Andreas Løvland ble kåret til årets spiller på Folkebladets spillerbørs i 2017. Det var en fattig trøst for lyngsværingen, all den tid sesongen med Finnsnes IL endte med nedrykk. 24-åringen har ikke kontrakt med FIL neste år og det er usikkert hvor han spiller neste sesong.

Bardufoss kunne juble for opprykk til 4.-divisjon. Med 54 poeng på 22 kamper var de helt suverene i 5.-divisjon og klarte opprykket med en margin på åtte poeng ned til Nordreisa, som endte på 2. plass.

Chevrolet Camaro med 1250 hestekrefter var ett av trekkplastrene under bakkeløpet i Målselv Fjellandsby i juli. Det ble en stor suksess med fullt av publikum, strålende vær og førere i verdensklassen på startstreken. Til slutt vant Henning Solberg med bare noen tideler foran Andreas Bakkerud.

Donald Trump fikk æren av å få besøk fra Øverbygd i november. Langrennsløperen Merete Myrseth, som det siste året satset fra Salt Lake City, var nemlig invitert til Det Hvite Hus for å få gratulasjoner fra den amerikanske presidenten for Team Utah sin innsats i skisporet forrige sesong.

Endelig ble det en internasjonal medalje på svømme-esset Susann Bjørnsen. Under kortbane-EM i København i desember slo hun til med en supertid på 100 meter medley og kapret med det bronsemedalje i europamesterskapet, hennes første internasjonale medalje.

Fotballspilleren Mats Tunstad har hatt en eventyrlig sesong for 4.-divisjonslaget Krokelvdalen. Dyrøy-mannen scoret vanvittige 47 mål på 22 kamper.

Gull, gull, gull. Silsand-kvinnen Hege Jenssen kunne stolt glise med gullmedaljen rundt halsen. Hun ble i november verdensmester i Kettlebell Sport, da mesterskapet gikk av stabelen i Sør-Korea. Det beste internasjonale resultat hun hadde fra før var en 10. plass fra EM.

Herlighet, for en mann. På selveste 17. mai ble det gull i INAS-mesterskapet på stavhopperen Bjørn-Øivind Berger fra IL Pioner. Dette var andre året på rad at friidretts-utøveren ble verdensmester, og internasjonalt er han blitt en kjempestjerne i miljøet.

Idrettsgallaen ble en stor opplevelse for Andrine Daleng fra Salangen. Sammen med Ole Gunnar Solskjær delte de ut prisen til årets trener under hyllest-kvelden til norsk idrett.

Jævlig var det nok, men dessverre ble det nedrykk på Salangens fotballherrer. Sesongen i den nye allnorske Regionligaen ble for tøff for SIF, som etter å ha endt på sisteplass i 3.-divisjon neste år må spille i 4.-divisjon.

Kjetil Warholm fikk skikk på FK Senja-maskineriet, som kom skjevt ut av startblokkene. Etter bare fem seriekamper, med varierende resultater, ga Thomas Hagerupsen seg og Warholm var klar til å ta over som trener for klubben. Det endte med en sterk 2. plass.

Landsskytterstevnet ble en stor suksess for det unge talentet Viktoria Ribe fra Målselv skytterlag. Hun endte på 4. plass i juniorklassen. Tor-Erik Fossli og Gro Bjerregaard skjøt seg inn på kongelaget, men klarte ikke å hamle opp med Katrine Lund som ble skytterdronning.

Marginene var på Lovise Heimdals side i U23-VM i USA i februar. Langrennsløperen fra Bardu kapret bronsemedaljen bare tidelet foran Lotta Udnes Weng på 10 kilometer fri. Heimdal hadde en fin sesong og har fått sjansen i verdenscupen flere ganger i år.

Nok en gang ble Stamila en suksess. Med drøye 300 løpere var det en folkefest i Finnsnes sentrum da årets løp gikk rundt Finnsnesvannet.

Opprykk ble det på samarbeidslaget Senja/Finnsnes. Damelaget, som foran sesongen fikk en gave fra milliardæren Trond Mohn på 100.000 kroner, var suveren i 3.-divisjon og skal neste sesong forsøke å etablere seg i 2.-divisjon.

