Kappgangeren fra Brøstadbotn, som har flere NM-medaljer i bagasjen, stiller ikke til start under senior-NM i friidrett i Byrkjelo kommende helg.

En kneskade setter stopper for det.

– Skaden holder meg ikke borte fra all trening, men den holder meg borte fra kappgang-trening. Jeg får trent alternativt og for meg er det løping, forteller han til Folkebladet.

– Jeg liker å konkurrere. I senior-NM kan jeg ikke hevde meg i noe annet enn kappgang. Når jeg ikke kan gå det, så er det ikke vits å være med i senior-NM, sier han.

Skadet siden i fjor høst

Men neste helg, under junior-NM på Bislett, stiller 22-åringen til start i andre øvelser.

Da skal han stille i både 3000 meter hinder og 5000 meter.

– Det er det (løping) jeg har trent på de siste månedene. Målet er å løpe fortere enn jeg har gjort tidligere, sier han.

Han tror han har best muligheter på 3000 meter hinder. En øvelse han synes er både spennende og morsom.

– Som med kappgang så har du innslag hvor teknikken spiller en rolle. Der kan jeg jeg kanskje prøve å ta igjen de med bedre løpskapasitet, med å vinne litt på teknikken, sier Vaeng Røtnes.

Skaden som gjør at han ikke han delta i kappgang, har han hatt siden i fjor høst.

– Den har satt meg ut fra kappgangstrening siden høsten og på vinteren når jeg testet var det ikke blitt noe særlig bedre, forteller han.

– Kjipt og kjedelig

Det har blitt en sideforskjell mellom løperens venstre og høyre kne. Den gjør at det har blitt mer uro rundt det venstre kneet og musklene rundt, og det har blitt slitasje.

– Nå går jeg på behandling hos en flink fysioterapeut i Tromsø. Han har sett en del ting som kan være årsaken, som andre ikke har lagt merke til, sier Vaeng Røtnes, som til daglig bor i London og studerer matematikk.

Smertene har gjort kappgang-trening umulig. Det synes han naturligvis er frustrerende, men ser på det med godt mot.

– Det er jo kjipt, det er kjedelig. Jeg vil gå mye raskere enn tidene jeg har hatt til nå. Jeg føler jeg på langt nær har nærmet meg potensialet mitt i kappgang. Samtidig er det sånn det er og fokuset har vært på å prøve å bli frisk, samtidig som jeg gar drevet alternativ trening, sier han.

Under løping har han imidlertid ingen smerter.

– Ved løping unngår jeg smertene faktisk. Man kunne lett tenkt seg at det var en skade som forhindret løping. Men spesifikt for kappgang, så lander du annerledes og mer med flat fot og det er en annen belastning, forklarer han.

Innendørs-NM

Når han er frisk nok til å trene kappgang igjen vet han ikke helt nøyaktig på nåværende tidspunkt.

– Jeg holder på med et styrke-program som prøver å rette opp skjevheten og jeg skal prøve å ta en ny vurdering om en måned, forteller han.

– Hvis jeg hadde blitt helt frisk og fin i løpet av en måned, så er det nordisk mesterskap i september, men det er ikke noe jeg stresser med, sier han, og ser på akkurat det som ganske usannsynlig å rekke det akkurat nå.

Til innendørs-NM over nyttår, håper han imidlertid å være klar til kappgang igjen.

– Det er det jeg tenker som realistisk akkurat nå, sier 22-åringen.