Og akkurat forsvinningsnummeret til mange seniorlag er temaet som Troms Fotballkrets tar opp når det avholdes fotballhistorisk kveld neste fredag i klubbhuset til FIL fotball.

Bare FK Senja igjen på Senja

– 3. mars hadde vi 47 påmeldte til denne kvelden, og vi regner med at tallet vil øke, sier styremedlem Helge Matland i Troms fotballkrets. For å beskrive utviklingen viser han til utviklingen på Senja. På sytti- og åttitallet var det seniorlag i alle bygdene i Midt-Troms.

Da var det lag i Gryllefjord, Torsken, Søndre Torsken, Foss, Havørn, Mefjordvær, Husøy, Fjordgard, Botnhamn, Lysnes, Gibostad, Midnattsli, Neptun, Vesterfjell, Sør-Tranøy og Silsand. Flere av klubbene hadde både kvinne- og herrelag. I dag er det bare FK Senja igjen.

Tredje temakveld utenfor Tromsø

Matland opplyser at denne temakvelden er den tredje i rekken som fotballkretsen avholder utenfor Tromsø. På vårparten i fjor var fotballen i Lyngenfjorden tema, og i temakvelden før jul i fjor var fotballen på innlandet i fokus. Styret for de fotballhistoriske kveldene (Fotballmuseets Venner avdeling Troms) består av Klara Stensvåg, Vibeke Larsen, Helge Matland, Sverre Lennart Isaksen og Jonny Hansen.

Hadde 300 tilskuere på kampene

Normund Johansen var med på Skøelv da laget hadde sin storhetstid på 80-tallet.

– Den gang var det vi og Sørreisa som var de to store lagene i denne regionen, både den tidas Silsand og Omegn Idrettslag og Finnsnes var lag vi nesten aldri spilte mot. I dag er det veldig rart å se gressbanen i Skøelv ligge der fin og grønn uten at vi har et eneste lag selv med innmeldt i kretsseriene, sier Normund.

Han forteller at ungdommene som spiller fotball nå er innmeldt i fotballklubben i Sørreisa.

– Jeg har bilder i utklippsboka mi fra denne tiden, og vi hadde mange ganger rundt 300 tilskuere på kampene. I dag er det jo så vidt at Senja og FIL i 2. divisjon trekker hundre tilskuere på kampene.

Normund sier at han mener at lokalpatriotismen innen fotballen er på det nærmeste forsvunnet helt hos de unge som spiller fotball i dag.

– Også på 80-tallet måtte jo de unge bort for å utdanne seg, men de fleste fortsatte likevel å spille fotball i moderklubben. I dag ser man jo at juniorspillere flytter fra en klubb til en annen like ved — forstå det den som kan. Og i dag er det blitt nesten slik at det forlanges kunstgress for at man skal kunne spille, ellers går man til en klubb som har det.

– En annen tid nå

Normund har liten tro på at man vil få seniorlagene tilbake i bygdene.

– Vi har en helt annen tid enn for 30 år siden. Da jeg var ung stilte vi opp på dugnad, strødde banen før kamper, og gjorde alt som var nødvendig for at det skulle bli kamp. I dag må klubbene legge alt tilrette for de unge for at de skal spille fotball hos dem. Mange seniorspillere blir borte fra lagene fordi lang reisetid kolliderer med familielivet. Da Skøelv arrangerte NNM for old boys i 1993 hadde vi 56 påmeldte lag. I dag tror jeg ikke det finnes et eneste old boys-lag i området. I dag er det veldig mange ting som opptar fotballspillerne mer enn lokal fotball, og det gjelder også publikum.

– Det er jo ikke det at selve interessen for fotball er borte. Nå er man enten Liverpool-supporter eller Arsenal-supporter og sitter klistret til skjermen når disse lagene spiller.

liker ikke utviklingen: Normund Johansen betegner frafallet av fotballag i bygdene som meget trist.Foto: Arne Ivar Hansen Foto: Arne Ivar Hanssen