Leter etter ny klatrevegg etter eksplosjonsartet medlemsvekst

Da klatreklubben ble startet 16. januar i fjor hadde man rundt 20 medlemmer. I dag er medlemstallet i klubben 165.

REKORDVEKST: Leder Lise Hay i Senja klatreklubb foran klatreveggen i gymsalen i Finnsnes ungdomsskole som klubben bruker i dag.  Foto: Stein Wilhelmsen

sport

Det er et så stort antall at leder Lise Hay og de andre i klubbstyret innser at det ikke lenger er mulig å drive aktivitetene for alle med den klatreveggen man til nå har brukt i gymsalen i Finnsnes ungdomsskole.

Før etableringen hadde klatrerne vært i aktivitet siden 2017 med klatring i gymsalen på Finnsnes ungdomsskole, og i løpet av den tiden så man at det var grunnlag for å starte opp med en klatreklubb.

Kjører stadig nye kurs

– Vi kjører stadig nye kurs, som gjør at de nye medlemmene får rabattkort, noe som er nødvendig for å være med og drive med sporten. Brattkort er som sagt nokså nødvendig, for at man skal ha noen som sikrer de som er oppe i veggen. Lise Hay sier at når de nye medlemmene har kurset seg og fått sitt brattkort er det så stor rift om bruk av klatreveggen at det blir vanskelig for medlemmene å få bruke veggen nok, slik at de blir trygge på å sikre og flinke klatrere.

– Så dessverre er det akkurat nå noen som har tatt brattkurset og ender opp med å ikke drive videre med klatringen, fordi de føler seg utrygge på grunn av for lite trening på sikring. Hay sier at en ting er at veggen er liten, men i tillegg har klubben for få timer i uka de kan bruke den. Det er blant annet fordi gymsalen på ungdomsskolen også er leid ut til andre, og at det ikke er mulig å kombinere for eksempel ballspill med klatring.

– Vi er jo faktisk litt redd for at mangelen på tilgjengelig klatrevegg skal gjøre at interessen for denne sporten skal dabbe av igjen. Hay sier at klubben nå er på jakt etter nye lokaler der man kan bygge en større klatrevegg, og ha en vegg man kan bruke mer i løpet av uka.

I dag er Lise Hay leder for klubben, mens Rikard Guldbjørnsen er nestleder.

Fire medlemmer

Hay forteller at det i dag er totalt fire medlemmer i klubbstyret, og at man i tillegg har opprettet flere grupper - ei som jobber med å finne nye klatrevegger, ei gruppe med instruktører, ei gruppe som jobber med å utvikle et klatreområde ute og ei gruppe som har ansvar for arrangementer. I 2018 var klubben leid inn i forbindelse med flere arrangementer, blant annet i Berg kommune i forbindelse med friluftslivets uke. Klubben ønsker også å utvikle seg slik at de kan arrangere konkurranser. I tillegg ønsker de å kunne bidra under redningsoppdrag, dersom det skjer ulykker i Senjaregionen. Turismen er i sterk vekst, og særlig når det gjelder aktiviteter i bratt terreng. For å kunne drive redningsoppdrag i slike ulykker, vil kompetanse på klatring være viktig. For å kunne utvikle slik kompetanse vil det være viktig å ha gode innendørsanlegg for å øve seg.


Et alternativ for en ny klatrevegg mener Hay vil være i nye Senja Storhall, der de allerede er i dialog med de som driver prosjektet.