Rosenborg holdt liv i medaljehåpet – dramatisk nederlag for Mjøndalen

TRONDHEIM (VG) (Rosenborg-Mjøndalen 1–0) Langt inn i overtiden dukket Kristoffer Zachariassen (26) opp på riktig sted til riktig tid, og reddet fortsatt trøndersk håp om bronsemedaljer og europacupspill.

– Det er både lettelse og glede. Vi har slitt bakover og offensivt i en periode, og i dag får vi ikke sparka inn de klare mulighetene i første omgang. Ette fire tap setter det seg en stressfaktor i laget. Det er mye vilje og masse moral, og vi får pressa inn det målet på overtid. Det betyr mye for oss, sier Åge Hareide på pressekonferansen etter kampen.

Om tre dager venter Molde i ny hjemmekamp. Rosenborg må vinne både den, og kampen mot Sandefjord 22. desember, for å være sikret europacupspill.

– I kampen mot Molde må vi betrakte oss som en underdog. Det tror jeg passer oss fint. Jeg vet ikke om fansen liker at jeg sier det, men jeg liker å være realistisk ut i fra hvordan sesongen har vært.

Begge lag trengte sårt poeng i kampen om henholdsvis medaljer/europacupspill og fornyet eliteseriekontrakt. Underholdningsverdi så ut til å være mindre prioritert. For det var ikke bare termometeret som var nær frysepunktet på Lerkendal.

Avslutningene til begge lag var også iskalde lenge. Inntil fem minutter på overtid.

Da dukket Zachariassen opp på bakerste stang, og nærmest «strømpet» ballen over linja på innlegget fra Per Ciljan Skjelbred. Scoringen, hans tolvte for sesongen, kan vise seg «gull» verdt.

– Bedre sent enn aldri. Jeg hadde mine sjanser og burde gjerne hatt flere mål i dag, sier Zachariassen.

– Det har gått hardt imot de siste ukene, og denne seieren kommer godt med inn mot de to siste kampene.

For Mjøndalen ville det ene poenget vært kjærkomment. Nå må de slå Aalesund i siste kamp, samtidig som at de er avhengige av Start taper for Vålerenga.

– Vi så for oss at vi kunne vinne kampen det siste kvarteret, for vi visste at de kom til å bli desperate, men vi sløste det dessverre bort. Ekstremt bittert at vi ikke får scoringa, men også at vi slipper inn et veldig slurvete dødballmål rett før slutt. Det var vondt, sier Mjøndalen-trener Vegard Hansen til VG.

Dermed må Mjøndalen slå Aalesund i siste kamp, samtidig som Vålerenga slår Start. I tillegg må Mjøndalen utligne de tre målene Start har i bedre målforskjell.

– Det er et vanskelig utgangspunkt, men langt fra umulig. Vi gir oss aldri, og begraver oss ikke før vi har vært døde i ei uke. Liket lever.

Burde scoret

Etter en daff åpning fra begge lag, tok hjemmelaget sakte men sikkert over. Mjøndalen la seg lavt og smalt defensivt, og tvang hjemmelaget til å for det meste slå innlegg fra langt ute. Det fungerte godt for trener Vegard Hansens menn, som ikke slapp til mer enn et par store sjanser.

Først da Emil Konradsen Ceide skar inn fra venstre, og burde bredsidet ballen i mål fra to meter. Så da Kristoffer Zachariassen fikk ballen fra nevnte Ceide, men fikk feil skru på ballen som sneiet stanga.

Ved pause stod det 4–0 til hjemmelaget, men det var bare i sjansestatistikken.

Usynlig svenske

I suspenderte Dino Islamovis fravær, fikk 21 år gamle Rasmus Wiedesheim-Paul sin første start for Rosenborg. Svensken kom ikke nærmere enn en slapp heading rett på Mjøndalen-keeper Jorge Vieira tidlig i andre omgang, og var ellers usynlig. Spissen fikk 65 minutter før Hareide hadde sett nok, og valgte å fortsette jakten på tre poeng uten en eneste ren spiss på banen.

Driblefanten Samuel Adegbenro kom inn for Ceide ved pause. Det var ungguttens 37. Rosenborg-kamp uten scoring. Seks hundre tilskuere håpte nok at nigerianeren skulle tilføre hjemmelaget det lille ekstra, men i stedet var det Mjøndalen som sakte, men sikkert ble varmere i trøya.

Enorm mulighet

Ti minutter ut i andre omgang fikk Mjøndalen endelig sjansen de ventet på. Even Hovland bommet regelrett på ballen da han skulle nikke ballen bakover til keeper André Hansen. Men alene med Hansen forsøkte Liseth å runde landslagskeeperen, når han sannsynligvis burde ha skutt.

Midtveis i omgangen skjøt samme Liseth rett på keeper, da bruntrøyene kontret tre-mot-to. Oppofrende og heroisk innsats så ut til å være nok til å sikre det første Mjøndalen-poenget på Lerkendal siden august 1992.

Samtidig som Vålerenga ledet 2–0 borte mot Viking, så håpet om medaljer og europacup ut til å svinne for Rosenborg. Men så snudde alt. Først scoret Viking to ganger mot Vålerenga, så blåste Rosenborgs toppscorer nytt liv i hjemmelagets håp.