Blokken ligger nå i fjæra, men i terrenget ovenfor vises hvordan steinen har brøytet seg vei gjennom småskogen. Der den har krysset skogsveien, er det dype spor. Ann Harriett Hansen trodde først det var en gravemaskin som hadde vært på ferde da hun så merkene.

– Søndag like før klokken 12 gikk jeg utover veien, og da jeg så sporene, skjønte jeg først ingenting. Dagen før hadde mamma, jeg og to av søstrene mine vært på bærtur. Vi kom hjem rundt klokken 15, og da hadde ingenting skjedd, forteller Hansen.

Tørrvær

Hun hentet moren og søsteren for å vise dem merkene.

– Søsteren min gjettet seg til at det måtte ha gått et ras. Men det går jo ikke ras i tørrvær! sier Hansen.

Mens de stod der, oppdaget de at noe hadde foregått på kanten av fjæra. Flere trær lå veltet – og en stor stein som ingen hadde sett før, lå foran. Alle er de lommekjente i området. Ann-Harriet Hansen er født og oppvokst i Lia i Lavangen, men har aldri sett ras her før.

– Det gikk et snøras her en gang som tok en hytte, men det er mange år siden, sier hun.

Uhygge

Moren og søsteren gikk tilbake, selv gikk hun ned i fjæra for å undersøke. Da hun fikk se størrelsen på steinblokken, kjente hun uhyggen.

– Dette er et turterreng som brukes mye – og selv hadde vi passert der dagen før.

– Bærturen på søndag ble avlyst. Den ene søstera mi sa at vi måtte melde fra siden det er så mye folk som bruker denne veien.

Varslet

Skogvseien fra Lia og ut mot Meganberget er et populært turområde for hele familien. Her vokser bringebær, og her går også en løype for 30-trimmen i Salangen og Lavangen. Svært mange, både barn og voksne, bruker både veien og fjæra videre utover. Fra skogsveien og et stykke opp i lia vises faret etter steinen. Deretter blir skogen for tett til at det er mulig å se hvor den er kommet fra.

– Vi vet ennå ikke hvor steinblokken har løsnet – og om det kan komme mer, sier Ann-Harriet Hansen.

Lavangen kommune var mandag varslet om steinraset.

Steinblokken har knust skogsveien på ferden nedover lia – Ann-Harriet Hansen trodde først det hadde vært en gravemaskin på ferde da hun så merkene søndag. Foto: Arne Ivar Hanssen
I bakken over fjæra vises faret etter steinblokken, som har veltet flere trær. Foto: Arne Ivar Hanssen
Steinen har krysset den idylliske skogsveien bare noen hundre meter etter startpunktet. Veien er også utgangspunkt for populæra turmål. Foto: Arne Ivar Hanssen