Det er midten av november. Snøen laver ned over speilholka i Finnsnes sentrum og mørketiden er i full anmarsj i den lille byen i Troms.

Det har gått over ett år siden det ble fullstendig kaos i FIL Fotball, noe som til slutt endte med en total splittelse og dannelsen av Varden FK.

Ny jobb

På kontoret i Senja Næringshage er Ivar Holand i full gang i sin nye jobb i Reistadløpet AS. En jobb som skulle vise seg å bli redningen for trønderen.

For det siste året har ikke vært lett for 52-åringen. Bråket i fjor høst ble rett og slett for mye.

– Det var nok litt tøffere for meg enn jeg hadde trodd, forteller Holand.

Han ble sykemeldt. I flere måneder. Han måtte til psykolog. Tankene var en plass der de ikke burde være.

– Det var et sant helvete, sier Holand, mens han kjemper for å holde tårene tilbake.

Holand forteller åpenhjertig hvor dype sår konflikten i FIL Fotball ga ham. Sår som ble vanskelig å lege.

Stygge tanker

– Man tenker de styggeste tankene personer ikke bør tenke, sier han, mens tårene kommer.

– Jeg skjønner at det kan bli så tøft å takle for enkelte personer at de velger å gjøre noe man ikke burde ha gjort.

Han tenkte tanker han så gjerne skulle vært foruten.

– Hadde jeg ikke hatt familie tør jeg ikke tenke på hva som hadde skjedd. Jeg hadde en fantastisk støtte i kjerringa.

Holand har sammen med kona Sissel datteren Susanne på åtte år. I tillegg er han stefar til Lasse på 19 år.

– Berget familien deg?

Ja. I hvertfall var de en veldig viktig livredder om du kan kalle det for det.

Alt raknet

Vi skrur tiden tilbake drøye 14 måneder. Det er september 2016. FIL Fotball er på vei til å gjøre sin beste sportslige sesong. Ikke bare med A-laget. Men også på aldersbestemt nivå. KM-titlene kommer på løpende bånd. Klubben har, ifølge Holand, brukt over 1,5 milloner kroner ekstra i løpet av kort tid på å satse på barne- og ungdomsfotballen.

Han kom til klubben i 2001. Først som trener, før han i 2004 startet som daglig leder.

– Mye var på stell, jeg overtok ingen «raillsjå». Men det var mye som kunne bygges videre, både organisasjon, marked, sport, informasjon, anlegg. Hele bredden. Det tok vi tak i ganske umiddelbart etter jeg begynte. Vi har ikke grepet over alt samtidig, men seksjonert det. Når man bygger store bygg, har man ulike byggetrinn. Det har vi på mange måter hatt. Frem til september 2016 var det en veldig god måte å jobbe på for FIL Fotball.

Arbeidet gir resultater. FIL Fotball blir den første sertifiserte kvalitetsklubben i Nord-Norge. Men så rakner alt. Alt Holand har vært med på å bygge opp gjennom 16 år i klubben er i ferd med å falle i grus.

– Jeg har bestandig sagt at et angrep på FIL Fotball er verre for meg enn et angrep på meg personlig. Det de gjorde mot FIL Fotball, det kommer jeg aldri til å komme over.

FIL Fotball, hans hjertebarn, var i fullstendig krise.

– Det var helt surrealistisk og utenkelig at det kunne skje. Spesielt når du vet forhistorien. Det er ingen tvil hva som intiterer eller starter bruddet. Det er at vi får avisoppslaget med vår tidligere sportssjef. Det antenner alt, mener Holand.

Ansettelsen av Jan Tore Bakli som sportssjef for yngres avdeling var et tydelig signal om at klubben skulle satse for fullt på barne- og ungdomsfotballen.

– Klubben erkjente at der var vi ikke gode nok. Klubben vedtar at den satsingen, den skal vi ta. Det første vi da må gjøre er å heltidsansette en sportssjef. Bare det er et løft på 500.000-600.000 kroner i lønn, sosiale kostnader og så videre. Så leier vi burballbingen, en langvarig leie, for å få en enda bedre treningsarena, spesielt for barnefotballen, men også for ungdomsfotballen. Det er en investering som koster oss mer enn en halv million i året.

