invaderte Ukraina natt til torsdag. Russiske styrker er allerede dypt inne i Øst-Ukraina i utbryterrepublikkene Donetsk og Luhansk, og torsdag morgen har de innledet en fullskala invasjon fra minst fem fronter.

I mars skal det etter planen avholdes verdenscuprenn i Tjumen i Russland, og Det internasjonale skiforbundet har foreløpig ikke flyttes rennene.

Det får Klæbo til å reagere.

– Nå må FIS vise at de tar ansvar, samt vise ryggrad. Det er bare å flytte verdenscupavslutningen som var planlagt i Russland. FIS kunne ha reagert langt raskere samt gitt Östersund og Sverige avslutningen på verdenscupen. Jeg forventer at FIS aksjonerer i dag. Personlig har jeg ingen planer om å reise til et land som invaderer et annet land – for å konkurrere på ski, forteller Klæbo.

Det svenske skiforbundet kommer ikke til å sende noen utøvere til Russland. Det opplyser Karin Mattsson i det svenske skiforbundet i en pressemelding, ifølge Aftonbladet.

LANGRENNSSTJERNE: Johannes Høsflot Klæbo. Foto: Javad Parsa / NTB

Norges skipresident Erik Røste har sendt mail til FIS-president Johan Eliasch og generalsekretær Michel Vion torsdag morgen med beskjed om at det må tas stilling til de planlagte rennene raskt.

– Personlig mener jeg det blir helt feil å arrangere verdenscup i et land som akkurat nå påfører et europeisk land store ødeleggelser og lidelser. Dette handler om noe større enn idretten. Da kan ikke idretten være nøytral, sier Røste.

FIS skrev i en uttalelse til VG torsdag formiddag at de følger konflikten tett og at sikkerhet for alle involverte er øverste prioritert, men det er ikke blitt gjort en endelig beslutning rundt rennene i Tjumen 18.–20. mars.

Idrettspresident Berit Kjøll skriver i en pressemelding at idrettsarrangementer i Russland ikke bør arrangeres, og at de kommer til å ha løpende dialog med norske myndigheter.

– Russlands aggresjon ovenfor Ukraina er helt uakseptabel og er handlinger vi tar sterkt avstand fra, sier Kjøll.

Det norske sykkelrittet Tour of Norway, som årlig får flere millioner i statsstøtte, har invitert Gazprom-Rusvelo til årets utgave av rittet, men etter den russiske invasjonen åpner de nå for å nekte laget deltagelse i rittet. Laget har sveitsisk lisens, men er for alle andre praktiske formål russiske.

Rittsjef Roy Hegreberg åpner for å trekke invitasjonen til laget.

– Vi er klare til å bidra med det vi kan gjøre. Om det er noe vi ser kan være med å sette fokus på, så gjør vi det, sier Hegreberg til Landevei.

I fotballverden skal UEFA på fredag diskutere å flytte Champions League-finalen fra St. Petersburg, og i en samlet pressemelding fra fotballforbundene i Poland, Sverige og Tsjekkia, ber de om at de ikke spilles kvalifiseringskamper i Russland i mars.

Russland skal etter planen spille mot Polen i Moskva 24. mars. Skulle de vinne den kampen, er planen at de skal spille den avgjørende kvalifiseringskampen i Moskva fem dager senere, mot vinneren av kampen mellom Sverige og Tsjekkia.

Stormester i sjakk, Johan-Sebastian Christiansen, går hardt ut mot Russlands invasjon av Ukraina.

– Putins handlinger vil aldri bli tilgitt. Det er absolutt ingen sjanse for at jeg vil delta i sjakkolympiaden i 2022 eller andre store FIDE-arrangementer hvis de blir arrangert i Russland i nær fremtid, skriver han på Twitter.

Klæbo og flere andre norske langrennsstjerner konkurrerer i Lahti i Finland denne helgen. I kveld går han, Even Northug og Ane Appelqvist Stenset showrenn i Helsinki. Der er også russerne Gleb Retivykh og Julija Stupak på startstreken.

– Det føles ganske rart å skulle reise til Finland i dag, for å konkurrere på ski med skiløpere fra Ukraina, Russland med flere. Men kanskje er det å konkurrere innen idrett viktigere enn noen gang – nettopp fordi idrett er upolitisk og ufarlig. Men det kjennes ganske uvirkelig å skulle konkurrere på ski ut akkurat nå, men vi får gjøre vårt beste, sier 25-åringen.

Onsdag, før Russland invaderte Ukraina, gikk Klæbos landslagskamerat Hans Christer Holund ut mot planene om å avholde konkurranser i Russland.

– Det blir feil å arrangere skirenn i et land som går til krig, sa Holund til VG.