Susanns mamma og bror spilte nemlig begge håndball, og det var det hun ville satse på.

– Jeg sa til mamma at jeg ville på landslaget i håndball, men problemer med knærne gjorde at de drømmene forsvant. Ved en tilfeldighet ble jeg med en venninne som skulle på et svømmekurs, og der startet egentlig det hele.

Fint at bygda er stolt - se video her.

– Jeg hadde vannskrekk

Et stort hinder for en svømmekarriere var at Susann i seksårsalderen hadde opparbeidet seg en reell vannskrekk.

– Jeg husker at vi dro til Syden, og da ville foreldrene mine at jeg skulle kunne svømme. Jeg husker at pappa slet voldsomt for å få meg svømmedyktig, både med og uten luftbelte, men det tok tid før det hele ordnet seg. Det har nok vært en eller annen hendelse med vann som hadde satt skrekken i meg, men heldigvis forsvant jo det.

Hadde medaljen med hjem

Andre juledag kom 24-åringen fra Setermoen hjem på julebesøk. Og bronsemedaljen hun fikk på 100 meter medley hadde hun med seg hjem slik at foreldrene Stein og Monika Bjørnsen fikk se beviset på datterens største svømmeprestasjon til nå.

Susann hadde allerede tatt sine første runder i svømmehallen i Barduhallen da Folkebladet traff henne på onsdag. Hun forteller at i svømmehallen i Bardu startet egentlig hennes karriere som svømmer, med Britt Lena Lundberg som svømmetrener.

– Svømming ikke særlig populært

At svømming ikke akkurat er noen folkesport med store seertall på TV, er Susann klar over.

– NM i svømming sendes ikke av NRK, men junior-NM på ski sier de ja til.

Etter å ha bodd fire år i Tromsø flyttet Susann til Bergen for tre og et halvt år siden. Hun forteller at hun i forhold til svømmekarrieren sin følte at hun trengte et miljøskifte.

– Det er jo synd at TV og andre medier ikke bryr seg mer om svømming som er en så stor idrett over hele verden, sier 24-åringen som i løpet av noen år har hanket inn så mange NM-medaljer at hun ikke kan gi noe tall på direkten.

– På NM-nivå har jeg også medaljer fra øvelser som ikke akkurat er mine øvelser.

Tar sykepleierutdanning

Susann forteller at hun flyttet til Bergen for å satse mer på svømming. Nå har hun også bestemt seg for å starte opp med sykepleierutdanningen, slik at har et yrke å gå til den dagen hun slutter som toppsvømmer.

I Bergen har hun også funnet seg en kjæreste, svenske Erik Dorch som av alt er svømmetrener.

– Jeg trener annerledes nå

Susann forteller at hun på det meste trener svømming opp til 25 timer i uka.

– I dag trener jeg annerledes enn jeg gjorde for tre år tilbake. Før svømte jeg mere distanser rundt to hundre meter, nå er jeg mer en sprinter. Før svømte jeg flere meter, mens jeg nå trener intervaller, mer kvalitet foran kvantitet. I dag er det de korte distansene som bryst, crawl og medley som er min styrke vil jeg si.

Susann leverte et kjempeløp på 59.26 i finalen på 100 meter medley i EM. Men det var ikke langt fra suksess til en heller middelmådig, «glemt» plassering.

– Det var jo bare 9 hundredeler ned til fjerdeplass, så det skal ikke mye til før man er langt nede på lista.

Susann forteller at hun har fått svært mange fine gratulasjoner fra bygdefolket etter bronsen i København.

– Mange sier at jeg gjør bygda stolt, og det er jo fint å høre.

medaljen har hun med seg: Bronsemedaljen hadde Susann med seg til Setermoen da hun kom hjem andre juledag. Foto: Stein Wilhelmsen
MANGE VIL PRATE MED SUSANN: På butikken og ellers på Setermoen blir hun stoppet og gratulert når folk ser hvem som har kommet hjem. Foto: Stein Wilhelmsen
kikker i medaljeskapet: Susann tar en kikk på medaljene som Setermoen svømmeklubb har i pokalskapet i Barduhallen. Foto: Stein Wilhelmsen