Klubben opplevde en god vekst i spillere. Det gjorde at klubben brukte mye penger både på nye, komplette draktsett til alle lag, samt at de utdannet trenere. Flere av de trenerne er nå i Varden FK.

– I tillegg etterutdanner vi sportssjefen, i oppsigelsestiden. Klubben har lagt alt, ALT til rette for at vi skulle fortsette utviklingen innenfor barne- og ungdomsfotballen, sier Holand.

Han er ikke tvil om at Jan Tore Bakli har hatt en agenda helt siden han kom til klubben.

– Han har sagt at utspillet hans i Folkebladet var bevisst timet. Han har hatt en agenda, det er det ingen tvil om slik jeg ser det.

– Tabbe å ansette Bakli

– Hva har agendaen vært og hvorfor?

– Det må han svare på selv. Jeg kan spekulere i at det er noen voksne som skal realisere seg selv. Hvis de ikke var fornøyd i FIL Fotball, hvorfor danne en ny klubb? Hvorfor ikke gå inn i Vårsol eller Pioner som allerede var etablerte klubber? Men de valgte å starte for seg selv og det er med på å underbygge det at de skal realisere seg selv og ha full styring på den utviklingen de skal ha, svarer Holand, som er tydelig og bestemt i kritikken av utbryterne.

– Paradokset er at det de ønsker å gjøre noe med, nemlig junior-, rekrutt- og a-lagssatsingen forblir i FIL. De spillerne ønsker å bli hos oss fordi de er veldig fornøyd med satsingen. De får ikke gehør i den grupperingen de ønsker å gjøre noe med. Det blir rart for meg. Er det noe de virkelig skulle tatt med i en ny klubb er det junior og rekrutt og bygd opp ett eget seniorlag basert på Finnsnes-bosatte spillere. I stedet tar de ut størsteparten av barne- og ungdomsfotballen, der nesten alle ungene og foreldrene er veldig fornøyd med det FIL Fotball har startet med i 2015 og fortsatte med i 2016, og som vi ønsket å videreføre i årene fremover.

– Var det en tabbe å ansette Jan Tore Bakli?

– Ja, definitivt. Sett i ettertid var det en megatabbe. Jeg trodde vi hadde skutt gullfuglen. Jeg trodde vi hadde truffet innertier. Den oppfatningen jeg hadde da var at vi ikke hadde noen som kunne følge opp sporten godt nok. Så fikk vi han og da trodde vi at vi hadde skutt gullfuglen, selv om vi fikk flere tilbakemeldinger på at vi ikke måtte finne på ansette han.

De tilbakemeldingene fikk klubben, ifølge Holand, fra personer som kjente Bakli fra miljøet.

– Sett i ettertid er det den verste ansettelsen klubben noensinne har gjort.

– Hvilket forhold har du til han i dag?

– Totalt ikke-eksisterende. Det er en person jeg håper jeg aldri kommer til å ha noen verdens ting med å gjøre. Det er det jeg føler nå. Jeg har vært i idretten siden jeg var 12 år og det er ingen jeg som trener eller leder har gitt så mye tillit og så stor frihet som jeg har gitt han. Samtidig er det ingen som har misbrukt den tilliten jeg har gitt til folk som han har gjort. Det er direkte trasig at det skal bli sånn, sier Holand, som heller ikke legger skjul på at det er en håndfull personer tilknyttet Varden FK han har problemer med å hilse på når han møter dem på gata.

– Løgn fra voksne personer

Han forteller imidlertid også at ikke all skyld skal legges på Bakli. FIL Fotball har også gjort noen feil. Men i hans hode er det ingen tvil hvem som initierte bråket og at det var bevisst timet. Men det er ting klubben burde ha gjort annerledes.

– Det er utsagn fra sentrale folk i FIL Fotball som har vært unødvendig. Det har styret og administrasjonen prøvd å dempe. Det lyktes vi ikke med. Alle står fritt til å kommentere det de ønsker, og noen kommer til et punkt der man ikke klarer å sitte i ro i båten lenger. Nå måtte noen av løgnene som kom fra Varden sies imot. Nå måtte vi sette skapet på plass.

