Da grunneierne på begge sider av Salangseidet, har gitt sine tillatelser, jobbes det på høytrykk for å realisere ei skiløype som vil gå mellom Fjellkysten og Folkets hus på Laberg på vestsida av Fylkesvei 84.

– Nå har jeg nettopp fått bekreftet fra grunneierlaget på Rød at vi kan lage skiløyper etter skogsveien fra Åbrekka ved Fjellkysten til Salangen grense, sier initiativtaker Tor Erik Lind i Soløy idrettsgruppe og skryter av rask respons fra folk i Sørsida bygdelag på Laberg.

De tente også på ideen og har på kort tid fått med seg grunneierne på andre siden av eidet mellom de to kommunene. Han berømmer Salangen kommune som har vært kjapp i sin saksbehandling og gitt grønt lys for trakking av løyper.

– Nå har vi ei løype fra Lavangen til Gratangen, så hvorfor skal vi ikke få ei løype til Salangen og, sier Lind smilende.

Han er svært fornøyd med at det har gått så fort å få lagt til rette for den langs en trase som er estimert til rundt 15 km.

– På bare ei uke har ti grunneiere sagt ja til at vi kan lage løyper og rydde trassene, sier Hermod Dørum i styret for Sørsida bygdelag.

Rydding

Siden det meste av løypa går langs en skogsvei fra Åbrekka og som er mye i bruk et stykke over mot Salangen, er det bare noe vindfall etter stormen i vinter som må ryddes her før spor kan settes. Fra Laberg og mot kommunegrensa, vil traseen i stor grad gå etter en gammel ferdselsvei der noe er gjengrodd.

– Det skal vi snart få ryddet, sier lavangsværingen Trude Lund bosatt på Laberg.

Hun bekrefter at det er høyst realistisk å få løypa opp og gå i løpet av vinteren.

Styret i bygdelaget på Laberga har flere planer for traseen som nå skal ryddes. – Dette vil bli ei flott løype i et naturskjønt og familievennlig terreng og som kan brukes sommertid. Det blir neppe noen problemer med å få tråkket med private skutere her, sier styremedlem Trude Lund og får bifall fra sine kolleger i styret: Hermod Dørum, Stine Myrmel Anker og grunneier Odd-Roger Jensen. Her kan det settes opp gapahuker og allerede i dag går krigsminnesløypa mellom kommunene her. Også sommerstid vil ei slik løype kunne bli mye brukt av folk i begge kommunene, mener Lund.

Aktuell løype

– Dette er det beste som kunne ha skjedd, sier en svært entusiastisk kultursjef men også habil skiløper, Kurt Jan Kvernmo i Salangen.

Han mener området blir meget bra som skitrase der man kan gå opp i mot tre mil tur-retur. I dag går krigsminnesløypa i stor grad etter samme løype og er skiltet og snart ferdig ryddet. For å få en tråkkemaskin igjennom må det kanskje ryddes noe mer mener han. Dermed vil krigsminnesløypa få ny og større aktualitet når flere tar den i bruk. Etter hvert ser kultursjefen for seg at parkeringsplassen på Salangseidet vil skiltes slik at folk kan gå av og på løypa også der.

– Jeg ser for meg store planer for området, sier initiativtaker Tor Erik Lind i Soløy idrettsgruppe uten at han vil røpe alt. I tillegg til den planlagte løypa vil han jobbe for å ta opp enda ei løype på østsida av fylkesveien som skal starte ved skistadion på Fjellkysten. – Dermed kan vi få til ei rundløype ved å gå over veien til den andre løypa, sier han ivrig.