– Kunstgresset kommer en gang i neste uke og derfra går det vel ganske radig unna, sier leder i IL Pioner Fotball, Gunn-Bodil Strømseng.

Kunstgresset kommer fra Nederland og Strømseng regner med at man kan åpne banen om halvannen ukes tid.

Dugnad

For å komme dit de er i dag, ligger det en voldsom dugnadsinnsats i bunnen.

– Både her nede på banen, men kunstgress-utvalget har også lagt ned utrolig mange timer på planlegging av prosjektet. Det er jo også en viktig dugnadsinnsats der vi har vært heldig, for vi har ikke bare hatt nok ressurser, men også riktige ressurser i den gruppen, sier Strømseng.

Undervarme

Som kjent, så skal den nye banen til Pioner være en helårsbane, med undervarme som smelter bort snøen. Denne hentes fra Senja Avfall som ligger like ved anlegget i Finnfjordbotn.

– Vi er heldig som ligger nært Senja avfall og det blir mer realistisk at vi får dette til med den undervarmen og fjernvarmen derfra. Der er vi heldig og det er jo en veldig fin måte å utnytte overskuddsvarmen derfra på også. Så det er innovativt, også når man tenker på miljø. Det er veldig positivt, sier hun.

– Men kommer det til å være bar bane her når det kommer store snøfall på kort tid også?

– Ja, de mener det de som er inne på det tekniske, smiler Strømseng.

Leverandøren avgjør

Ketil Isaksen, som sitter i kunstgress-utvalget, forteller følgende om saken.

– Ja, vi håper jo at snøen skal smelte. Nå er vi i kontakt med leverandøren for å høre hvor mye varme vi kan kjøre på med. Det er det som vil bestemme. I utgangspunktet så er alle disse anleggene beregnet for en frostfri matte, og holde paden myk, men vi ønsker jo å smelte snø. Hvis leverandøren sier at det er greit å kjøre på med mer varme, så gjør vi det. Men som sagt, det er en avgjørelse leverandøren må ta, forteller han.

– Rørene tåler 60 grader i driftstemperatur, men så spørs det om resten tåler det. Problemet er om vi kjører på med 60 grader og så deretter ned på 15 grader, så vil rørene gå i sammen, og i verste fall kan sanda trykke seg under rørene. Da vil du få vaskebrett på banen, forteller Isaksen.

Ikke vært mulig uten Varden

Pioner har en langsiktig leieavtale med Varden FK for den nye banen.

– Ville dette blitt noe av uten samarbeidet med Varden?

– Vi har pratet om kunstgress i mange år, slik at initiativet fra Varden har satt fart på både kunstgress, men også på det at vi kan ha en helårsbane. Det hadde vi ikke hatt økonomisk ryggdekning for å gjøre uten en langsiktig leieavtale som vi har med dem. Det har sikret økonomien i forhold til at vi kunne bygge med undervarme, forteller Strømseng.

Hun sier at de har basert seg på at også flere klubber kan få leie banen og at hun håper dette blir et løft for flere.

– Jeg håper det skal bli et løft for flere klubber enn oss og Varden. Det er det vi ser for oss, at også flere skal få muligheten til å spille her på vinteren.

Tidligere denne uka var to norske fotball-profiler på befaring i Finnfjordbotn, nemlig Ole-Martin Årst og Espen Hoff. Årst er distrikssjef for Unisport (leverandøren av kunstgresset) i blant annet Troms, mens Hoff er distriktssjef for nærmiljø.

Anlegget har en totalramme på 10 millioner kroner og nå som det snart er i boks, forteller Strømseng at det har vært spennende å være leder i klubben den siste tiden.

– Det er jo et fantastisk prosjekt og vi har hatt en fantastisk fremdrift. Det har vært utrolig spennende for meg som leder av klubben å ta del i det.

Spennende: Gunn-Bodil Strømseng, leder i IL Pioner Fotball, ser frem til å åpne kunstgressbanen og sier at det har vært spennende å ta del i prosjektet som leder for klubben.Foto: Mathias Brobakk Nordgård Foto: Mathias Brobakk Nordgård
BEFARING: Ole-Martin Årst og Espen Hoff var på befaring i Finnfjordbotn tidligere denne uken.Foto: Privat Foto: Privat