Skismøreren fra Lavangen kom tidligere denne uken hjem fra OL i Pyeongchang.

Totalt tok Norge 14 gull, 14 sølv og 11 bronsemedaljer. Det norske langrennslandslaget stod for 14 av de totalt 39 meddaljene for Norge. Av disse 14 var sju av dem gullmedaljer.

– Jeg har egentlig ikke klart å få alt på distanse. Det har ikke sunket inn ennå. Totalt sett har det vært helt fantastisk. Vi har unngått de store bommene, løperne har vært i form og vi har prestert langt over det vi realistisk kunne forvente, forteller Svendsen.

Emosjonelle stafetter

Mens blant annet svenskene har slitt med skiene, har det norske teamet unngått å gå på smøresmeller.

– Vi jobbet knallhardt helt inn til siste distanse som var femmila. Vi klarte å holde fokus og jobbe beinhardt. Femmila var utfordrende, men det var den for alle. Vi var kanskje den nasjonen som taklet det best, mener Svendsen.

Han legger ikke skjul på at begge stafettene var de største øyeblikkene for hans del.

– Uten tvil. For meg var det veldig spesielt. Ingvild (Flugstad Østberg) hadde en dårlig inngang til mesterskapet, men kom seg på rett kjøl og fikk gå første etappe. Hun gikk en kanonetappe og hadde kanonski. Det la grunnlaget for det som skjedde senere, sier Svendsen.

Han forteller at Flugstad Østberg selv ble overrasket over hvor mye stafettgullet betydde for skismøreren.

– Det var et veldig emosjonelt øyeblikk. Hun hadde ikke trodd at det betydde så mye for meg, men synes det var artig. Vi legger like mye i det som løperne selv, sier Svendsen.

Og da Johannes Høsflot Klæbo sikret norsk seier på herrestafetten, stod Svendsen i målområdet og ventet.

– Det var helt surrealistisk. Det var første gang vi vant herrestafetten på 16 år. Å vinne de to stafettene var helt rått. Det var de to råeste dagene, forteller Svendsen.

Han hyller også innsatsen til de russiske utøverne i OL.

– Det er artig at de gjør det så bra, etter behandlingen de har fått. Det var en del av de unge russerne som kom opp og markerte seg. Idrettspolitisk er det godt, jeg har et nært forhold til dem. Så lenge vi vinner er det greit at de tar plassene bak oss.

Sykdomstrøbbel

Arbeidsdagen har som regel var fra klokken ni om morgenen til klokken 22 på kvelden.

Men ikke alt gikk knirkefritt for smøreteamet.

– Halve smøreteamet har vært syk underveis. Jeg fikk noe grugg i halsen, men berget meg uten sykedager.

Det var ikke det mye omtalte NORO-viruset som spredte seg, men vanlig influensa.

– Det handler om belastning og kulde. Det var veldig kaldt der. Noen jobbet kanskje litt for mye, sier Svendsen.

Smørerne har som regel jobbet 12-14 timer om dagen. Hviledagene har blitt brukt til å gå på ski og teste ski.

– Vi var tre stykker som kom oss gjennom uten å være syk. Litt flaks kanskje, sier Svendsen, som legger vekt på ordet team når han forklarer hvordan smøreteamet kom seg gjennom OL til tross for mye sykdomsforfall.

– Vi hadde aldri mer enn fire løpere til start samme dag. Det er alltids noen som kan overta. Vi er et team og alle jobber for alle, selv om du har dine dedikerte løpere. Vi jobber som et team og det er nøkkelen til suksess hos oss.

Nå har hele smøreteamet i OL fått fri i verdenscuphelgen i Lahti. Men til sprinten i Drammen 7. mars er Svendsen tilbake i bua.