Det skjer hver vinter. TIL klager på treningsforholdene og reiser bort for å få gode nok forhold.

Fredag morgen satt «Gutan» seg på bussen til Bardufoss. Der ligger den nærmeste fullverdige innendørshallen for fotball. Det er snaue to timers kjøring hver vei.

– Å ta risikoen i kaldt være ute på Alfheim på denne tiden av året vil jeg ikke gjøre. En litt glatt bane kan være farlig, sier Simo Valakari.

Han sitter i et rom med utsikt inn i selve hallen på Bardufoss. Ikke særlig mye å se på når den er tom, men likevel en annen verden enn nøyaktig 135 kilometer fra Alfheim.

– Å komme hit gjør meg sjalu og trist. Det hadde vært så fint å ha hatt noe slikt i Tromsø. Forskjellen er stor for alle året rundt, slår Valakari fast overfor iTromsø.

Ønsker ny hall på sikt

TIL kan bruke Skarphallen, men dekket er så dårlig der at det vurderes som en risiko å trene der for ofte. Hallen er heller ikke stor nok til å arrangere kamper. Etter planen skal dekket skiftes i 2019.

– Byttes det ut vil det hjelpe oss litt på vei. Vi kunne ha gode treninger, sier Valakari.

Han ønsker seg likevel en ny hall som «TIL kan spille kamper i».

– Da kunne vi hatt turneringer med andre lag på vinterstid. For oss det noe vi kunne tenke oss å tilby fansen, slår Valakari fast.

Sist høst gikk TILs midtbanestjerne Morten Gamst Pedersen ut i iTromsø og lanserte tanker om en fremtidig hall med plass til 7.000 mennesker med avtakbart tak som erstatter for Alfheim.

Klubbledelsen ga den gang klar beskjed om at TILs fokus akkurat nå er å gjøre dagens Alfheim til en god arena, og ønsket ikke ta stilling til Gamsts forslag.

– Jeg følger Mortens tankegang. Man må tenke stort. En arena med avtakbart tak ville vært det ideelle, men det er selvsagt politikk i dette, sier Valakari og poengterer at han også liker Alfheim.

Han erkjenner at veien til en ny stor innendørshall for fotball er lang.

– Om vi bare hadde hatt et sted vi kunne trent innendørs ville det vært bra. Vi bor i Tromsø, og gjør det beste utav det. Likevel, for å ta Tromsø-fotballen til det neste nivået må vi har gode fasiliteter året rundt, sier Valakari.

Selv om laget bruker timevis i buss mener Valakari det er verdt dagsturen.

– Jeg håper vi kan komme tilbake hit senere i vinter. Gutta var glade for å komme hit på et slikt underlag, slår treneren fast.

– Forholdene blir ikke bedre av å snakke om dem hvert år

TIL-kaptein Simen Wangberg mener forholdene på Bardufoss ikke kan sammenlignes med Tromsø.

– Det er synd at vi hvert år står og snakker om hvor dårlig fasilitetene er i Tromsø. Og de blir ikke bedre av å snakke heller. Så det er på tide å gjøre ord til handling, sier kapteinen.

Morten Gamst Pedersen står fast ved at en ny innendørshall er det eneste riktige på sikt.

– Det er litt flaut at Nordens Paris ikke kan levere noe bedre. Ikke bare for TIL, men fotballen generelt i Troms. Et bedre tilbud til alle, og det er jo kø per i dag, sier Gamst til iTromsø.

Mandag morgen reiser «Gutan» til Tyrkia på den første av to treningsleirer i vinter.