Lavangsværingen, som er bosatt på Setermoen, er inne i en hektisk periode som skismører for det norske landslaget.

En lang Tour de Ski er over, der Ingvild Flugstad Østberg og smøreren Arne-Markus Svendsen kunne juble for sølv bak suverene Heidi Weng.

Jeg kommer hit fordi vi har en smører som er fra Lavangen - les saken her.

Mandag formiddag var han på Gardermoen, og ventet på neste fly som skulle ta han hjem til Setermoen. Der blir det ett døgn hjemme ”for å vaske klær”, før det på nytt er ut å reise, først til NM på ski og deretter til verdenscupen i Planica.

– Deretter blir jeg værende på Setermoen frem mot OL. Da blir det en liten friperiode som skal brukes til testing og de siste forberedelsene, sier Svendsen.

Store forberedelser

Det er mange forberedelser som på grunn av de klimatiske forskjellene ikke kan gjøres hjemme i Norge.

– Veldig mye testing må vi gjøre i Pyeongchang, sier Svendsen, som ankommer Sør-Korea én uke før første konkurranse.

Her er smøretipsene til landslagssmørerer - se video her.

Før den tid har Norge allerede sendt et team til OL-byen for å gjøre flere forberedelser.

Svendsen spår flere tøffe utfordringer med å smøre perfekte ski til utøverne sine i OL. Først og fremst fordi klimaet i Sør-Korea ikke er sammenlignbart med verken Norge eller Europa.

– Europeiske forhold er alle nasjoner godt vant med. Men det er veldig spesielt i Pyeongchang. At det blir utfordringer der borte er jeg helt sikker på. Så håper jeg det er vi som takler det best, sier Svendsen.

Glad for andreplass

Blant annet har Svendsen og landslaget vært i Sør-Korea to ganger de to siste årene for å skaffe seg gode referanser.

– Vi henter værdata også hele tiden og ser hvordan det går. Alt vi har gjort de siste to sesongene, handler om det som skal skje i OL. Nå har vi sendt to slipemaskiner med båt til Pyeongchang. Vi har gjort det vi mener er mulig å gjøre for å forberede oss. Men det er likevel det siste du gjør på konkurransedagen som blir viktigst.

Svendsen er som kjent Ingvild Flugstad Østbergs faste skismører. Selv om 27-åringen ledet Tour de Ski lenge, var det ikke overraskende at det til slutt var Heidi Weng som vant sammenlagt.

– Vi er kjempefornøyd med andreplass. Hun sa selv at det handlet om å berge en fjerdeplass, men det synes jeg var vel defensivt. Her handlet det om å være offensiv. Når Heidi først dro til i bakken, skjønte hun at det handlet om å komme seg opp. Faktisk klarte hun å øke avstanden bakover. Hun berget andreplassen og gikk samtidig et skikkelig godt løp, sier han.

SMØRER: Arne-Markus Svendsen er fast smører til Ingvild Flugstad Østberg.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix