To personer stjeler nå alt av overskrifter i sjakkverdenen.

Hans Niemann, 19-åringen som tidvis briljerer, men som også anklages for juks.

Og Magnus Carlsen, verdensmesteren som protesterte mot Niemann ved å tape med vilje mot ham etter få trekk.

Men hvem av dem har rett? Eksperter har uttalt seg i begge retninger. Nå har saken tatt enda en ny vending. Den franske sjakkspilleren Yosha Iglesias har presentert det hun kaller «de mest inkriminerende» bevisene hittil.

– Jeg ble sjokkert av det jeg fant, sier Iglesias i dette intervjuet med Aftenposten.

Har endret mening

Iglesias er en fransk sjakkspiller som har tittelen Fide-mester (FM) i sjakk. Hun er også kjent for sjakkvideoer på Youtube.

Det hele startet med at Hans Niemann beseiret Magnus Carlsen i starten av september. Hjemme i Paris var Yosha Iglesias fra seg av begeistring.

Men så trakk plutselig Carlsen seg fra turneringen. Da kjente Iglesias på avsky. Hun har høy respekt for Carlsen og var overbevist om at nordmannen hadde en god grunn. Mistanken hennes mot Niemann vokste. Men det var først da hun selv gikk gjennom partiene til Niemann, at hun gjorde seg opp en tydelig mening.

Sentralt i Iglesias’ metode var programmet Chessbase. Det har en egen funksjon som sammenligner trekkene en spiller gjør, med trekkene sjakkcomputeren gjør.

– Jeg visste ikke om denne funksjonen før. Og det gjorde heller ikke flere stormestere jeg kjenner. Smarte juksere kan være smartere enn sjakkverktøy. Men de kan ikke være smartere enn sjakkverktøy de ikke vet om. Kanskje det forklarer det som har skjedd.

For da Iglesias brukte funksjonen på Niemanns partier, ble hun overrasket. Hun peker ut spesielt to mistenkelige funn:

1. Ni «perfekte» partier

Iglesias har funnet ni partier der Niemanns trekk korrelerte 100 prosent med computertrekk, ifølge Chessbase-verktøyet. Enkelt forklart: Niemann spilte perfekt.

– Det er nesten umulig. Det er den type ting som kan skje én gang i livet, kanskje. Å klare det ni ganger på tre år, uten å jukse, er veldig, veldig usannsynlig, forklarer Iglesias.

2. Spilte bedre enn Carlsen

Fem turneringer som Niemann spilte sommeren 2021, peker seg ut. Der ligger Niemann på en Chessbase-score mellom 68 og 79 gjennom fem turneringer. Verdens beste sjakkspiller, Magnus Carlsen, ligger på rundt 70 i sin beste form.

– Niemann spilte mye bedre enn et menneske noensinne har gjort. Det er til og med bedre enn Bobby Fischer da han vant 20 strake partier.

Yosha Iglesias’ Youtube-video om Hans Niemann har fått stor oppmerksomhet i sjakkmiljøet. Foto: Skjermdump, Youtube

Det utrolige trekket

Sjakkcomputere holder et mye høyere nivå enn verdens beste spillere. Mange av trekkene de anbefaler, er dermed nærmest uvirkelig gode.

Iglesias mener å finne flere slike trekk i Niemanns partier. Et parti mot supertalentet Abhimanyu Mishra i 2020 har vakt særlig oppsikt.

Der spiller Niemann et utrolig trekk der han flytter springeren helt ut til kanten.

– Som en Fide-mester ville jeg ikke vurdert ideen i det hele tatt. Det virker som en dum idé. Men mange trekk senere viser det seg å være en utrolig idé. Mange mener dette er det mest mistenkelige trekket, forklarer Iglesias.

– Hvis et menneske spiller slik, uten å jukse, ville det vært én av tidenes beste, legger hun til.

Dette trekket fra Hans Niemann vekker stor oppsikt. Det er sjelden det lønner seg å flytte springeren ut til kanten, der den får lite innflytelse på spillet. Foto: Skjermdump, Chessgames.com
Her, 16 trekk senere, er poenget med trekket åpenbart. Niemann har fått byttet vekk mange brikker. Den svarte springerens posisjon gjør at den hvite kongen ikke kan flytte seg. I mellomtiden kan Niemanns svarte konge få stor makt og spise bønder. Foto: Skjermdump, Chessgames.com

– Overbevisende nok

Iglesias understreker at hun hverken er en matteprofessor eller en sjakkspiller i ypperste verdensklasse. Men funnene hennes får uansett stor oppmerksomhet i sjakkmiljøet. Aftenpostens sjakkspaltist Atle Grønn kaller det «spikeren i kisten» i Niemann-saken.

Han begrunner det med enkelttrekkene Iglesias viser frem.

– Det er ikke mulig å snakke seg bort fra. For meg som sjakkspiller er de trekkene overbevisende nok, sier Grønn, som spesielt trekker frem springertrekket nevnt over.

– Ingen sterk sjakkspiller setter en springer frivillig der. Måten det partiet gjennomføres på, er helt fantastisk. Hadde Magnus gjort det, hadde han blitt rost opp i skyene som et geni av en annen verden.

Aftenposten har kontaktet Niemann på e-post, for å få et svar på påstandene i denne artikkelen. Han har ikke besvart henvendelsen. Niemann har innrømmet å ha jukset i online-sjakk, men har avvist at han noensinne har jukset på brettet.