Etter at skikonkurranser i sagnomsuste og berømte løp som Marcialonga, Birken, Vasaloppet og sist Reistadløpet er unnagjort, ligger en gjeng med skiløpere fra den kjente skiklubben Lyn Ski og trener i Lavangen. En klubb som i dag har Simen Krüger (2 gull og et sølv i siste OL) samt Hans Christer Holund i stallen (bronse i OL).

Habile løpere

– Vi gikk Reistadløpet og skal til Levi i Finland for å delta i avslutningen av den internasjonale langløpscupen i Visma Ski Classics. Da er det greit å slippe å dra tilbake til Oslo for så å fly opp noen dager senere, sier Vegard Vinje som er lagleder.

Siden de ikke er en del av noen proffsatsing, har de tatt fri fra jobb og studier og deltar i fem av 11 løp i langløpscupen. Likevel er resultatene habile der Jan Thele lå i brudd i tre timer under Vasaloppet og endte på 23. plass. Hele gjengen stiller også i første rekke under rennet.

Gjestfri

– Vi trives godt i Lavangen hos gjestfrie folk ute på Røkenes. Det virker som opplegget vårt er bra med tanke på trening, hvile og oppvartinga, sier Vinje og skryter av nordnorsk gjestfrihet.

Gjennom bekjente fikk de bo hos hos Anne Grete- og Terje Sørensen.

– Det er fantastisk. Vi bor jo på Røkenes hos besteforeldrene til noen vi kjenner. Der får vi ladet godt opp og spist masse fisk; boknafisk og skrei. Så det er bedre enn på hotell, fastslår Joar Thele.

Flott natur

– Vi er nå ute ved Finnhågen, sier Vegard Vinje på mobil tirsdag.

Da går de ei løype på om lag tre mil utover Hornhalvøya på sørsiden av fjorden. Han berømmer det lokale idrettslaget som setter gode løyper fra skistadion på Tennevoll.

– Det har vært veldig fint å gå her når det lokale laget setter løyper for oss. Særlig søndag etter Reistadløpet var det flott vær. Da vi fikk sett alle fjelltoppene rundt om og fjorden under oss. Det er noe helt eget, legger han til.

God trening

Selv om det har snødd en god del i det siste, ser ikke gjengen i Lyn ski mørkt på det.

– Øverst på Finnhågen snødde løypene igjen slik at vi gikk samme veien tilbake. Vi staker jo mye i skirennene og det blir ekstra seigt å stake noe som gir god trening, sier Vinje.

Onsdag kjørte de ei intervalløkt opp og ned i bakkene mot Påskhågen som er en kjent løype for mange lokale skiløpere. Det blir vel siste økta før de pakker og drar til Finland etter ei uke nordpå.

STAKER: Dagens økt for Lyn skigutta i Lavangen er intervall opp bratte bakker i løypene til Lavangen IF. Da stakes det uten smøring under skiene! Foto: Ulf Antonsen
OPPVARTING: Lyn ski- guttene sier oppladinga er veldig god hos Terje Sørensen og kona Anna Grete når de ligger på trening i Lavangen - Kjekk ungdom sier Terje som skysser dem til og fra stadion. Foto: Ulf Antonsen
LADER: - Dette er fin opplading før avslutninga på langløpscupen i Finland, sier guttene fra Lyn ski som ligger i Lavangen og spiser seg opp på skrei og boknafisk. F.v. Petter Kaarby, Vegard Vinje, Joar Thele, Joakim Olsen. Foto: Ulf Antonsen