For i sin gruppe er Finnsnes eneste norske lag.

Mandag morgen møter de Vaksala SK fra Uppsala i Sverige. Tirsdag er det meksikanske Club Reforma som står på motsatt banehalvdel, mens det på onsdag er engelske Ryan FC som er grønntrøyenes motstander. Ryan FC kommer fra London.

Gothia Cup foregår i Göteborg i Sverige og det er BK Häcken som er arrangør.

– Viktig å finne en balansegang

FIL reiser ned med 18 spillere og fire trenere og ledere. Første kamp er altså på mandagsmorgenen mot Vaksala SK.

– Det blir spennende. Vi møter lag fra tre forskjellige nasjoner i gruppespillet. Det blir ganske internasjonalt sånn sett, sier trener Ard Sørensen.

– Det er lag som vi ikke vet noe som helst om. Det er ikke så lett å skaffe seg informasjon om dem heller. Det er bare å ta det som det kommer rett og slett, og satse på å gjøre en best mulig jobb selv, fortsetter han.

Det er ikke hver dag man møter lag fra disse nasjonene.

– Slettes ikke. Det er det som er det artige med slike turneringer. Man får møtt lag fra andre nasjoner og kanskje også andre fotballkulturer. Sverige og England er nok ganske likt, men Mexico blir fort annerledes, sier Sørensen.

Kampene spilles over to ganger 25 minutter. Dermed skal spillertroppen på 18 være sterk for å tåle belastningen med kamper hver dag.

– Det skal være folk nok. Så har man den balansen mellom å få bra med spilletid på alle og det med resultatene. Når man først drar nedover vil man spille mest mulig kamper, men samtidig så er det mange som er med og det vil være dumt om noen kommer hjem og har spilt veldig lite. Så det gjelder å finne en balansegang der, mener treneren.

Vil ha flest mulig kamper

På spørsmål om hva som er lagets ambisjoner i turneringen, synes trener Sørensen det er vanskelig å svare på når de vet så lite om motstanden i gruppespillet som det de gjør.

– I og med at vi ikke vet noe om de lagene vi skal møte, så er det vanskelig å si. Det er ofte i slike turneringer, at hvis målet er å få flest mulig kamper, så kan det gjøres via A-sluttspillet. Men da må vi være både heldig og god. Hvis ikke kan man gå via B-sluttspillet og der er det lettere å få flere kamper, sier han, og fortsetter:

– Vi må bare ta det som det kommer. Veien får bli til mens vi går, det er slik det er på sånne turneringer. Vi vet ikke så mye om det, men det er vi som må gjøre jobben selv på en sånn turnering.

Opplevelsen viktig

FIL-guttene skal bo på en skole under oppholdet i Göteborg, sammen med over 30 andre lag.

Det mener Sørensen er litt av opplevelsen med turneringer som dette.

– Opplevelsen er også viktig å få med seg. Spillerne vil nok få en god opplevelse både på og utenfor banen. En ting er å ha et fokus der vi skal prestere best mulig og få best mulig resultater, men vi må også tenke på at alle skal ha det bra og at alle får en fin opplevelse, sier han.

18-mannstroppen består av en god miks mellom spillere som til daglig spiller på juniorlaget, guttelaget og for B-laget i 4.divisjon. Sverre Skoglund og Jørgen Sæterbø Larsen, to spillere som har spilt en god del på A-laget i 3.divisjon denne sesongen, er også med nedover.

Laget vil sende rapport fra turneringen hver dag, i både video- og tekstform, og dette vil bli å se i Folkebladet på nett og papir.

FIL G18 er forøvrig ikke eneste Midt-Troms lag i Gothia Cup. Som tidligere omtalt i Folkebladet, skal også Vardens J16-lag til turneringen, der de blant annet skal møte den portugisiske storklubben Benfica i gruppespillet.