Fossli: – Avgjørende å finne en indre ro

Tor-Erik Fossli (48) begynte forberedelsene til årets Landsskytterstevne allerede i fjor høst. Mental trening spiller en viktig rolle under forberedelsene.

KONGELAG På onsdag har Tor-Erik Fossli muligheten til å kvalifisere seg til et nytt Kongelag. Under forberedelsene har han vektlagt mental trening.   Foto: Trygve Grønning

sport

ØVERBYGD: Målselv-skytteren Tor-Erik Fossli vant sitt første Landsskytterstevne på hjemmebane i Øverbygd for 20 år siden. Onsdag har den tredoble Skytterkongen mulighet til å kvalifisere seg til et nytt Kongelag, og dermed også muligheten til å gjenta bragden. Treningsplanen for årets mesteskap la han allerede i fjor.

– Forberedelsene starter faktisk i oktober-november året før. Da er det å stake ut en kurs. Lage seg et treningsopplegg som man tror på. Også strukturere treningen og få en systematikk i treningsarbeidet, sier Fossli.

– Både trening med våpen, fysisk trening og ikke minst mental trening. Inn mot et mesterskap som dette er det nødvendig og avgjørende at man klarer å finne en indre ro og at man klarer å visualisere gode bilder av gode opplevelser. Altså gode skudd og gode opplevelser knyttet til et mesterskap som dette, fortsetter Målselv-skytteren.

– Hva vektlegger du mest av trening med våpen, fysisk trening og mental trening?

– I min verden når man er oppe på et visst skytetekninsk nivå så er det tilstrekkelig å bruke cirka 40 prosent på trening med våpen, 20 prosent på fysisk- og bevegelighetstrening og cirka 40 prosent på mental trening, sier Fossli.

Mye oppmerksomhet

Den tidligere Skytterkongen forteller at det er litt ekstra trøkk rundt han når Landsskytterstevnet er på hjemmebane, men at han prøver å snu det til noe positivt.

– Jeg merker at det er et helt annet trøkk rundt min person enn vanlig. Jeg har levd med denne biten ganske lenge. Så, det er et visst trøkk uansett hvor LS arrangeres. Men på hjemmebane er folk i bygda og journalister mer oppmerksom på at LS arrangeres. Jeg setter selvfølgelig pris på det, men for min del er det viktig å prøve og se på de positive sidene med å ha et LS på hjemmebane.

– For det første får man bo hjemme. Leve mest mulig som normalt. Det er kort vei til arenaen. Man får gjøre de tingene man gjør til vanlig – og i min verden er det viktig. Jeg prøver å vinkle dette som om det er en normal konkurrane i Målselv, hvor jeg trives og koser meg.

Unngår energitap

På selve konkurransedagen prøver Fossli å gjøre ting så normalt som mulig. Da har han gjort ferdig alle forberedelsene og prøver å ikke bruke unødvendig energi.

– Når man kommer til dagen, da er forberedelsene gjort. Da er det ingen vei tilbake. Har du gjort gode forberedelser, vil du lykkes. Har forberedelsene vært for dårlig fram til dagen, så hjelper det ikke å gjøre noe ekstra sprell på konkurransedagen. Da tapper du deg bare for unødvendig energi som du trenger i venteteltet og spesielt på standplass. På konkurranse dagen prøver jeg bare å gjøre ting så normalt som mulig.

– Ser du for deg at du er på Kongelaget på torsdag?

– I hodet mitt så har jeg sett det bildet siden i fjor høst i forbindelse med trening. Om man klarer det i praksis, det får vi se i morgen.