1. april tydeliggjorde Helsedirektoratet regelverket for organisert idrett og åpnet samtidig for at fotballbaner igjen kunne brukes til fotballaktiviteter. Forutsetningen var at aktiviteten fulgte gjeldende smittevernregler.

Sunnmøre Fotballkrets melder på sine nettsider at den har gjennomført en spørreundersøkelse blant sine klubber. Svarene viser at to av tre har gjenopptatt fotballaktivitet, mens det fortsatt er full stopp i hver tredje klubb. Egentlig hadde daglig leder i kretsen, Bjørn Oskar Haukeberg håpet på at flere var kommet i gang.

– Vi synes at antallet er midt på treet. Det er tross alt tre uker siden det ble åpnet for å sette i gang med organisert fotballaktivitet innenfor de rammene som er utarbeidet. Påska har sikkert gjort det litt forsinket, men vi ønsker at klubbene skal komme i gang så fort som mulig med mest mulig aktivitet innenfor de gitte rammene, sier Haukeberg.

Få små barn

Spørreundersøkelsen viser at selv om mange klubber har kommet i gang med fotballaktivitet, har ikke to av tre barn mellom seks og tolv år kommet i gang enda. Det bekymrer Haukeberg.

– Vi skjønner at de som kanskje kommer i gang sist er de yngste, men er særlig bekymret for dem. Denne aldersgruppen utgjør den største gruppen av de som spiller fotball, så det er fortsatt tusenvis som ikke får være med i organisert aktivitet, sier Haukeberg, og fortsetter:

– Så kan man spørre seg om det er så ille? Ja, det mener vi. Fordi den beste og tryggste aktiviteten er den klubbene kan tilby, sier han, og mener at det blir enda mer naturlig at de unge kommer i gang nå som barnehagene er åpnet og de yngste barna begynner på skolen førstekommende mandag.

Digitalt møte

Bekymringene rundt dette var noe Sunnmøre Fotballkrets delt i et digital møte torsdag. Rundt 40 av cirka 60 klubber i kretsen deltok på møtet, som det ble innkalt til på kort tid.

– Oppslutningen var god, og det viser at bare det er en stor nysgjerrighet og interesse i klubbene for å finne ut hva de kan gjøre, sier Haukeberg.