7 av 10 trener for lite

3 av 10 personer i Troms og Finnmark ønsker å gå ned i vekt. Likevel er det mange som ikke lykkes med det.

TRENING: 7 av 10 i Troms og Finnmark trener mindre enn det Helsedirektoratet anbefaler.  Foto: anbefaler.Foto: GettyImages

sport

Det viser en nordisk undersøkelse gjennomført av YouGov for Herbalife Nutrition.

– 4 av 10 personer i Troms og Finnmark ser på seg selv som overvektige, og ikke alle makter å bekjempe problemet. Selv om over 60 prosent av alle i disse fylkene har satt seg mål knyttet til helsen sin, feiler 40 prosent av dem fullstendig eller delvis med å oppnå målene sine. 7 av 10 personer i Troms og Finnmark trener mindre enn Helsedirektoratet anbefaler, og enkelte er nesten aldri fysisk aktive, sier Mia Bergmann, nordisk sjef i Herbalife Nutrition i en pressemelding.

Fedme og overvekt øker sjansen for et utall av sykdommer ifølge Helsedirektoratet.

Energimangel

I forhold til resten av landet kommer Tromsværinger og Finnmarkinger dårligst ut.

Det viser seg at i Norge er det stor forskjell på intensjon og å faktisk gjennomføre. Manglende motivasjon er den viktigste grunnen til at nordmenn ikke oppnår de målene som de selv har satt seg. Mangel på treningsplan er en annen hindring som gjør nordmenn usunne og inaktive. I en tid hvor treningssentere finnes overalt, er det heller ikke alle som føler seg komfortable med å dra på disse.

– Når vi nordmenn bestemmer oss for å droppe en planlagt treningsøkt, skyldes det som regel at vi ikke har nok energi. Det er også mange i Norge som forteller seg selv at de heller tar det i morgen, at de ikke har tid eller at det er kaldt ute, forklarer Bergmann.

Hjelpemidler

Det finnes imidlertid mange gode hjelpemidler som kan hjelpe på.

45 prosent av nordmenn bruker musikk når de trener, og 2 av 10 personer i Norge bruker pulsklokke. Under- søkelsen viser også at det helt klart hjelper å trene sammen med andre. 2 av 10 nordmenn pleier å trene sammen med andre, og 45 prosent foretrekker å ha noen å trene sammen med. I tillegg sier mer enn 40 prosent av nordmenn at de ikke liker å trene alene på treningssenter.

– Dersom du sliter med motivasjonen, finnes det mange ulike grep du kan ta. Det kan for eksempel være nyttig å ha en motivert treningspartner. Da blir du gjerne mer inspirert og fokusert. Det kan også være lurt å belønne deg selv under og etter trening. Eksempelvis kan du unne deg nye treningsklær eller sørge for å ta deg tid til et velsmakende måltid etter trening, avslutter Bergmann.