Sjokkovergangen et faktum: «Mo» blir TIL-spiller

Én uke etter Mohammed Ahamed (34) dukket opp på TIL-trening, er han enig med klubben om en kontrakt ut 2020-sesongen.

KLAR: En uke etter at han dukket opp på TIL-trening, er "Mo" klar for TIL ut 2020.  Foto: Øyvind Sivertsen

sport

«Mo» Ahamed får en tredje sjanse i TIL under mannen der han hadde sine beste år som fotballspiller: Gaute Helstrup. Det skriver TIL i en pressemelding.

– «Mo» er en lagspiller med stor L. Han er flink til å gjøre sine medspillere bedre. I tillegg er han en smart spiss som kjenner OBOS-ligaen veldig godt. Det blir veldig fint å få «Mo» inn i gruppa, sier Helstrup i pressemeldingen.

Hovedpersonen selv ble noe overrasket da TIL kom på banen og ønsket hans tjenester.

– Det er visst aldri for sent, sier «Mo» i en uttalelse.

34-åringen, som fyller 35 i august, valgte foran fjorårssesongen å gi seg i TUIL og trappe ned til 4. divisjon. Der har han holdt formen ved like for barndomsklubben Krokelvdalen IL.

Mange var mildt sagt overrasket da Ahamed dukket opp på TIL-trening tirsdag sist uke, men etter å ha imponert på trening og i kamp mot Stjørdals/Blink, ga trener Gaute Helstrup klart uttrykk for at dette er noe klubben ønsket å få til.

– Ja, vi ønsker å se om vi klarer å få dette til. Vi synes han har gjort det bra, og så handler det mest om kroppen hans og hverdagen han ellers. Hvor kjapt det går, er vanskelig å spå, sa Helstrup mandag til iTromsø.

Men som iTromsø skrev i helgen har tobarnsfaren allerede klarert en mulig drøm om å få spille for TIL igjen både på hjemmebane og med arbeidsgiveren sin NAV.

– Det skal løse seg med NAV. Jeg må bare berømme dem masse for at de ønsker å få dette til å gå opp. Det setter jeg stor pris på, sa Ahamed søndag.

TUIL-suksess

Ahamed har i sin karriere først og fremst markert seg i TUIL. Han debuterte med bravur i 2006, da han scoret 13 mål på 27 kamper i sin første sesong i 1. divisjon for «Dalingan». De holdt seg i divisjonen den sesongen.

Etter suksessfulle år i TUIL fikk han en ny sjanse i TIL halvveis ut i 2009-sesongen. Da ble han hentet over brua av Per-Mathias Høgmo.

Ahamed hadde ikke klart å spille seg til A-lagskontrakt med TIL og ble fristilt etter årene som juniorspiller var over. Redningen ble 3.-divisjonsklubben Fløya der han hamret inn mål i 2005. Det ga ham muligheten i TUIL året etter. Etter 3,5 år for «Dalingan» fikk han sjansen på landets øverste nivå.

Tiden i TIL ble dessverre spolert av en del skader, men «Mo» figurerte jevnlig og fikk 55 kamper for «Gutan» og scoret fire mål i sine år i rødt og hvit. Halvveis ut i 2011-sesongen ble han lånt ut til Sarpsborg 08 i Eliteserien, men etter våren 2012, var han tilbake i TUIL.

En hofteskade i første seriekamp i 2013 mot Grorud gjorde at han fikk ødelagt to sesonger.

Legene mente «Mo» burde finne på noe annet allerede for syv år siden.

Suksess mot slutten

I serieåpningen mot Finnsnes 2015 var imidlertid «Mo» tilbake på laget for TUIL. Det var hans første kamp på 2,5 år, en kamp han også scoret i. Da «Mo» iskaldt vippet inn 6–0-scoringen alene mot Kjelsås-keeperen på TUIL Arena 9. oktober samme år, var det hans 19. scoring på 23 kamper. Tromsdalen hadde rykket opp med poengrekord i 2. divisjon, med «Mo» som toppscorer. Hans aller beste sesong noen gang.

– Jeg så egentlig ikke for meg å spille til jeg var 33, men jeg tror de to årene jeg var ute av fotballen med skade, har forlenget karrieren min, sa Ahamed til iTromsø i slutten av november i 2015.

Siden den gang har TUIL holdt seg på nest øverste nivå når Ahamed har vært helt skadefri. I 2017 ble det 7 mål på 26 kamper. Den rutinerte spissen scoret ni mål på 24 kamper i 1. divisjon i år der kun målforskjellen hindret en kvalik i året der TUIL spikret en historisk god 7.-plass på landets nest øverste nivå.

Ahamed fullførte sin 11. sesong totalt i blått og rødt og mange trodde det var slutten på karrieren hans på toppnivå.

I januar fikk han imidlertid en sjanse for et prøvespill i TIL, som da spilte i Eliteserien, men fikk ikke tilbud og dermed så det ut til at sjansen til å ikle seg den røde og hvite drakten var over for godt.

Men nå ett år etter spill i den lokale 4.-divisjonen, er «Mo» tilbake i toppfotballen.