Roberto Mancini er blitt vant til å presentere nye spillere. Roberto Mancini er blitt vant til å presentere nye spillere. Foto: Scanpix

4 500 000 000 kroner

<p>Det skal ikke stå på pengene når Manchester City skal på spillerjakt. På tre og et halvt år har de kjøpt spillere for 4,5 milliarder kroner.</p>

... og enda én. Mario Balotelli på plass i Manchester. Foto: Jon Buckle

DIREKTE 13.45: MANCHESTER UNITED-MANCHESTER CITY

I ettermiddag finner en av engelsk fotballs største rivaliseringer sted på Old Trafford i Manchester. Hjemmelaget United tar imot sine lyseblå byrivaler, i det som kan bli en nøkkelmatch i gullkampen.

De røde leder tabellen fire poeng foran Arsenal, og fem poeng foran dagens motstandere, med en kamp mindre spilt.

Dermed kan City klatre ennå et steg nærmere førsteplassen med seier, mens hvis poengene blir på Old Trafford tar United et viktig steg mot ligagullet.

Ekstreme summer

I 2008 tok Abu Dhabi United Group over Manchester City. Fra dag én lovet representanter fra gruppen, som er god for over 5000 milliarder kroner, at de skulle gjøre klubben til et europeisk topplag. Uansett pris.

– Klubbene vet nå at vi har ressurssterke folk i ryggen, dermed vil automatisk prisene stige på spillerne vi prøver å kjøpe. Fansen vår må huske at dette er en satsing som vil ta tid, og kan derfor ikke forvente at vi vinner ligaen de første sesongene, sa daværende Manchester City-trener Mark Hughes.

Nye regler

Fra 07/08-sesongen har City brukt svimlende fire milliarder kroner netto på spillerkjøp. I samme tidsrom har United kjøpt spillere for netto 100 millioner kroner.

Noen av klubbenes nærmest overdrevne pengebruk er en av grunnene til at FIFA fra og med 2012/2013-sesongen innfører en regel om at ingen lag kan bruke mer penger enn de tjener. Da mister de en eventuell plass i en internasjonal cup.

– Pengebruken blant enkelte klubber har den siste tiden vært hinsides. Det får konsekvenser for mange av de mindre klubbene. Derfor måtte vi gjøre noe for å forhindre at dette blir en lekeplass for rikinger, sa FIFA-president Sepp Blatter når planen ble lagt frem.

Dårlig fortjeneste

Brasilianeren Robinho kom 2008 til Manchester City for 325 millioner fra Real Madrid. Spissen innfridde ikke forventningene Mark Hughes hadde, og ble dermed solgt to år senere for 125 millioner til AC. Milan.

Klubben tjente penger på seks spillere når det kommer til videresalg i tidsrommet 2000–2011. De ble solgt med en total fortjeneste på bare 64 millioner kroner. United har tjent inn 675 millioner kroner bare på salget av Cristiano Ronaldo. Deres største tap de siste ti årene er Juan Sebastian Veron, som ble solgt for 130 millioner kroner mindre enn de kjøpte ham for.