NEDRYKKSKAMP: Start tar i mot Mjøndalen på Sparebanken Sør Arena fredag kveld klokken 19. Taperen der står med ett bein i 1. divisjon. NEDRYKKSKAMP: Start tar i mot Mjøndalen på Sparebanken Sør Arena fredag kveld klokken 19. Taperen der står med ett bein i 1. divisjon. Foto: NTB scanpix

«Rykker Start ned nå, vil det ta mange år før de er tilbake»

SUPPORTERBLOGG: To lag i elendig form møtes i Kristiansand i kveld. Taperen rykker sannsynligvis ned.

Jørgen Johansen, Start-supporter.

I kveld er det kamp mot Mjøndalen. Taperen rykker etter alle solemerker ned. Ved et eventuelt nedrykk vil det ta mange år før Start er tilbake i den øverste divisjonen.Sesongen nærmer seg slutten. To lag i elendig form møtes. Elendig er også tabellposisjonen til disse to lagene, Start og Mjøndalen.

*** Ny podcastepisode: — Start fortjener å rykke ned, det er et lag helt uten sjarm**

Ikke vunnet på bortebane i år

Disse såkalte ekspertene har lenge snakket om at dette er kampen som avgjør hvem som vil gå direkte ned sammen med Sandefjord. Nå er kampen her. Før avspark har Start ett poengs fordel på laget med de styggeste draktene i Tippeligaen.

Laget som ikke klarer å komme opp med noe mer kreativt enn et av byens postnummer som navn på sin egen supporterklubb. Det er lavmål.

Start-trener Bård Borgersen. Foto: NTB Scanpix

Mjøndalen har ikke vunnet på bortebane denne sesongen. Det skal de heller ikke på Sparebanken Sør Arena. Etter 1-4 fadesen i Sandefjord sist helg er det dog ingenting som overrasker. Denne uken har det blitt mobilisert kraftig på Sørlandet inn mot kampen. Spillerne har gått på dørene til folk, delt ut kampbilletter og pizza.

Kvalik er det beste vi kan håpe på

Laget som sendte Start på hodet ut av cupen med 0-4 dropper deres egen trening for å stille opp på kamp fredag kveld. Dette er bare to av mange faktorer som viser hva slags betydning denne kampen har. Sjelden har vel uttrykket "Å blø for drakta" vært mer treffende.

Dette kan godt føles som et åpent sår som aldri gror, så lenge gevinsten er tre poeng når dommeren har blåst i fløyta for siste gang. Poengtap her, vil med stor sannsynlighet bety direkte nedrykk for Start.

Da kommer det til å ta mange år før klubben igjen er oppe på øverste nivå. Nye kuttrunder i en klubb som allerede er hardt presset økonomisk er sjelden gunstig.

I tillegg står flere av nøkkelspillerne uten kontrakt etter at inneværende sesong er ferdig. Nedrykk koster. Spørsmålene blir mange. Hvem kan vi beholde, hvem må finne nye klubber og så videre, og så videre.

Mer enn en cupfinale

Kvalik er det beste vi kan håpe på

Slik situasjonen er nå blir det neppe noe høyere enn kvalik uansett . Blant de fire lagene som fortsatt er reell fare for å rykke ned, viser Tromsø best kvalitet og vilje. De har også de beste spillerne. Seier mot Mjøndalen i morgen fører til at Start har fire poeng å gå på til de to siste kampene. Tap vil derimot føre til at Mjøndalen har to poengs forsprang.

Etter fredagens kamp gjenstår Stabæk på Nadderud, og et Molde med Ole Gunnar Solskjær tilbake som trener i årets siste hjemmekamp. Ut i fra det lagene har vist denne sesongen er det lite som tyder på at Start skal ta poeng i de to siste kampene. De tre nederste lagene på tabellen har vært så dårlige over så tid at alle egentlig fortjener å rykke ned.

Heldigvis for oss er det bare to lag som kan gå direkte ned. Trenerbytter har ikke hatt noen positiv effekt hverken for Tromsø eller Start. Vi får klamre oss til det håpet som fremdeles er igjen.

Vis at du støtter laget ditt! Kom deg på stadion! Om du ikke går på stadion i kveld, kommer du trolig aldri til å gå på en Start-kamp igjen. Da viser du at du har mistet troen på eget lag.

Dette er mer enn en cupfinale! Denne kampen går inn i rekken som en av klubbens mest betydningsfulle i historien. Dette er kvelden hvor alt annet er uvesentlig. Det er ikke viktig hvordan vi spiller, så lenge gevinsten er tre poeng!