Konkurransen ble utlyst av Norges Fotballforbund i samarbeide med dekkreturbransjen , og har som mål å redusere svinnet av granulat fra norske fotballbaner med 90 prosent innen 2020.

ØSIL den ene blant 5 vinnere

Og innspillet fra fotballtreneren i Øvre Salangen skulle seg å være så godt at klubben ble en av fem vinnere som fikk møte opp 4. august under Norway Cup og motta pris og diplom fra fra klima- og miljøminister Vidar Helgesen og NFF-president Terje Svendsen. De andre vinnerne var IF Storm, Kløfta IL, Norheimsund FK og SPK Høken.

– Joda, dette var jo artig, sier Odd Lennart som fikk ta kona Charlotte Haugseth med seg til overrekkelsen av prisen.

– Hva gjorde at du kom opp med denne idèen?

– - Jeg har jo helt siden banen ble tatt i bruk i fjor sett hvordan granulatet fra kunstgresset etter hvert ble dratt ut av gresset og la seg på asfalten rundt banen. Da jeg så konkurransen som NFF utlyste slo det meg at en industristøvsuger måtte være tingen.

Odd Leonard forteller at han nå har foretatt den første støvsugingen av området rundt fotballbanen, og samlet granulatet i sekker. Saka har vært omtalt i salangen-nyheter.com.

Salangen-treneren forteller at klubben nå bruker en industristøvsuger til å ta opp all granulatet som avleirer seg utenfor banedekket, og har en annen til å ta opp granulatet som blir liggende igjen inne i garderobene.

– All granulatet somles i sekker, og dette skal så foredeles utover banedekket igjen senere. Odd Leonard forteller at klubben også har planer om ei rist ved utgangen fra banen.

– Her kan spillerne skrape granuletet av skoene, eller ta av seg skoene og slå de mot risten. Det svarte granulatet har en tendens til også å forsvinne opp i sokkene, så aller helst bør man jo ta av seg sokkene og sørge for at de er helt fri for granulat før man forlater banen.

Her fikk Øvre Salangen sammen med fire andre klubber utdelt sin «På banen»- pris under Norway Cup. Foto: Privat
Her viser Odd Leonard Thomassen fram diplomet klubben fikk fra Fotballforbundet for ideen med å bruk en industristøvsuger til å samle inn granulat på avvie. Foto: Privat