Jonas (33) har fått nøkkelrolle på Alfheim:

Slik er hans nye hverdag

En alvorlig kneskade tvang Jonas Johansen til å legge skoene på hylla etter nesten 20 år med toppfotball. Nå jobber han både i utviklingsavdelinga og inn mot A-laget.

TRIVES: Jonas Johansen stortrives i sin nye fotballhverdag.  Foto: Ronald Johansen, iTromsø

sport

Mer eller mindre vokst opp på Alfheim og som sønn av TIL- legende Trond «Slegga» Johansen, var Jonas Johansen (33) spådd en stor fotballkarriere. Det forventede gjennombruddet som ung spiller i TIL-drakt lot vente på seg, og Johansen til- brakte flere sesonger i Kongs- vinger, Haugesund og TUIL.

I 2014 returnerte midtbanespilleren til klubben i sitt hjerte og var blant annet en viktig bidragsyter til TILs opprykk samme sesong med ti scoringer. En alvorlig kneskade gjorde imidlertid at «JJ» ble tvunget til å legge skoene på hylla etter 2017-sesongen. Nå er jobben hans å bidra til at TIL skal produsere eliteseriespillere.

– Jeg er ansatt i en 50 % stilling i TIL sin utviklingsavdeling. Det er en tredelt rolle. Jeg er assistenttrener for både G19-laget samt 4.-divisjonslaget i tillegg til at jeg har hovedansvaret for G 19-laget sin deltakelse i NM-cupen, sier han til iTromsø.

– Trives du i din nye fotballhverdag?

– Jeg trives veldig godt. Det er stor kompetanse her, og jeg tviler vel på man finner et bedre team noe annet sted i landet enn det vi har her, med Bryant (Lozano, red.anm.), Ola (Rismo, red.anm.), Sigurd (Rushfeldt, red.anm.) Frank (Kjeldsberg, red.anm.) og Merete (Johansen, red.anm.). Alt ligger til rette her for å produsere gode fotballspillere.

Savner å konkurrere

Selv om karriereslutten kom tidligere enn planlagt, synes Johansen at overgangen fra banen til trenerbenken har gått bra. Men en ting savner han.

– Jeg savner å konkurrere. Det å komme på trening hver dag for å forsøke å vinne. Bortsett fra det har det egentlig gått greit. Jeg hadde rett og slett ikke noe valg, og dermed ble det lettere å akseptere. Seks måneder etter operasjonen klarer jeg for eksempel fortsatt ikke løpe noe særlig, og da sier det seg selv at toppidrett ikke lar seg gjøre, sier «JJ».

Satser på trenergjerningen

Det er ingen tvil om at Johansen har ambisjoner som trener.

– Jeg ser for meg å jobbe innenfor fotballen i fremtiden, ingen tvil. Jeg har nok alltid hatt en trener i magen. Jeg har B-lisens som trener og skal ta A-lisensen (den høyeste trenerutdanningen man kan ta, red.anm.), forhåpentligvis til neste år. Jeg har god score fra B-lisensen, men man må ha hatt ansvar for et lag i ett år før man kan ta A-lisensen, så det er egentlig kun det jeg venter på. I tillegg har jeg en bachelor i idrett fra tidligere, og skal ta en master i idrettsvitenskap i Alta til høsten.

I tillegg til trenerjobben på de aldersbestemte lagene har Johansen blitt brukt av både TIL-trener Simo Valakari og sportssjef Svein Morten Johansen.

– Jeg har vært med på flere av bortekampene og har hjulpet Simo med analyse. I tillegg har jeg bidratt litt på scouting- arbeidet sammen med Svein Morten, sier Johansen, som har stor tro på at man vil se mange egenutviklede spillere på Alfheim i årene som kommer.

– Vi startet vel med fire egenproduserte spillere mot Odd. Jeg er sikker på at om 3–4 år vil det tallet være enda høyere. Det jobbes ekstremt godt på dette området i TIL for øyeblikket. Spillere hentes inn til NTG fra de er 13 år gamle og skoleres i måten vi ønsker å spille fotball. Alt ligger til rette.

– Tålmodighet det viktigste

«Tålmodighet» er nøkkelordet når Johansen skal forklare hva han mener er viktig for å lykkes som ung og talentfull i TIL.

– Det er blitt slik i dagens samfunn at man ønsker å oppnå suksess så raskt som mulig. Andreårs juniorspillere blir kanskje frustrerte for at de ikke får trene med A-laget, uten at de kanskje forstår hvor høyt nivået faktisk er, sier Johansen, som trekker paralleller til sin egen karriere.

– Alt ligger til rette for spillerne. De kan spise før og etter trening på Alfheim, har styrketreningsrom tilgjengelig når som helst og dyktige trenere som følger opp. Jeg prøver å få de til å forstå at det er de små og enkle tingene som avgjør som man når langt eller ikke. De tror kanskje ikke helt på meg, men jeg forsøker å forklare at om man kommer for sent på trening så kommer man kanskje for sent inn i en duell på banen også. Alt ligger som sagt til rette, men jobben må de gjøre selv, avslutter Jonas Johansen.