Slik skal Susann (23) kontrollere nervene

OL-debutant Susann Bjørnsen (23) har tatt grep for å bli flinkere til å kontrollere spenningsnivået i mesterskap. Det skal betale seg i Rio.

GREP: OL-debutant Susann Bjørnsen har tatt grep for å bli flinkere til å kontrollere spenningsnivået i mesterskap. Det skal betale seg i Rio.  Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

sport

Rio de Janeiro (NTB-Stian Grythaugen): Onsdag gjør Bardu-jenta karrierens første OL-start – på 100 meter fri. To dager senere skal hun i aksjon på favorittøvelsen 50 meter fri. Målet er å pynte på hennes egen norske rekord.

– Jeg kan ikke forlange mer dersom jeg skulle komme hit og eventuelt prestere i form av personlig rekord i mitt første OL. Skulle jeg klare det, er jeg superfornøyd, sier 23-åringen til NTB.

Et viktig moment på veien er å ha kontroll på spenningsnivået i kroppen og ikke la seg prege av den uvant store anledningen.

– Jeg har trent veldig bra og fått en del gode bekreftelser på trening. Jeg tror det kommer til å stå litt på om jeg klarer å holde nervøsiteten nede og være rolig. Det gjelder at spenningsnivået ikke blir for høyt, for da blir det bare masete, og da glemmer jeg hva jeg skal gjøre, sier hun.

Taklet presset

Under EM i London i mai taklet Bardu-jenta presset på forbilledlig vis og overrasket mange ved å svømme under A-kravet til OL på 50 meter fri.

– Vi vet fra tidligere mesterskap at Susann har slitt med høye skuldrer, og derfor var det desto mer gledelig at hun kvalifiserte seg hit gjennom EM, fastslår landslagssjef Petter Løvberg overfor NTB.

Hovedpersonen tar med seg den gode opplevelsen fra London inn i OL-debuten.

– Hvis jeg løser ting på samme måte som i semifinalen i London, blir det veldig bra. Da var jeg faktisk overraskende rolig. Jeg har aldri vært så rolig i et stort mesterskap, og det var en deilig følelse, smiler hun.

– Hvordan jobber du for å bli flinkere til å kontrollere spenningen?

– Det går på å jobbe med det mentale og å blokke ut alt som har med for eksempel mediene og publikum å gjøre. Det er mange som kommer inn i arenaen og tenker «shit, så mye folk» og blir helt satt ut, sier Bjørnsen – og tilføyer:

– Jeg har noen ord som jeg sier til meg selv før jeg skal inn og svømme.

– Hva sier du?

– Det er noen ord som jeg vet jeg liker å høre. Det viktigste er at jeg klarer å fokusere på det jeg skal gjøre, smiler OL-debutanten.

Mistet motivasjonen

Landslagssjef Løvberg mener mye handler om å ufarliggjøre settingen.

– Vi skal konkurrere i et 50-metersbasseng, og det har vi gjort mange ganger før. Forskjellen nå er naturligvis omstendighetene, sier han.

Hovedpersonen selv mener hun har alt å vinne i det som blir karrierens to første OL-starter.

– Jeg er ingen favoritt og heller ingen finalekandidat. Per dags dato er jeg heller ikke semifinalekandidat. Jeg skal bare jage min egen personlige rekord, og det er deilig å ha det som utgangspunkt, sier hun.

For ett år siden var hun nær ved å gi seg som svømmer etter gjentatte problemer med skader og sykdom. Stor reisebelastning tæret også på 23-åringens motivasjon, og etter NM sa hun fra seg plassen på landslaget.

Samtidig følte 23-åringen at hun hadde noe ugjort i bassenget. Løsningen ble en total omlegging av treningen. Det handlet blant annet om fullt fokus på én øvelse: 50 meter fri. Forvandlingen lot ikke vente på seg. I mai ble OL-billetten sikret.

– Det er dette jeg har jobbet intenst mot i hele år – i kjølvannet av historien min i fjor som mange kjenner til. Nå bare nyter jeg dette og gleder meg til å komme i gang, sier Bardu-jenta.

Per i dag er hun Norges raskeste kvinne. Ingen har noen gang har svømt raskere enn 23-åringen. (©NTB)