22-åringen fra Sørreisa har markert seg både nasjonalt og internasjonalt de siste to årene. Høydepunktet kom med gull på sprinten i U23-VM i svetisiske Goms i vinteren som var. I tillegg har Valnes flere ganger fått sjansen på sprint i verdenscupen.

Etter de gode prestasjonene forrige vinter, uttalte Valnes at han håpte på sponsorhjelp, slik at han kunne satse hundre prosent på langrennssatsingen. I fjor studerte han Økonomi og Administrasjon ved siden av skisatsingen, og han uttalte åpenhjertig at det var tøft å få det til å gå rundt økonomisk også.

Mer frihet

Nå ser det ut til å bli en løsning på det, og kommende sesong vil han slippe opp på skolearbeidet og kunne ha mer fokus på det som virkelig betyr noe for han, selv om studiene ikke blir lagt helt bort.

– Ja, mer eller mindre, så blir det til det. Men med et par eksamener som skal tas, så blir det jo litt skole også, forteller han til Folkebladet.

Dette er eksamener som ikke er tatt fra forrige semester.

Han er ikke i tvil om at en mer spisset satsning vil bli å foretrekke.

– Det er jo det å ha den friheten. Det er greit å ta noen fag, men det blir fint å ha den fri- heten til å bestemme selv når man skal gjøre ting og ikke være bundet til noe. Å heller ta noen enkeltemner til våren og ha kunne ha hundre prosent fokus på det som skjer på vinteren, det er nok å foretrekke, sier løperen som representerer BOIF.

Sponsorhjelp for å få det til å gå rundt økonomisk vil det også bli, selv om ting ikke er helt satt på den fronten enda.

– Alt er ikke spikret, men det blir litt hjelp fra sponsorer, bekrefter Valnes, uten å ville røpe hvilke sponsorer som er inne i bildet før ting er helt klappet og klart.

– Det er fortsatt tungt å få det til gå rundt, men jeg håper og tror det skal gå veldig fint. Så er det absolutt en jobb med det å ordne sponsorer også, forteller han, som har fått fått hjelp i jakten på sponsorer.

– Det har vært litt meg selv, og så har jeg også hatt en som hjelper meg litt med det.

– Man er priveligert

– Hvordan vil du beskrive den hverdagen som har vært, med full skolegang, skisatsing og mye reising?

– Egentlig er det et luksusliv, man er priveligert. Sånn som i vinter var det mye reising og da er det bare en ting man tenker på. Når man kommer hjem igjen, blir det skippertak med arbeidskrav på skolen og sånne ting, og så er det ut å reise igjen. Men hovedfokuset er uansett på det man gjør når man er ute å reiser, sier Valnes.

– Når man er hjemme og trener, så er det fortsatt trening, spising og soving det går i, sier han.

Godt i gang

Oppkjøringa til en ny skisesong er godt i gang.

– Det har gått smertefritt og vi har hatt to samlinger med teamet (Team Nord-Norge). Så var jeg også på en privattur i Finland forrige uke. Det har ikke vært noe sykdom, skader eller andre problemer, så det har gått på skinner til nå, forteller han.

Allerede onsdag kveld får han startnummer på brystet når Tour de Andørja går i gang med rulleskirenn.

– Det er litt artig. Man får samlet alle seniorene i om- rådet, så det blir hardt. Det er ikke så viktig egentlig og det er ikke noe renn som du husker etter sesongen, men det er god trening, og med startnummer på brystet, så får man trykt på de rette knappene før start og kjent litt på nervene.

Valnes og resten av Team Nord-Norge, skal være på Andørja hele helga, og i dagene etter rulleskiløpet følger det andre konkurranser. Det hele avsluttes med løp opp Årbostadtinden på søndag.

OPPKJØRING: 22-åringen fra Sørreisa kan fortelle om en smertefri oppkjøring så langt. Nå venter flere dager med konkurranser under Tour de Andørja.Foto: Folkebladet