FREDRIKSTAD, Norway 20110704.Jubel etter 0-1 scoringen til Mostafa Abdellaoue (nr. tre fra venstre) i eliteseriekampen i fotball mellom Fredrikstad og Tromsø mandag kveld.Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX FREDRIKSTAD, Norway 20110704.Jubel etter 0-1 scoringen til Mostafa Abdellaoue (nr. tre fra venstre) i eliteseriekampen i fotball mellom Fredrikstad og Tromsø mandag kveld.Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX

Tromsø jaget vekk «bortespøkelset»

<p><a target="_blank" href="/stat/index.jsp?stats=true&amp;type=kampfakta&amp;matchId=296213">Fredrikstad — Tromsø 0-2:</a> «Gutan» legger press på serieleder Molde.</p>

Tromsø lykkes endelig med å ta en seier på bortebane. Scoringen til «Mos» i det 34. minutt så lenge ut å bli det eneste målet i kampen, men like før slutt punkterte Thomas Drage kampen da han satt inn 2-0 på et straffespark.

Dermed har «Gutan» mulighet til å komme á poeng med serieleder Molde dersom de vinner mot Vålerenga søndag.

Lang ventetid

Man må tilbake til 19. september 2010 for å finne Tromsøs forrige seier på fremmed gress i eliteserien. Den gang het motstanderen Sandefjord.

Dagens motstander Fredrikstad var langt mer beryktet for å være et godt hjemmelag enn hva guttene fra Hvalfangerbyen kan vise til. Dette har Tromsø tidligere fått merke.

«Gutan» har faktisk aldri vunnet i Fredrikstad, og før dagens kamp sto laget med seks strake tap i Plankebyen. Til Fredrikstad kom Tromsø uten Tom Høgli, Tore Reginiussen, Sigurd Rushfeldt og Miika Koppinen.

— Vi er ikke like dårlig på bortebane som folk i TV 2-studio skal ha det til. Det er litt urettferdig at vi har blitt stemplet som et så dårlig bortelag. Vi har jo bare fått muligheten til å spille borte fire ganger denne sesongen. Dessuten har vi bare tapt en kamp borte i år, sier Tromsøs Ruben Yttergård-Jenssen.

Trener Per-Mathias Høgmo var enig med sin kaptein:

— Vi har ikke hatt så mange muligheter til å vinne borte, men både mot Rosenborg, Molde og Godset har vi spilt godt tidligere i år, sier han.

Innledningen på kampen var av det tammere slaget, der begge lag slet med å skape sjanser.

Tromsø hadde et par dødballer som kunne ha skapt farligheter, men presisjonen var fraværende hos begge lag i store deler av den første omgangen.

34 minutter var spilt da innleide Mustafa Abdelloue fikk sjansen. Ballen ble spilt inn bak Fredrikstad-forsvaret.

En nølende Lasse Staw måtte konstatere at han var for sent ute til å feie ballen unna. En aggressiv Mos kom først på ballen, og hadde en enkel jobb med å sende Tromsø i ledelsen.

Statistikksenter Eliteserien:

Store sjanser

Etter scoringen tok Fredrikstad over kampen, og Jørgen Horn burde utlignet like før pause da han avsluttet utenfor fra fem meter.

Like etter pause var Khalifa Jabbie alene med Marcus Sahlman, men heldigvis for Tromsø skjøt Fredrikstads midtbaneanker over målet.

Keeper Staw som var passiv på Tromsøs scoring, fikk en slags revansj etter 61. minutter. En kanonade fra Steffen Nystrøm og Magnus Andersen ble mesterlig reddet av Fredrikstads sisteskanse.

Den andre omgangen var det Fredrikstad som styrte. Mads Hansen ble byttet innpå, og Saliou Ciss ble utfordret gang på gang av hurtigtoget fra Mjøndalen.

Fredrikstad dominerte stort i banespillet, men Tromsø gjorde det de er best på. Forsvarspillet var særdeles godt, med kompakte lagdeler og aggressive spillere trøblet vertene med å skape sjanser.

- Første omgang synes jeg var dårlig. I annen omgang styrer vi det meste. Vi scorer ikke på sjansene våre, det gjør de. Da blir det 2-0 , oppsummerer Fredrikstad-trener Tom Freddy Aune.

Like før slutt var Vidar Martinsen litt for aggressiv inne i straffefeltet. I duell med Mohamed Ahamed gikk Tromsø-angriperen i bakken.

Fra straffemerket var Thomas Drage sikker. Med 2-0 var kampen avgjort, og Tromsø tok en etterlengtet borteseier i Fredrikstad.