Han er imidlertid fullt klar over at det blir en særdeles tøff oppgave.

– Santander-guttene har vært sterke i hele år og jeg forventer at de skal prege pallen. Anders Aukland, Tord Asle (Gjerdalen) og Andreas (Nygaard) er tre sterke pallkandidater. Så kommer de andre lagene etterhvert. Først og fremst er det Santander som er det laget som er sterkest, mener Håkon Mikalsen.

Han har imidlertid en drøm og en ambisjon om å klatre opp på pallen selv.

– Det har vært en drøm og en ambisjon — og det er det fortsatt. På en topp dag med topp ski og god form, vet jeg at jeg kan kjempe der oppe. Så får vi bare se om det inntreffer på lørdag, sier Mikalsen.

Pjusk

De siste dagene har imidlertid kroppen spilt han et puss.

– Jeg har vært litt slapp de siste dagene og håper jeg er klar til å stille til start. Å være klar til kamp på lørdag er i hovedtankene nå. Jeg satser på at noen rolige dager skal gjøre susen.

– Jeg har begynt å tvile litt nå, men mye kan skje på to dager. Jeg kjenner løpet godt og har veldig gode erfaringer fra før. Det er et løp som passer meg godt og som jeg vet jeg kan gjøre det bra i.

Slagplanen er uansett å gå tøft opp den tøffe stigningen mot Orta. På festesmurning.

– Det er der jeg har min sterke side, sier Mikalsen.

Tror på landslagsløper

Bardu-ordfører Toralf Heimdal har selv vunnet Reistadløpet åtte ganger tidligere. Han holder Mikalsen som en klar outsider i lørdagens løp.

– Han gikk veldig fort i fjor og virker bedre i år totalt sett. Han har en tredjeplass fra norgescup på Åsen og gikk veldig fort på et par av de lokale rennene. Finner han tilbake til den formen igjen er han ikke langt unna, spår Heimdal.

Hans personlige favoritter til å vinne løpet er landslagsløperen Niklas Dyrhaug, samt svenske Daniel Rickardsson som ble påmeldt torsdag ettermiddag.

– Jeg tror det vil stå mellom de to. Det blir veldig spennende, sier han.

I tillegg til Mikalsen holder han også Santander-stjernene Aukland og Nygaard, samt Simen Østensen, Morten Eide Pedersen og ringreven Lukas Bauer som outsidere til seieren.

– Det er mange som kan vinne. Men jeg tror den som vinner har festesmurning. Det kan hende hvis gradestokken går ned mot null og det blir blandingsføre, at det går an å vinne på staking, sier Heimdal.

I kvinneklassen mener han fjorårsvinner Justyna Kowalczyk er storfavoritt til å vinne i år igjen.

– Hva med dine egne ambisjoner?

– Hehe. Jeg har ingen ambisjoner, i alle fall ikke som jeg tør å si høyt, gliser Heimdal.

– Jeg ønsker å ha fokus på de det skal være fokus på. Jeg skal bare være med og konkurrere fordi jeg synes det er artig og at jeg har noen unger som liker å konkurrere mot meg.

– Er i bra rute

Håkon Mikalsen har ved siden av å være i full jobb brukt ettermiddager og kvelder til å lade opp til Reistadløpet.

– Det er ikke blitt enorme treningsmengder, men det har blitt jevnt og trutt på ettermiddager. Det er selvfølgelig ikke på samme nivå som langløperne, men det er ikke alltid timeantallet er det viktigste. Jeg følte sist at jeg hadde gjort en god jobb. Det er bare de to siste dagene jeg har hanglet litt, men ellers skal jeg være i bra rute egentlig.

PS: Folkebladet-TV sender direkte fra Barnas Reistadsprint på fredag og fra målområdet på Rustahøgda på lørdag.