Nylig ble det kjent at Midt-Troms Hestesportklubb har valgt å skrinlegge planene om et storstilt hestesportsenter på Aspelund i Lenvik kommune. I et ekstraordinært årsmøte viste styret i hestesportklubben til flere problemer med prosjektet, blant annet infrastrukturelle utfordringer, negative naboer og tomtetrøbbel. Økonomien i prosjektet var også utpekt som et svært vanskelig aspekt, og i den anledning rettet hestesportklubbens styre også sterk kritikk mot prosjektleder Sissel Haugslien for å ha tilbakeholdt vesentlig informasjon.

Haugslien avviser kritikken, og mener at sittende styre i rideklubben har blandet kortene og gått svært langt i sin iver etter å få lagt ned prosjektet.

– For det første har det hele tiden vært snakk om å fremme forslag til en privat reguleringsplan på ei kommunal tomt på Aspelund som klubben har opsjon på, ikke et totalprosjekt, som dette fremstilles som. Et slikt forslag innebærer mange konsekvensutredninger og mange høringer, som alle kunne ha stoppet prosjektet på et hvilket som helst tidspunkt. All informasjon om dette er offentliggjort, selvfølgelig. Det er også avholdt flere informasjonsmøter i forbindelse med reguleringsplanarbeidet. I alle slike reguleringsprosesser er det selvsagt at ulike meninger kommer frem, og det er jo nettopp hensikten: alle berørte parter skal få anledning til å gi sine innspill – positive eller negative. I løpet av de fire årene arbeidet har pågått, har det ikke kommet frem noe som stoppet prosjektet.

Ulogisk stopp av prosjektet

Hestesportsenterplanene har vært behandlet i fem årsmøter i klubben med positive vedtak om fortsettelse, også i det siste ordinære årsmøtet i februar i år.

– At en idrettsorganisasjon har betenkeligheter med å ta opp lån og gå igang med et så stort prosjekt, har jeg stor forståelse for. Men det er først i et forprosjekt at man ville kommet til kostnadsberegningene og finanseringen av selve anlegget. Først måtte Lenvik kommune behandle forslaget til reguleringsplan og funnet ut om det er mulig å bruke tomta til formålet eller ikke. Det var der vi var nå. At det er idretten selv som velger å stoppe prosjektet når det gjenstår et par dagers arbeid før planforslaget sendes til Lenvik kommune for behandling, synes ulogisk. Spesielt all den tid at reguleringsplanprosjektet så langt var fullfinansiert med eksterne midler og ikke har kostet klubben noe, mener Haugslien.

Godt forankret

Haugslien, som sitter i Forbundsstyret i Norges Rytterforbund sentralt, synes det er svært synd at løpet nå er kjørt for et regionalt hestesportssenter på Aspelund.

– Hvis dette prosjektet hadde blitt en realitet, hadde det vært et enormt løft for ryttersporten i Nord-Norge. Vi ligger langt etter resten av landet når det gjelder anleggsbygging. Ridearenaer har tidligere vært prioritert rundt Oslo-fjorden. Sentralt er man jo opptatt av rekruttering og utvikling av ryttersporten, men i nord – med våre lange avstander – mangler vi gode sportsarenaer i en idrett som har hatt størst vekst i Troms det siste året. Det har jeg fått godt gehør for i forbundsstyret, sier Haugslien, som har ansvaret for revidering av rytterforbundets landsdekkende anleggstrategi.

Hun forteller at hestesportsenterplanene var godt forankret både i idretten, i kommunen og i kulturdepartementet.

Fornærmende

– Mange har gjort veldig mye for at prosjektet skulle lykkes. Derfor er det jo litt pussig at det er idretten selv som plutselig ikke vil, mener Haugslien som tror at vridningen mot det folkerike Finnsnes-området er en av grunnene til at prosjektet brått ble stanset.

– Det begynte vel å gå opp for Olsborg-miljøet at prosjektet faktisk kunne bli en realitet, og at man måtte gjøre noen grep for å beskytte egne, private interesser. Det er gitt uttrykk for at det ikke er noe ryttermiljø i Sørreisa, Dyrøy og den nye Senja-kommunen, men det er hest og hestefolk i alle aldre overalt her! Man har bare ikke noe samlingssted for trening og konkurranser. Selv om jeg personlig ikke har noen fordeler av et hestesportsenter i Finnsnes-området, har jeg hatt god oversikt over ridesporten i 15 år som styreleder i klubb og krets, og blir litt fornærmet på vegne av hestefolket her på grunn av disse lite inkluderende holdningene.

– Men nå er det selvfølgelig lov for årsmøter å fatte ulogiske vedtak, tilføyer Haugslien.

Burde vært avsluttet tidligere

Styreleder i Midt-Troms hestesportklubb, Kristina Schneider, stiller seg hoderystende til Haugsliens påstand om at Olsborg-miljøet tok grep for å beskytte sine egne, private interesser, og at dette var grunnen til at planene om et hestesportsenter på Aspelund ble skrinlagt.

– Det var ikke bare Olsborg-folk som stemte for å avslutte prosjektet på det ekstraordinære årsmøtet, men også folk fra blant annet Lenvik, poengterer Schneider.

Hun poengterer at planene om et hestesportsenter burde vært avsluttet for lenge siden, og at grunnen til at så ikke skjedde på et tidligere tidspunkt var at Sissel Haugslien ikke involverte styret og i stedet kjørte sine egne, lukkede prosesser. Noe som ifølge Schneider førte til at medlemsmassen i hestesportklubben ikke var kjent med alle forhold før det ble vedtatt å skrinlegge planene.

– Det er medlemsmassen som bestemmer i en slik prosess. Her er det styret som kritiseres for vår håndtering, men i bunn og grunn er det medlemmene som med 21 mot seks stemmer tok avgjørelsen om å avslutte planene, påpeker Schneider.

Ifølge Schneider er tomta, hvor hestesportsenteret var tenkt lokalisert, totalt uegnet, blant annet på grunn av at det er mye myr og ulent terreng i området, samt at «naboer» til tomta er en skytebane og et trafikksenter.

– Dette er påpekt både fra landbruksansvarlig hos fylkesmannen og fra flere andre som problematisk. Jeg skjønner det ikke når Haugslien sier at man ikke sjekker opp dette med finansiering før man har en reguleringsplan, men jeg kan ikke tenke meg at et privat firma starter opp en dyr reguleringsplanprosess uten å vite at man kan finansiere bygginga av det man ønsker å bygge, uavhengig om tomta er aktuell eller ikke. Det er helt ulogisk, og heller ikke det som står i veilederen for anleggsbygging, poengterer Schneider.

Til tross for sterk misnøye med Haugsliens håndtering av prosjektet kommer ikke styret i Midt-Troms hestesportklubb til å ta saken noe videre.

– Nei, det tenker jeg at ingen er noe tjent med, men vi i styret har i hvert fall lært at vi ikke skal gi noen lange tøyler i en slik prosess og at det er vi som må ha kontrollen, sier Schneider.

Selv om planene på Aspelund er skrinlagt, avviser ikke hun at styret i hestesportklubben på et senere tidspunkt vil se på muligheten for et eget anlegg.

– Men vi må vurdere hva vi skal bruke penger på, og enn så lenge har vi et anlegg som fungerer. Uansett kan vi ikke bygge så stort som det Haugslien ønsker, for det prosjektet hun la opp til var vanvittig mye større enn det vi kan håndtere.