Plankebyen neste for Bjørn Johansen. Etter sju (!) sesonger som trener for Finnsnes IL er det nå slutt for ”Bummen”, som nå blir Per-Mathias Høgmos høyre hånd i 2.-divisjonsklubben Fredrikstad.

Quadricepsene til langrennskometen Erik Valnes er sterke. Han har lagt bak seg et fantastisk år som nå har toppet seg med 10. plass på prologen i verdenscup-sprinten på Lillehammer. Sørreisa-mannen er høyaktuell for en plass på laget til U23-VM i Sveits i vinter.

Raceren i skisporet, Ingrid Andrea Gulbrandsen, kan se tilbake på et sterkt år. Sølv i junior-NM, gull i NNM og flere pallplasseringer i norgescupen er virkelig solid av 17-åringen. Hennes klubbvenninner i BOIF har også markert seg i NM, norgescupen og NNM. Jentekullet fra klubben er virkelig noe å se opp for i årene som kommer.

TV-sendt var Arctic Race også i år. Og sykkelrittet var tilbake i Midt-Troms med to etapper. Både i Lavangen, på Sjøvegan og Bardufoss ble det folkefest.

Superløperen Erik Lomås fra Salangen satser hardt på løpingen og vant både Mørketidsløpet og mila under Midnight Sun Marathon. Han satte også personlig rekord på 5000 meter under NM i friidrett da han endte på 7. plass.

Unge fotballspillere. Det har vært en suksess for Varden FK i 3.-divisjon. Med en snittalder i enkelte kamper på såvidt 15 år har det vært en oppløftende første sesong i seriespill for det lovende damelaget. Det endte med 4. plass til slutt, bare poenget bak Tromsdalen 2 på andreplass og TSI på tredjeplass.

Volleyball var på alles lepper i høst da veteranene i Finnsnes Volleyballklubb først ble nordnorsk mester, og deretter slo ut 1.-divisjonslaget TSI fra 16-delsfinalen i cupen. I 8-delsfinalen terget de lenge regjerende cupmester BK Tromsø, men elitegutta ble for sterke og vant 3-0. Nå er BKT klar for cupfinale igjen.

World Cup i langløp har kommet til Målselv og Bardu. Justyna Kowalczyk var en svært lykkelig vinner av Reistadløpet, da turrennet for første gang var en del av verdenscupen for langløp. – Jeg tror dette er det hardeste langløpet jeg noen gang har gått, sa Kowalczyk. Herreklassen ble vunnet av Petter Eliassen.

X-factoren hadde han nok ikke, men det var uansett morsomt å se bestefar Rolf Hansen på 77 år få sine første, og siste, ti minutter for sesongen da han kom innpå for Bardu i 7-1 seieren over Lavangen. Bardu-treneren ledet laget til en 2. plass i 6.-divisjon bak Vårsol som vant serien.

Ytterst få får muligheten til å spille cupfinale, men drømmen ble en realitet for Trollvik-jenta Tina Dalgård. Dessverre ble det tap for hennes klubb Vålerenga, men hun var likevel rik på opplevelser etter kampen i Telenor Arena. Avaldsnes ble norgesmestere.

Zappet gjennom TV-kanalene var det ingen som gjorde da Arctic Race-sirkuset kom til Midt-Troms. Spesielt etappen fra Sjøvegan til Bardufoss, med den spektakulære avslutningen på flystripa på Bardufoss vil nok mange huske.

Æres de som æres bør. I løpet av noen få måneder var det nye kunstgresset i Finnfjordbotn til Pioner ferdigstilt. Et enormt løft for fotballen i klubben og hele regionen.

Ør var de nok ikke, men EM-eventyret var over på kort tid for utøverne fra Finnsnes Karateklubb. Større suksess ble det i NNM på hjemmebane da klubben kapret flere medaljer.

Årets høydepunkt for den unge skiskytteren Morten Hol var nok da han fikk gå Young Star i Holmenkollen. Det endte med en 13. plass blant 30 av de beste ungdommene i landet.

IMPONERT: Justyna Kowalczyk var svært imponert over Reistadløpet. Foto: Eirik Dahl
VERDENSMESTER: Silsand-kvinnen Hege Jenssen ble verdensmester for amatører i Kettlebell Sport. Foto: Privat
KNALLÅR: Erik Valnes har hatt et sterkt år i skisporet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix