Forrige sesong bestemte Sevat Heimdal fra Bardu IL seg for å sette seg et hårete mål:

Håret skulle ikke klippes før han ble nordnorsk mester.

– Det var bare noe jeg satte som mål, for å kunne jobbe litt ekstra for å nå målet. Så fortalte jeg det til venner og da må man jo holde det, sier Sevat Heimdal til Folkebladet.

Under NNM i fjor var gullsjansen tilstede. Men:

– Etter en total smørebom spolerte jeg gullsjansen min i fjor. Da hadde jeg veldig dårlige ski.

Beste nordnorske utøver

Og håret har han latt gro siden da. Men etter å ha tatt en imponerende 11. plass på 7,5 kilometer klassisk stil i Hovedlandsrennet fredag — samtidig som han ble beste nordnorske utøver i 16-årsklassen, kan det være håp for gulljagende Heimdal i NNM.

– Jeg fikk gode svar i dag. Men det kom en kar fra Nordland på 17. plass (Preben Horven, Bossmo & Ytteren) som gjør at jeg frykter han ganske bra.

Under Hovedlandsrennet i fjor endte Heimdal på 50. plass. Fredagens resultat er det beste han har gjort i karrieren sålangt.

– Jeg kom ikke i toppen i kretsen før i fjor. Jeg har aldri gått bedre enn dette før, sier 15-åringen, som er sønn av Bardu-ordfører Toralf Heimdal.

Faren har en 2. plass i verdenscupen å vise til, men som ungdom klarte han aldri å kvalifisere seg til verken Hovedlandsrennet eller NNM.

– Han var ikke noe barnetalent, så det var ikke vanskelig å slå han akkurat, gliser Sevat.

Tøff løype

Men faren skal likevel ha en liten del av æren for at sønnen har tatt store steg som langrennsutøver.

– Han har jo alltid gitt meg gode tips og har masse erfaring. For eksempel på hvordan jeg skal disponere renn og hva som er lurt å trene. Kvaliteten på treningen min har økt, mener Heimdal.

Og fredagens renn klarte han å disponere nærmest perfekt.

– Det var bra tunge løyper. Jeg gikk ut hardt og måtte jobbe med meg selv. Men jeg klarte å ta masse sekunder i siste bakken før mål. Den var ganske lang og bratt og det var mange som tapte sekunder der. Jeg ble fortalt at jeg tok inn 11 sekunder fra den bakken og til mål, sier 15-åringen.

Lørdag er det sprint i Hovedlandsrennet, før helgen avsluttes med stafetter.

– Jeg har egentlig ikke så store forhåpninger. Jeg ble nummer 153 på sprinten i fjor, og har nok ikke så mye raske muskeltyper i kroppen. Målet mitt er å komme inn på topp 100 tenker jeg.