TILs Eric Kitolano i aksjon mot Jerv. TILs Eric Kitolano i aksjon mot Jerv. Foto: Rune Stoltz Bertinussen

Fire snakkiser etter at TIL sikret opprykket: «Dette må føles som en triumf»

Vi gir deg fire av temaene det snakkes om etter kampen på Alfheim.

TIL-JERV 1–0

1) Opprykksdramaets første akt

Forutsetningene var klare før kampstart søndag klokken 15.30. Hvis TIL vant mot Jerv, samtidig som Sogndal tapte borte mot Sandnes ville ni poeng skille «Gutan» fra «Saftblanderne» med ni poeng igjen å spille om.

Etter 17 minutter gikk Sandnes opp i ledelsen, men på Alfheim sto det stadig vekk 0–0. TIL virket litt nervøse i starten, og det var attpåtil Jerv som skapte kampens første sjanse noen minutter senere.

Men deretter våknet spissduoen Eric Kitolano/Fitim Azemi til liv, og kombinerte fram til et par muligheter rundt halvtimen. Særlig Azemis store mulighet på pasning fra Mikael Ingebrigtsen burde endt i nettkjenning.

I det hele tatt luktet det mål av «Gutan» i det klokka nærmet seg 45 minutter. Nesten-mulighetene florerte, og det hadde ikke vært noe å si på om TIL hadde tatt ledelsen.

2) Azemi sendte «Gutan» tilbake i Eliteserien

Såpass må være lov ettersom det endte 2–1 mellom Sandnes og Sogndal. Ettersom Azemi scoret TILs 1–0-mål etter 56 minutter er det nå ni poeng som skiller TIL og Sogndal med de berømte ni poengene igjen å spille om. Dermed må TIL tape resten og Sogndal må vinne resten, samt få bedre målforskjell.

Målet var av den sensasjonelle sorten. Og langt fra ferdigscoret. Da Azemi hadde passert forsvarsspilleren, og kom alene mot Jervs keeper avsluttet han på ekte målscorervis. Som han var forventet å gjøre da han kom på lån fra Stabæk i sommer.

3) Opprykksfest på Gardermoen kommende søndag?

I den 28. serierunden skal TIL møte Raufoss på bortebane. Et Raufoss-lag som slo Grorud 6–1 borte, og har vært det mest uforutsigbare laget i divisjonen denne sesongen. Den ene uka kan de slå Lillestrøm. Uka etter kan de tape mot bunnlaget Øygarden. Men den siste seieren har sendt de opp på sjuendeplass, bare ett poeng unna kvalik til Eliteserien.

Sogndal på sin side møter nevnte Grorud hjemme. For å feie bort all tvil er det et resultat som kan gjøre at TIL kan reise hjem søndag kveld - via Gardermoen - som opprykkslag. Det er om de slår Raufoss. Men også ett poeng vil rekke.

4) Helstrups triumf

Uansett hvordan man snur og vender på 2020-sesongen er TIL på god vei til å klare det som var målet da klubben for snart ett år siden rykket ned fra Eliteserien.

Opprykket på første forsøk vil smake utrolig godt for Gaute Helstrup, som forlot trenerjobben i Hamar for å oppfylle drømmen om å bli TIL-trener. Det var i mai, da TIL ikke hadde tatt et eneste poeng. Nå er vi i november, TIL har 56 poeng og har i praksis sikret eliteserien neste sesong. Dette må føles som en triumf for Krokengutten Helstrup.

Så gjenstår det å se om de klarer å holde LSK bak seg.