Mathias Bringaker har hatt en fantastisk utvikling i Viking. Her er han i aksjon under tirsdagens Viking-trening i Jåttåvågen. Til venstre er spisskollega Suleiman Abdullahi - en innkjøpt suksess. Mathias Bringaker har hatt en fantastisk utvikling i Viking. Her er han i aksjon under tirsdagens Viking-trening i Jåttåvågen. Til venstre er spisskollega Suleiman Abdullahi - en innkjøpt suksess. Foto: Kristian Jacobsen, Aftenbladet.

«Viking har ikke noe valg»

KOMMENTAR: Ingenting hadde gledet fansen mer enn dersom det var lokale spillere som sørget for jubel og medaljer i framtiden, men veien dit blir svært utfordrende.

Det er ikke første og garantert ikke siste gang Viking presenterer fagre visjoner, vyer og noble planer for framtiden. Men sjelden har seansen som fant sted foran pressen torsdag båret preg av større erkjennelse og dypere forståelse av hvilken handlekraft som må utvises de neste årene.

— Viking har ikke vært gode nok verken sportslig eller økonomisk. Vi må øke prestasjonene våre i alle ledd og har ikke hatt en konsekvent sportslig retning siden 2004, sa klubbdirektør Eirik W. Henningsen.

LES OGSÅ:

Det er sterke ord. Samtidig er erkjennelse av et problem en forutsetning for å kunne gripe fatt i det.

Framover skal Viking kutte kostnader der det kan kuttes. Det handler om å redde klubben og på sikt bygge den opp igjen. Det spennende er hvordan det skal gjøres.

Stig Nilssen, sportsleder i Stavanger Aftenblad. Foto: Lars Idar Waage

Når Viking nå klart og tydelig uttaler at det skal satses på utvikling av lokale og regionale talenter, er det ikke bare fordi klubber som Odd og Strømsgodset har lykkes med samme strategi. Sannheten er at Vikings skrantende økonomi ikke gir dem andre valg. Innen et par år skal halvparten av troppen bestå av lokalt utviklede spillere – og de skal være gode nok til å løfte Viking sportslig.

For å komme dit har direktør for fotball og utvikling, Bård Wiggen, en sentral rolle. Han har uttalt at det neppe finnes et sted i landet hvor det er større muligheter for å utvikle talenter enn nettopp her.

Samtidig understreker han at Viking mangler fabrikken som skal produsere spillerne. I så måte er det gledelig at budsjettet for spillerutvikling er det eneste som gis rom for økning framover.

Når alt kommer til alt er det uansett forankringen, motivasjonen, sulten og den daglige gjennomføringen i hele klubben som blir avgjørende for om de lykkes.

Det samme blir troen på eget prosjekt. Den blir garantert satt på knallharde prøver underveis.