Kristoffer Løkberg prøver å holde Adrian Pereira unna ballen på mandagens Viking-trening. Kristoffer Løkberg prøver å holde Adrian Pereira unna ballen på mandagens Viking-trening. Foto: Jarle Aasland

Hva skjer hvis en spiller blir koronasmittet? Her er norsk fotballs plan.

I dag trener toppklubbene som normalt for første gang på to måneder.

Sist uke ble det klart at norsk seriefotball starter opp igjen i sommer. Først ut er Eliteserien i midten av juni. Kampene skal spilles uten publikum, og lagene må følge strenge smitteverntiltak.

Samtidig fikk toppklubbene fra torsdag av lov til å trene som vanlig – med nærkontakt – og flere eliteserieklubber hadde sine første normale treninger mandag.

I Tyskland ble det påvist to tilfeller av koronasykdom hos 2. Bundesliga-klubben Dynamo Dresden. Det gjør at hele laget må i karantene i 14 dager, og Dresden kan ikke spille sine to første kamper etter pausen.

Også i England er dette en problemstilling som diskuteres etter at flere i Premier League-klubben Brighton fikk påvist smitte.

Det er ennå ikke tatt en beslutning om hvordan sesongen i England skal avsluttes.

Men hva skjer hvis en eliteseriespiller får påvist covid 19-smitte?

Norges Fotballforbund har laget en egen protokoll for trening og kamper når fotballen starter opp (se fakta).

Kan fortsatt spille kamper

Der står det at lagkamerater og motstanderlag som har vært i nærkontakt med en smittet spiller kan fortsette å trene og spille som normalt.

Hvis flere spillere i et lag blir smittet, «må det gjøres en konkret vurdering av om trening kan fortsette i samråd helsemyndigheter. Klubbene skal forholde seg lojalt til alle pålegg fra helsemyndigheter.»

Spillere som blir smittet, skal i isolasjon.

– Veldig uheldig

Rosenborg-lege Reidar Due forteller til Adresseavisen at de har en klar plan dersom det skulle komme smitte inn i RBK-garderoben, eller hos en av spillernes samboere eller barn:

– Får vi ett covid-tilfelle inn i gruppa, vil ikke det hemme andre spillere før vi eventuelt får flere tilfeller. Det vil i tilfelle være veldig uheldig. Dersom en spiller får påvist smitte, blir det opp til klinikken å bestemme hva som skjer videre. Men om en spiller får påvist smitte i husstanden, må han forlate hjemmet. Og følges opp derfra, forklarer Due.

Legen gjentar de strenge reglene i eliteserien, nettopp for å unngå smitte.

– Vi er en veldig viktig fase nå, hvor vi har et ansvar utover å være Rosenborg. Vi er del av en pilot, og har et ansvar for hele norsk fotball, sier han.

Vi har prøvd å få kommentarer fra NFF til saken, men har ikke fått svar.

Vis fakta ↓
Slik er idrettens egne smittevernregler:

NFFs protokoll

Her er hele formuleringen fra NFFs protokoll:

«Spillere som får påvist covid-19 skal være i isolasjon. Det er helse- og omsorgstjenesten som beslutter hvem som skal være i isolasjon etter råd gitt av Folkehelseinstituttet.

Øvrige spillere i troppen (eventuelt motstanderlag) som har vært i nærkontakt med smittet spiller skal fortsette å følge Folkehelseinstituttets råd om karantene utenfor fotballtrening, men kan fortsette å trene/spille som normalt ved symptomfrihet.

Testkapasiteten i Norge har økt formidabelt de siste ukene og det kan bli aktuelt å innføre ordning hvor øvrige spillere i troppen testes i tilfelle hvor én spiller tester positivt for covid-19.

Dersom flere spillere i et lag får påvist covid-19 må det gjøres en konkret vurdering av om trening kan fortsette i samråd helsemyndigheter. Klubbene skal forholde seg lojalt til alle pålegg fra helsemyndigheter.

NB: NIF og NFF har bedt om endringer av covid-19- forskriften, og at disse utformes slik at en pilot i toppfotballen kan gjennomføres også med tanke på fortsatt trening for øvrige spillere etter at en spiller har fått påvist smitte. Disse endringene er ennå ikke vedtatt.»