Trond Kaspersen sendte tidligere i år en bekymringsmelding vedrørende fotballbanen i Finnfjordbotn, der Pioner nå har fått et flunkende nytt kunstgress.

Bekymringen gikk på at det var nedgravd 4-5 busser under banen - og at disse angivelig skal inneholde diesel, olje og batterier.

Kommunen har fått bekreftet at det er gravd ned busser på sørsiden av fotballbanen. Dette ble gjort på 1970-tallet og bussene skal ligge på omlag fem meters dyp.

Splid om forurensning

Men det er på punktet om disse bussene skaper noen forurensing eller ikke at kommunen og Trond Kaspersen er uenige.

Mens Kaspersens informant hevder at bussene ble nedgravd mens de inneholdt olje, diesel og batteri, har ikke kommunen fått bekreftet disse opplysningnene. Derimot mener kommunens informant at bussene ble tømt for drivstoff og batteri før nedgraving.

Heller ikke på punktet om nedgraving av hvitevarer, er det ikke samsvar mellom kommunens informant og bekymringsmelding.

Senja Avfall kjenner, ifølge kommunen, ikke til at plassen har vært brukt som søppelfylling.

Fylkesmannen påpeker at Senja Avfall ikke kan utelukke at denne typen avfall er gravd ned, men mener at forurensede gasser, som KFK, i så fall vil ha lekket ut for lenge siden.

«Kommunen har også opplyst om at utførende entreprenør ikke har avdekket eller hatt mistanke om forurensing i grunnen», heter det i brevet fra Fylkesmannen.

«Påstand mot påstand»

Kommunen opplyser også at det ble foretatt visuell befaring i området som ikke har avdekket oljefilm eller andre tegn på forurensing i området.

«Påstand mot påstand i denne saken gjør det vanskelig å verifisere fakta. Befaringen fra kommunen trenger likevel ikke å stå i motstrid mot opplysningene gitt i bekymringsmeldingen og eposten fra Kaspersen», skriver Fylkesmannen, som viser til at det er kommunen som er forurensningsmyndighet i denne saken.

«Vi ser likevel at en miljørisikovurdering med faktisk prøvetaking utført av uavhengig fagkompetanse, ville ha gitt kommunen et bedre beslutningsgrunnlag. Vi har også blitt informert om at det er snakk om å legge rør for transport av fjernvarme til området. Dette vil nødvendigvis medføre graving. Også i denne sammenheng vil det være formålstjenlig å avdekke eventuell forurensing/potensiell forurensing i grunnen. Ved legging av fjernvarmerør kan strømningsforholdene i grunnen endres, og hvor eventuell forurensing i grunnen kan spres til myra og bekkefar», konkluderer Fylkesmannen med.

Kommunen oppfordres til å vurdere de nye opplysningene, og se på om det er aktuelt å gjennomføre ytterligere tiltak.

«Vi kan ikke se at Fylkesmannen kan foreta seg mer i denne saken, og avslutter derfor vår oppfølging med denne tilbakemeldingen», heter det i brevet som er signert av miljøverndirektør Evy Jørgensen og fagansvarlig Per Krogstad.