Primus-motor Jan Helge Nilssen startet med bakkeløpet i Målselv Fjellandsby for åtte år siden.

I fjor vokste det hele til å bli en tredagers motorsportfestival og stjerner som Andreas Bakkerud og Henning Solberg kom nordover. I år er arrangementet utvidet til fire dager og blitt enda større, og Norges Råeste bakkeløp (NRB) har fått Petter Solberg og sønnen Oliver nordover i år, og de to vil komme også i 2019 og 2020, da arrangøren har undertegnet en treårsavtale med Oliver.

Kan vokse seg enda større

Men det kunne vært annerledes. Veldig annerledes. Allerede før bakkeløpet i 2016 hadde man bestemt seg for å legge ned hele greia.

– Da hadde vi tretten førere og da skulle vi legge ned. Vi hadde faktisk bestemt oss for å legge ned før vi kjørte løpet, forteller Jan Helge Nilssen, mannen som startet det hele for åtte år siden.

– Så fort snur det, gliser han.

Men Nilssen hadde troen på prosjektet hele veien. I ettertid viser det seg at han bare manglet de riktige kontaktene.

– Jeg har hatt troen på dette hele tida. Men det handlet om å få de riktige kontaktene og det kom jo i fjor med Per-Christian (Håveødegård, speaker og initiativtaker), Andreas Bakkerud og Henning Solberg, og med det showet vi hadde i fjor, sier Nilssen.

Og enda større kan det bli. Torsdag nevnte Petter Solberg blant annet et internasjonalt navn som Sebastian Loeb til Folkebladet, og at han for eksempel kan være en som dukker opp i Målselv i årene som kommer.

– Å herregud, gjorde han det? spør Nilssen.

– Da er nok ikke jeg den som kommer til å organisere alt for å si det sånn, humrer han.

Loeb er en fransk rallyfører som har vunnet VM åtte ganger. Han holder rekorden for flest VM-titler og flest seiere.

Mye publikum

I dagene i forkant av lørdagens bakkeløp har det vært frikjøring og breisladd onsdag, og bilcrossløp på torsdag. Dette i samarbeid med NMK Bardu på Bardu motorsportsenter.

Fredag var det skikkelig showkjøring midt i sentrum av Bardufoss, foran et hav av tilskuere.

– Det er bare helt sykt hvor mye folk som er her i dag, sier Nilssen, som nesten ikke tror det han ser.

– Det er vanskelig for meg å si, jeg har ikke oversikt nå. Jeg har bare gått rundt i min egen boble her og hatt så mye å gjøre. Jeg registrerer at det er voldsomt mye folk, men noe tall har jeg ikke peiling på nå. Men det må være over tusen, det tror jeg vi kan si.

Og det virket som publikum var fornøyd med det de fikk se også. Gromme biler, røyk, svidd gummi og svært dyktige førere var hovedingrediensen.

– Hvis ikke de som har vært her i dag har fått kjenne hvordan svidd gummi lukter, så vet ikke jeg, smiler Nilssen.

– Artig å få det til i nord

Nilssen synes det er artig å vise at man kan få til noe som dette her oppe i Nord-Norge.

Det meste av større motorsport-arrangementer ellers foregår på østlandet.

– Det er jo litt artig at vi kan bevise at vi faktisk kan lage noe her oppe i Nord-Norge. Det at vi får til å lage noe i Nord-Norge, det har ikke folk trua på, men det kan vi, og det ser du jo, sier han.

Og han takker alle som har hjulpet han på veien fra da det så ut til å bli nedlagt, til å bli det det er i dag.

– Jeg sender takk til alle som er rundt meg og som har hjulpet meg, og trodd på prosjektet. Vi har mange flotte funksjonærer. Vi har folk fra Rallycross In Hell som er her og hjelper oss, og det er veldig mye folk og frivillige, familier, venner og sponsorer som trør til. Dette er ikke noe enmannsshow, dette er stor, stor dugnad.

Hvem som vinner lørdagens bakkeløp tør han ikke å spå.

– Det er så mange tøffe og raske biler her nå, at det tør jeg ikke å spå, sier Nilssen, som oppfordrer folk til å møte opp tidlig.

– I morgen (lørdag) blir en fantastisk dag. Vi starter ganske tidlig og det er om å gjøre å komme tidlig opp dit. Vi kommer til å få et parkeringskaos, men vi prøver så godt vi kan. Men folk bør stille opp tidlig, det er det eneste jeg kan si. Hvis ikke må de belage seg på å vente. Vi skal gjøre vårt for å få opp alle sammen, men de må være der, avslutter han.

TREKKPLASTER: NRB har signert en treårsavtale med Oliver Solberg og håper han blir et trekkplaster for arrangementet. Foto: Mathias Brobakk Nordgård
KJØRTE: Også Petter Solberg viste seg frem i Bardufoss sentrum. Foto: Mathias Brobakk Nordgård