Lørdag sparkes sesongen i gang for FIL, når Skjervøy kommer på besøk til Finnsnes.

Grønntrøyene rykket som kjent ned fra 2.divisjon i fjor og det er gjort store utskiftninger både i trenerteam og spillerstall. Hele 15 spillere har forsvunnet ut siden forrige sesong, mens 13 nye har kommet til.

Se FIL-Skjervøy direkte på Folkebladet-TV lørdag klokka 15.00.

Vil være med i toppen

Til tross for store utskiftninger, har man også beholdt flere av de beste spillerne fra de siste sesongene. Jonathan Barlow, Vebjørn Grunnvoll, Jonas Simonsen og Christian Arnesen er fortsatt med, for å nevne noen.

– Hvor ligger ambisjonsnivået deres denne sesongen?

– Vi har hatt et møte om det, og satt oss forventninger om å vinne hver kamp, være i toppen og prege divisjonen. Helst ser vi at vi er topp-3 eller topp-4. Det er litt som skal til, hard jobbing hele året og flyt. Men vi er innstilt på at vi skal prege divisjonen, det er en målsetning. Vi har ikke noe direkte opprykks-mål, og ikke noe sånn at «vi må ikke rykke opp», eller blir nummer to, men vi sier ikke nei takk hvis vi blir det. Det handler ikke om å være defensiv, men å skape premisser for å levere best mulig. Det er opp til oss selv og vi vet ikke så mye om alle lagene. Så har vi jo noen utfordringer med 15 spillere ut og 13 inn, sier Samuelsen.

– Med såpass store utskiftninger, tror du at det kan komme til å ta litt tid før det setter seg?

– Fra 1.runde til midtveis i sesongen, så kommer vi til å være det laget som utvikler seg mest og har mest progresjon, og har en kurve som bare går oppover. Så vet man at da kan det bli skummelt. Nå må vi bare gjøre jobben best mulig i vår, svarer han.

FIL-stallen har også vært hardt rammet av skader denne vinteren, og ofte har man kjørt økter med under ti spillere på plass. I tillegg har man spilt få treningskamper (fem).

– Kamper er den beste trening og det får vi nå. Men ja, jeg har en følelse på at vi kanskje kan variere i prestasjonene i starten.

I vinter har man tapt 0-1 for Harstad, 0-4 for Mjølner, spilt uavgjort 3-3 mot Skånland, mens man har slått Harstad 1-0 og Skarp 4-3.

At man har hatt mange skader og få treningskamper gjør at man ikke har fått drillet inn faste konstellasjoner og en 11`er.

– Men, det er da jeg føler at det bare kan gå en vei, og nå går det bare oppover. Vi skal ikke bruke det som unnskyldning. Men vi trenger flere matcher for å utvikle det vi driver med i hverdagen. Man kan trene som mye man vil, men eksamen er i helgene når det er match. Nå har ikke vi tatt denne eksamen så ofte, så det er litt vanskelig å si hvor vi står, sier FIL-treneren.

Spår god Senja-sesong

Folkebladet har utfordret både Samuelsen og Senja-trener Kjetil Warholm til å komme med deres tabelltips foran sesongen. (Se nederst i saken). Mens Warholm har FIL på 2.plass, har Samuelsen Senja på 2.plass.

– Det er verdt å nevne, det er ikke alle man vet like mye om. Man har jo god kontroll på de i Troms, så får man heller få litt mer kjennskap til Grei og Melbo også videre. Så det er greit å ta det med en klype salt. Man må jo gå litt utfra bookmakere og det man har hørt via andre, sier Samuelsen.

– Begrunnelsen med Senja er at de har beholdt stammen fra i fjor, utenom Bendik Lind. Alle som har drevet med fotball vet hvor viktig kontinuitet er. Dem de har fått tilbake, det er spillere som har vært der før. Christer (Johnsgård), Sebastian (Jensen) og Ridge (Robinson), alle har vært i Senja tidligere og har spilt i lag. Og i tillegg til grunnstammen, så ser det veldig spennende ut med tanke på hvordan de var på høsten i fjor. Jeg mener de har forsterket seg siden da, og da ser jeg ingen grunn til at de skal bli dårligere nå.

Forventer krig

Når Skjervøy står på motsatt banehalvdel klokka på lørdag, forventer Samuelsen en tøff batalje.

– Vi vet at det blir krig. Om banen på Finnsnes har vært dårlig før, så har den ikke blitt bedre nå etter vinteren. Jeg føler at hvis vi er til stede fra start og tar krigen, duellene og andreballene, før det åpner seg opp etter hvert, så skal vi komme godt ut av det.

Han mener Skjervøy ser bedre ut enn i fjor, med deres kvinnelige trener Eline Torneus ved roret.

– Ja, jeg ser at de har et ønske om å periodevis bruke ballen mer. De er kanskje ikke like forutsigbare nå med mye direkte spill som tidligere. Jeg ser at det har jobbet med det og prøver å endre. Så absolutt, Eline jobber godt og det ser bra ut. Jeg synes de ser bedre ut enn de gjorde i fjor, mener han.