Holand er sjokkert over det han mener er tillitsbrudd fra sentrale personer i Varden FK. Blant annet mener han Håvard Johnsen, daglig leder og trener i Varden FK, bevisst har spredt gal informasjon til media og til foreldregruppen på laget sitt om at FIL Fotball ikke skulle ha damelag i 2017.

– Når voksne folk bevisst sprer gal informasjon for å få frem sitt eget budskap eller ivareta sine egne særinteresser, så synes jeg ikke noe om det. Det er greit å snakke usant uten at du vet bedre, men når man vet hva klubben sier og hva klubben har nedfelt i strategiplanen, og da bevisst velger å gå ut med feil informasjon, det er så mangel på moral og fair play at jeg synes ikke noe om det.

I november 2016 ble Varden FK stiftet. Først som Finnsnes Fotballklubb, før de ble nødt til å skifte navn, og da endte opp med Varden FK.

– Finnsnes-fotballen trenger ikke Varden, Midt-Tromsfotballen trenger ikke Varden, Troms Fotballkrets trenger ikke Varden, norsk fotball trenger ikke Varden. Alle som er i Varden, kan få et minimum like godt tilbud i FIL. Hadde vi ikke fått det bruddet, hadde FIL Fotball vært enda bedre i 2017 enn i 2016 — og trolig bedre enn hva Varden har vært i 2017. De samme personene kunne trolig gjort alt bedre for barn og ungdom på Finnsnes ved å forbli i FIL og bidra til fortsatt utvikling av klubben i stedet for å stifte ny klubb i konkurranse med både FIL og andre klubber i Midt-Troms, sier Holand.

Han forteller at han ikke bærer noe nag til foreldre eller spillere som av ulike årsaker tok overgang til Varden FK.

– Jeg skjønner dem fullt ut. Selv om det er veldig mange som ikke ønsket å gå til Varden, noen har sågar sluttet å spille fotball på grunn av konflikten, så hadde de ikke noe annet valg. Det var å følge flokken. Det har jeg full forståelse for.

– Når sportssjefen går i bresjen og får med seg trenerne, så er det ingen tvil om at spillerne følger treneren. Det er helt naturlig. De trenerne som valgte å bli i FIL Fotball, der ble også spillerne værende.

Radikal endring

Tilbake på kontoret i Senja Næringshage. Holand tar seg en slurk kaffe. Han kommer aldri til å glemme bråket som snudde opp ned på livet hans. Men han ser fremover. Han trives i sin nye jobb i Reistadløpet, der han har to hovedoppgaver. Skaffe penger og skaffe løpere.

– Det er ikke noe som skjer fra den ene uken til den andre. Det er en langsiktig prosess, i hvertfall med de nivåene på samarbeidspartnerene vi har. Vi har én stor avtale i FIL, det er på det nivået jeg prøver å selge flere inn i Reistadløpet.

Det tradisjonsrike turrennet ble for alvor satt på verdenskartet forrige sesong da det for første gang var innlemmet i verdenscupen for langløp. Potensialet er enormt.

– Potensialet er veldig mye større enn det er i dag, med litt over tusen løpere. Men det kommer til å ta tid å bygge oss større.

Holand har fortsatt et stort hjerte for FIL Fotball. I nesten 17 år var det hans andre hjem. Og de gode minnene er der, selv om han så gjerne skulle vært det siste året foruten.

– Det beste minnet i FIL Fotball er definitivt det året vi hadde 246 unger på TINE Fotballskole. Det er nok det største øyeblikket og opplevelsen jeg har hatt i klubben.

– Kommer du noen gang tilbake til FIL?

– Det heter at man skal aldri si aldri, men nå i nær fremtid ser jeg ikke for meg det. Det er ikke fordi jeg ikke har lyst til å komme tilbake til FIL, men jeg vet at hvis jeg kommer til FIL igjen må jeg forholde meg til andre utenfor FIL. Og det klarer jeg ikke per i dag.

– Hvordan har du det personlig i dag?

