Onsdag morgen sovnet «Mr.FIL», Ingvald Berntsen, stille inn på DMS Finnsnes. Ingvald Berntsen har kjempet tappert i kampen mot sykdom i lang tid, men måtte til slutt gi tapt.

Hans bortgang preger selvsagt hans familie, men også alle i og rundt Finnsnes Idrettslag. Ingvald ble 70 år den 11.april, og i FILs klubbavis Grønn Genser, ble det i den anledning skrevet en hyllest til han.

Egen stue oppkalt etter seg

Han kom til verden på Fagerfjell, like ved grensa til Målselv, men flyttet til Finnsnes som 7-åring, og Ingvald og foreldrene bosatte seg like ved FILs fotballstadion.

«Et mer lykkelig naboforhold vil neppe FIL noen gang oppleve, for Ingvald har så til de grader satt sitt preg på nabotomta», står det i saken om Berntsen i utgaven av Grønn Genser.

Videre skrives følgende i klubbavisa:

«Gjennom et livslangt og godt naboskap kan det nok diskuteres hvor han har tilbragt mest tid — i hvert fall på ettermiddager, kvelder og helger. Han har satt varige spor etter seg, og er som den eneste i FIL hedret med å få en egen stue på klubbhuset oppkalt etter seg», står det.

Berntsen var sentral i en rekke byggeprosjekter og også delaktig i klubbens sportslige satsning. Hans innsats ble også lagt merke til utenfor Finnsnes, noe hederstegn i Troms Fotballkrets og Troms Idrettskrets er et bevis på.

Fellesskapet viktigst

Mange kjente han også som en dyktig lærer. Som lokalpolitiker i Lenvik kommune og på fylkestinget, markerte han seg. Allerede som 14-åring ble Ingvald med i AUF og senere Finnsnes og Omegn Arbeiderlag, hvor han etter hvert satt i både kommunestyret og fylkestinget for Ap.

For sosialdemokraten og sosialisten Ingvald Berntsen var det alltid fellesskapet som var viktigtst. I et sitat fra en Grønn Genser-utgave i 1994 uttalte Berntsen følgende:

«Jeg har innsett at et idrettslag har veldig stor betydning for lokalmiljøet. Det er også inspirerende å se at man får utvikling, og at veldig mange har glede og nytte av arbeidet man gjør. Når miljøet er godt og man selv trives, er det en glede å gjøre noe for andre» sa han den gangen.

Han spilte på midtbanen på aldersbestemte lag i FIL, men det var som skihopper han var best. Der ble han flere ganger klubbmester og han deltok også i konkurranser mellom skolene i kommunen.

Styreleder i Finnsnes IL Fotball, Herleif Hanssen, hyller Ingvald Berntsen.

– Det er ingen tvil om at han har betydd utrolig mye for anlegget vi har her. Han har vært en pådriver for klubbhuset, for hallen, for kunstgressbanen og for utbyggingen av anlegget her. Ingen er i nærheten av å ha hatt så stor betydning for Finnsnes Idrettslag som han, sier Hanssen til Folkebladet.

– FIL var alt for han

– Han er en person alle idrettslag skulle hatt, fordi det går langt utover den vanlige dugnadsånden, det han har gjort. Finnsnes Idrettslag, det var alt for han. Mange ganger kunne man som passiv tilskuer bli litt irritert, for han ga seg ikke. Han var rett og slett en fantastisk person å ha i kulissene. Og han var ingen type som sto frem og skrøt av det han hadde fått til. Det var helt naturlig for han å gjøre alt dette. Han kommer virkelig til å bli savnet, sier styrelederen.

– Dette er selvfølgelig tøft for de som er nærmest på han, men det er mange hundre personer i FIL som kommer til å savne han, lyder det fra Hanssen.

Leder i Troms fotballkrets, Jo Are Vik, kommer også med fine ord om Berntsen.

– Det var en veldig trist nyhet å få, det er en stor hedersmann som har gått bort, sier Vik.

Som allerede nevnt fikk Berntsen hederstegn i Troms Fotballkrets, og for å to år siden var han også nominert til Nikken-prisen (årets leder) som deles ut i forbindelse med cupfinalen.

Vik forteller også om en hendelse i forbindelse med fotballhistorisk kveld som var på Finnsnes i mars.

– Finnsnes IL ordnet det slik at de streamet arrangementet gjennom messenger-funksjonen (Facebook) hjem til Ingvald, slik at han fikk det med seg. Det satte han veldig pris på og han fikk hilsninger fra hele fotball-Troms, fra Ingvald-stua, forteller Vik.

Når Finnsnes spiller hjemme mot Sortland på lørdag vil Ingvald Berntsen bli minnet med ett minutts stillhet før kampen, og spillerne vil under kampen bære sorte sørgebind.

PS: Artikkelen det siteres fra om Berntsen i Grønn Genser, skrevet av Arild Braathen, ble trykket den 18.mai, men kommer ikke ut før i neste uke.

«Likevel gir det litt trøst å vite at Ingvald før pinsehelga — med sine nærmeste rundt seg — fikk lest artikkelen i Grønn Genser, og at han ga uttrykk for glede over det som der stod på trykk», skriver FIL på sin hjemmeside.