Vil utvikle nye ting

Selv tar han over for Bjørn «Bummen» Johansen, etter å ha vært hans assistent de siste sesongene. Det kommer ikke til å bli noen revolusjon fra hvordan laget har sett ut under «Bummen», naturlig nok, men Samuelsen er klar på at han ønsker å utvikle nye ting.

– Vi hadde en tøff sesong i fjor og det har vært gjort mye rett med Bjørn i Finnsnes. Så er det alltid noe man kan forbedre og vi prøver å utvikle nye ting. Så vi tar med oss det beste fra tidligere og prøver å sette det sammen til noe bra, det er målet.

En ting som kan være et alternativ denne sesongen, er å flytte spiss Vebjørn Grunnvoll ned som stopper, selv om det kanskje blir mindre sannsynlig nå, etter at man signerte kroaten Jovan Radocaj som er stopper denne uken.

– Kanskje i enkelte kamper, hvor man vil gjøre endringer i en formasjon for eksempel, så er det veldig fint å kunne sette ned Grunnvoll når det kommer mye langt mot oss i slutten av en kamp hvor vi leder. Så har det litt med tanke på å ha flere strenger å spille på, at vi skal kunne gjøre endringer. Vi har hatt et system, men ikke klart å få det beste ut av det når vi har gjort endringer. Det er noe jeg har jobbet med, så får vi se om vi får det til, sier Samuelsen, som med unntak av Sega Ngom (skadet), Tobias Sørensen (skadet) og nysignering Jovan Radocaj (ikke spilleberittget enda), har alle mann tilgjengelig til seriestarten mot Skjervøy.

FILs spillerstall 2018:

Keepere: Fredrik Bakkelund, Fredrik Pedersen (ny fra TIL 2)

Forsvar: Benjamin Fjellstad Thomassen (ny fra Skjervøy), Toms Mezs (ny fra Sortland), Christian Arnesen, Mikael Lange (ny fra TIL 2), Daniel Norum Danielsen (ny fra Skjervøy), Joakim Nilsen, Jørgen Larsen (ny, egen klubb), Tobias Sørensen (ny fra Salangen), Jovan Radocaj (ny fra IFK Åmål).

Midtbane: Mathias Bendiksen, Jonathan Barlow, Thomas Aloyseous (ny fra Skarp), Magnus Kalstad (ny fra Lyngen/Karnes), Jonas Klausmark (ny fra TIL 2), Fredrik Lund, Erik Oliver Gamst (ny, egen klubb)

Angrep: Sverre Skoglund, Garib Gerkondani (ny fra TIL 2), Vebjørn Grunnvoll, Jonas Simonsen, Sega Ngom.

Alexander Samuelsens tabelltips for 3.divisjon, avdeling 6:

1. Fløya

Har hentet inn fem spillere fra høyere nivå, pluss spennende Scott Fitzgald fra Salangen. Da får man automatisk et favorittstempel.

2. FK Senja

Har beholdt «stammen» fra i fjor. Var formlaget på høsten med Christer Johnsgård i spissen, nå er han med fra starten av sesongen. Har fått tilbake Sebastian Jensen og Ridge Robinson. Har også fått en av de mest spennende spillerne i Alexander Mikkelsen fra Skjervøy. Finner ikke mange svaketstegn i dette Senja-laget.

3. Lyn

Har et sterkt mannskap på papiret. Mye fart og individuelle ferdigheter i laget, men tror de kommer til å få seg en overaskelse med at alle kommer til å «mobilisere» som bare det mot Lyn. Lyn kommer til å spille mange cupfinaler.

4. Junkeren

Er nummer to lag i Bodø bak Glimt. Her er det en del spillere med erfaring fra Bodø/Glimt på høyere nivå.  Burde kunne bli et lag som er som TUIL er for Tromsø i Bodø.

5. Frigg

Gode gamle Frigg. Mye historie i veggne her. Har en god stall med få svakheter. Er et lag som kan ta poeng mot alle lag i denne divisjonen. Fun fact. Egil «Drillo» Olsen skåret da Frigg vant 1-0 i privatkamp mot Arsenal i 1973.

6. Harstad

Har hentet en god del utenlanske spillere inn i mot årets sesong. Kan fort være med i toppen, men alt avhenger av hvor fort laget setter seg. Har en av de mest spennede spillerne i divisjonen i Sander Ringberg.

7. Skjervøy

Er virkelig et lag med stor L. Alle for en, en for alle mentalitet. Har forsterket seg fra i fjor med blant andre Øyvind Garfjell. Spennende spillere i Skallebø og Pedersen.

8. Skarp

Er et lag som kan slå alle på en god dag, men som også kan tape mot alle på en dårlig dag. Da ender man som oftest midt på tabellen.

9. Korsvoll

10. Melbo

11. Grei

12. Sortland

13. Stålkameratene

Finnsnes ???