– Jeg kjenner at nesten umiddelbart etter jeg fikk ny jobb og fikk fylt hodet med andre ting, så har det vært en radikal endring. Det bare bekrefter at det var helt avgjørende for meg at jeg fikk noe annet å gjøre. Samtidig er jeg ikke en så munter og glad person som jeg har vært før. Jeg synes selv at jeg har hatt godt humør og har ikke vært redd for å slå av en prat når jeg møter folk. Men jeg merker at jeg er mer innesluttet og ikke den gode gamle Ivar, som både du og andre kjenner meg som. Det er sikkert en overgangsperiode og jeg håper jeg kommer tilbake dit. Jo før jo bedre. For man er litt dyster og det er ikke bra.

Holand setter umåtelig stor pris på støtten og de rosende ordene han har fått fra foreldre og andre som er både i FIL og Varden.

– Når er gode gamle Ivar Holand tilbake?

– Jeg kjenner det går bedre og bedre dag for dag. Jeg har noen tilbakeslag, men jevnt over går det veldig mye bedre. Kåre Willoch sa vel en gang: «Nå går alt så meget bedre». Og det har det gjort etter at jeg fikk meg ny jobb.

- Forholder meg til avtalen

Folkebladet har konfrontert tidligere sportsjef for barne- og ungdomsfotballen i FIL Fotball, Jan Tore Bakli, med påstandene og uttalelsene til Ivar Holand.

Bakli svarer ikke direkte på uttalelsene til Holand, men gir et generelt svar på e-post til Folkebladet. Der skriver Bakli følgende:

– Jeg var i en jobb jeg ikke var enig i retningen videre på. Da sa jeg opp min stilling og valgte å gjøre noe annet, slik alle ansatte er pliktig å gjøre.

Bakli skriver videre at avtalen om å avslutte arbeidsforholdet var gjensidig mellom begge parter.

– Avtalen inneholdt også et punkt om at negativ omtale av hverandre ikke skulle forekomme. Det har jeg forholdt meg til, også nå.

Bakli avslutter e-posten slik:

– Da avtalen ble underskrevet mellom meg og Ivar Holand, tok han meg i hånden og sa følgende: «Du har gjort en sinssykt bra jobb i FIL, synd det endte slik».

– Har ikke spredt løgn

Mangeårig trener i FIL Fotball, nå trener og daglig leder i Varden FK, Håvard Johnsen, blir beskyldt av Holand for bevisst å ha spredt gal informasjon til både media og foreldre om at FIL ikke skulle ha damelag i 2017.

– Jeg har aldri sagt at FIL ikke skulle ha damelag. Jeg har sagt at jeg som en av trenerne for de spillerne som skulle bli damespillere sendte en mail for å spørre om det ble damelag. Ivar svarte 17.oktober 2016 at FIL skulle ha damelag i 2017. Han sa videre at det var utelukkende et underskuddsforetak og kom med en lang rekke dugnadsforslag til jentene/foreldregruppa for å finansiere dette i tillegg til den dugnadsinnsatsen de allerede skulle gjøre på jente og juniorlag, sier Johnsen til Folkebladet om påstandene til Holand.

– Hva tenker du om at Holand mener verken Finnsnes, Midt-Tromsfotballen, Troms Fotballkrets eller norsk fotball trenger Varden FK?

– Det kan han mene hva han vil om. Det har jeg ikke noen kommentar til.

– Synd man blir omtalt slik

– Holand stiller spørsmåltegn ved hvorfor en ny klubb måtte dannes, og hvorfor man heller ikke kunne bidra i Vårsol eller Pioner. Hva er din kommentar til det?

– Jeg skjønner ikke hvorfor Ivar tenker på det. Det er vel en måte de har bestemt seg for å argumentere på, sier Johnsen.

– Hva er din kommentar til påstandene om svik og tillitsbrudd?

– Det har jeg ingen kommentar til.

– Men jeg synes det er synd at man omtaler folk utenfor klubben på den måten. Jeg har i åtte år i klubben vært trener på frivillig basis. Da er det synd at jeg blir omtalt på den måten. Jeg håper aldri Varden omtaler sine ressurspersoner på den måten.

– Man tenker de styggeste tanker personer ikke bør tenke, sier Ivar Holand mens tårene kommer. Foto: Stian Jakobsen