– Her er det snakk om kun småpenger for å opprettholde et SFO-tilbud til åtte-ti unger i Søndre Berg, men det ble nedstemt av politikerne fra Nordre Berg, sier Berg-ordfører Roar Åge Jakobsen om et vedtak som ble fattet i Berg kommunestyre tirsdag.

Berg montessoriskole på Skaland ønsker å tilby heldagsskole til elevene fra 1. til 4. trinn, og det med bakgrunn i at kommunen på grunn av manglende kapasitet ikke lenger tilbyr SFO i Skaland barnehage som før. Montessoriskolen trenger vel 44.000 kroner for å kunne finansiere en ordning med heldagsskole, og søkte derfor om et tilskudd fra kommunen.

Kommunestyrets flertall, bestående av Ap og Felleslista, valgte tirsdag å avslå denne. Ordfører Jakobsen synes det er trasig.

– Et regnestykke lagt frem i kommunestyret viser at det vil koste kommunen 200.000-300.000 kroner dersom montessoriskolen på grunn av manglende SFO-tilbud må legges ned, men det ser ut som om det viktigste for politikerne fra Nordre Berg er ønsket om ikke å ha en privatskole. Jeg derimot mener det er en styrke å ha både en offentlig og en privat skole i kommunen.

– En søkt sammenstilling

I et innlegg på Berg Frps Facebook-side gjøres det et poeng ut av at søknaden til Berg montessoriskole ble avslått samtidig som et enstemmig kommunestyre stilte seg bak å bevilge 370.000 kroner til et nytt skolekjøkken til Berg skole i Senjahopen.

«Ble plutselig veldig for kommunesammenslåing her», kommenteres det fra Berg Frp.

Jan Harald Jansen i Berg Ap mener det er en søkt sammenstilling fra Frps side.

– Berg kommune eier Berg skole, og er i høyeste grad forpliktet til å utføre nødvendig vedlikehold på egne bygg. Montessoriskolen eies derimot ikke av Berg kommune, poengterer Jansen.

Han mener det var riktig å avslå montessoriskolens søknad.

– Under debatten kom det frem at montessoriskolen årlig får et statlig tilskudd på 145.000 kroner per elev, mens vi ved Berg skole får 68.000 kroner i tilskudd per elev – de har altså mer enn hundre prosent mer per elev å drifte for enn det vi har i den offentlige skolen, påpeker Ap-politikeren.

Startet i feil ende

Jansen viser også til at montessoriforeninga i sin tid fikk kjøpe skolebygget på Skaland for en svært billig penge.

– Da de ble tilbydd skolebygget for kun tusen kroner, var det med en klar forutsetning om at de her skulle drifte som en privat skole og måtte ta både de herligheter og besværligheter det førte med seg. Samtlige privatskoler jeg kjenner til tar inn midler i form av foreldrebetaling, men ikke Berg montessoriskole.

Jansen mener at montessoriskolen burde innført foreldrebetaling, eller på annen måte snudd steiner for å finne finansiering, før de tydde til kommunen.

– De har startet i feil ende først, og burde egentlig vite bedre.

– Er dette en typisk sak hvor splittelsen mellom sør og nord i kommunen kommer frem?

– Det er noen som tilsynelatende prøver å spille på det, men i denne saken har vi i flertallet bare fulgt rådmannens innstilling. I Ap har vi hele tida stått på at vi er for den offentlige skolen. Nå har vi også et offentlig SFO-tilbud i kommunen, og det sier jeg ikke fordi jeg mener at elevene skal kjøres til SFO i Senjahopen. Vi mener imidlertid at montessoriskolen som privatskole selv bør sørge for å skaffe inntektene som er nødvendig for å kunne gi et slikt tilbud, avslutter Jansen.

Skuffet og fortvilet over avslaget

Berg montessoriskole får inget tilskudd fra kommunen. Heldagsskole blir det likevel.

Det garanterer Heidi Munkvold som leder skolestyret til Berg montessoriskole.

– For det første må jeg si at vi selvfølgelig er veldig skuffet og forvtilet over avslaget fra kommunen. Knappe 40.000 kroner er ingenting sett på det kommunen sparer på å slippe å ha SFO på Skaland, poengterer Munkvold.

For da det ikke lenger fungerte med SFO i lokalene til barnehagen på Skaland, steppet montessoriskolen inn for å avhjelpe kommunen.

– Derfor synes jeg det er spesielt trist når flertallet i kommunestyret utviser en holdning om at det er greit å kjøre små unger til og fra Senjahopen for at det skal ha et SFO-tilbud.

Munkvold understreker likevel at de i skolestyret er fast bestemte på å finne en løsning slik at ungene får heldagsskole og med det også et SFO-tilbud.

– Først må vi innkalle til styremøte og revudere situasjonen, sier Munkvold.

Skolestyrelederen poengterer for øvrig at tilskuddet det var søkt om var midler som skulle brukes til å dekke noe lønnsutgifter, men hovedsaklig investeringer for å ruste opp et SFO-tilbud.

Jan Harald Jansens utspill om at montessoriskolen burde gjøre noe med foreldrebetaling før de ba om tilskudd fra kommunen, fnyser Munkvold av.

– Han skjønner vel meget godt hvorfor vi har skolen, og at det først og fremst for å opprettholde et tilbud i bygda. Jeg tror heller ikke Jansen har lyst til å betale for ungene sine på skolen for å si det sånn. Utover det har jeg ikke så mye kommentar til akkurat det, sier Munkvold.

Hun poengterer for øvrig at heldagsskolen og SFO-delen vil involvere foreldrebetaling på lik linje som det gjøres i offentlige tilbud.

– Men å finansiere SFO-delen gjennom foreldrebetaling på skoledelen blir ikke aktuelt.

Småpenger: Ordfører Roar Åge Jakobsen mener at kommunen kunne avsett beløpet på 44.000 kroner til motessoriskolen. Foto: Amund Hansen
Penger: Jan Harald Jansen (Ap) mener at montessoriskolen burde innføre foreldrepenger i stedet for å løpe til kommunen og be om penger. Foto: Carina Hansen
Skal få det til: Leder av skolestyret ved Berg montessoriskole, Heidi Munkvold, sier at de skal få til heldagsskole til tross for avslaget fra Berg kommune. Foto: Privat Foto: Privat