Nye landsmenn vil gå Spanstind Rundt

Flyktninger som er kommet til Lavangen tilpasser seg også i nasjonalidretten langrenn ved å melde på til det 21 km lange turrennet fra Lavangen over fjellet til Lapphaugen.

LÆRER Tre fra Syria og en fra Kongo skal delta i turrennet Spanstind Rundt og lærer skiprepping av flyktningemedarbeider Eirik Pedersen. F.v. Shaza, Mohammad og Jumana  Foto: Ulf Antonsen

sport

TENNEVOLL: Tirsdag var flere av flyktningene som er kommet til Lavangen på påsketur til Lapphaugen med isfiske, skigåing samt pølsespising, altså en helt tradisjonell tur for mange av oss i påsken.

- Seks av ungene ble med og gikk Spanstind Rundt motsatt vei fra Lapphaugen til Tennevoll, en tur på 21 km som vi brukte vel tre timer på med unger fra 10 år og oppover. Vi gikk hele veien og drakk bare vann og spiste litt underveis, de var veldig spreke, forteller turleder og flyktningekoordinator Tor Eilif Emaus.

- Jeg fikk trekke pulken, det var gøy, sier Jumana, 15 år. – Det gjorde hun flere kilometer, forteller Emaus som forteller at det er overraskende å se hvor interesserte de er og ikke minst at de liker å gå på ski.

Godt grunnlag

At det er tilfelle forteller en søskenflokk fra Syria mellom 10 og 15 år som lærte å gå på ski i vinter da de kom til Lavangen fra et mottak.

- Har dere trent mye på ski, Spanstind Rundt er jo et langt turrenn over fjellet?

- Jada, vi har gått to ganger til hytta til naboen, en tur på 20 km og så har vi vært på ski i Stormyra, til Saragammen og Påskehågen, forteller Jumana og Mohammad ivrig. Også tirsdagsrenn i skiløypa som ligger i gangavstand fra leiligheten, pleier de å delta i.

- Da blir vi sterke i kroppen og får masse overskudd og det er bra når vi skal spille fotball om sommeren, sier hun.

- Hvis det blir kjedelig, tar jeg med meg skiene og så går vi søsken en tur i skiløypa, tre runder, forteller den eldste i søskenflokken stolt. Og Shaza på ti år må løpe fort på ski for å holde følge, hun er kjempesprek, legger storesøster Jumana til.

Skiprepping og trening

- Det blir mye folk og dere har vel sjokolade og drikke med?

- Det har vi vel ikke tid til, med mye folk og startnummer vil jeg gå fort, sier Mohammad. Men siden de skal gå i lag og det er en lang tur, blir de fort enige i at de må spise og drikke underveis. Nå er det preparering av ski som skal læres og de følger interessert med mens miljøterapeut Eirik Pedersen legger glider, skraper og børster skiene.

- Da får vi god glid, det blir gøy når vi renner nedover, sier Jumana mens søsknene smiler ved tanken.  Og om litt har de ei treningsøkt på ski i lysløypa med trener fra Lavangen IF.