Det er Kontrollutvalget i Dyrøy kommune som engasjerte KomRev NORD for å gjøre en forvaltningsrevisjon av offentlige anskaffelser i kommunen for denne perioden.

Overholdt ikke bestemmelsene

Forvaltningsrevisjonen tok utgangspunktet i seks problemstillinger. En av dem var om kommunen har overholdt bestemmelsene i lov og forskrift om offentlige anskaffelser, foretatt de to siste årene. Dette er de fire anskaffelsene som etter revisors vurderinger ikke har skjedd etter gjeldende regelverk i 2014 og 2015:

- Kjøp av bygge- og anleggsarbeid for renovering av garderober ved Elvetun skole.

- Kjøp av prosjekteringstjenester til Dyrøy nye vannverk.

- Kjøp av bygge og anleggsarbeid for asfaltering av kommunale veier.

- Kjøp av konsulenttjenester fra Norsk Gründerutvikling.

Ulovlig direkte anskaffelser

Tre av disse anskaffelsene oversteg nasjonal terskelgrenseverdi på 500.000 kroner som var gjeldende i 2014 og 2015. To av disse tre var ikke var ikke kunngjort i Doffin slik regelverket krever. Ifølge forskriftene er det da snakk om ulovlige direkte anskaffelser. Det kan nevnes at bygge- og anleggsarbeid i forbindelse med renoveringen av skolen ikke ble kunngjort i Doffin til tross for at kommunen på forhånd anslo anskaffelsesverdien til over terskelverdi. Anskaffelsen der Schwenke & Rikardsen AS var leverandør kostet kommunen nærmere 800.000 kroner. I denne saken påpekes det fra revisor at protokollen er datert flere måneder etter at valgte leverandør begynte å fakturere kommunen for oppdraget. Det drysser også kritikk på prosessen rundt asfaltering av kommunale veier. Revisor mener kommunen ikke fulgte reglene for gjennomføring av konkurranse for forarbeidet. Det påpekes også at det ble utbetalt beløp til leverandør for hovedoppdraget som var betydelig høyere enn tilbudet leverandøren hadde levert.

Ønsker en oversikt

Ordfører Marit Alvig Espenes (Ap) var til stede da kontrollutvalget behandlet rapporten.

– Kom Rev NORD har gjort en god jobb. Og poenget er at vi bestiller jo disse rapportene fordi vi ønsker å få en oversikt over hvordan administrasjonen jobber med disse sakene. Vi må forholde oss til hva de har kommet til. Jeg skal ikke forskuttere hva som vil skje i kommunestyret, men rapporten er et godt utgangspunkt for å rydde opp når ting ikke er som de skal være. Og jeg forventer at denne saken kommer opp i kommunestyre 12. oktober, sier Alvig Espenes.

Må forlange av administrasjon

– Hva tenker du om at i fire av ni anskaffelsessaker har en gått utenfor regelverket?

– Jeg tenker at dette er ikke bra nok. Og nå har vi et godt grunnlag for å jobbe mer med denne problematikken, sier Alvig Espenes.

– Administrasjonen har redegjort for hva de har gjort i disse sakene. Men det kan ikke jeg svare på. Fra politisk side tenker jeg at vi konstaterer at slik er det i Dyrøy kommune, og vi er nødt til å forlange av administrasjonen at det skal gjøres bedre. En av de tingene vi kommer til å gjøre er å få bedre innkjøpsrutiner på bordet. Og vi forventer selvfølgelig at de skal følges, sier hun.

Tar saken på alvor

Formannskapspolitiker Kjell -Sverre Myrvoll (Sp) forteller at han så langt ikke har lest rapporten.Men han er ikke ukjent med problematikken i Dyrøy.

– Fire av ni anskaffelsessaker i 2014 og 2015 har ikke skjedd etter gjeldende regelverk?

– Vi politikere må jo ta dette på alvor. Nå må vi gjennomgå det som står i rapporten og se på anbefalingene som kommer fra kontrollutvalget og behandle saken ut fra dette. Utover det er det vanskelig å kommentere saken nå, sier Myrvoll.

– Tre anskaffelser oversteg nasjonal terskelgrenseverdi, der to av dem ikke ble kunngjort i Doffin?

– Når du gir meg disse tallene kan jeg uttale at om det viser seg at kommunen har brutt reglene for offentlige anskaffelser så klart må vi ta dette på alvor ved å gjøre noe med rutinene og iverksette tiltak slik at det ikke skjer igjen, sier han.

– Kan det føre til reaksjoner mot ansatte i kommunen?

– Vi må først se grundig på rapporten og hva kontrollutvalget anbefaler, svarer Myrvoll.

Uten konkurranse

En annen anskaffelse som ikke ble kunngjort var konsulent- og prosjekteringstjenester til Dyrøy nye vannverk. Kommunen kjøpte disse tjenestene fra SWECO i 2014 og 2015, henholdsvis 661.217 kroner og 215.223 kroner uten å gjennomføre noen form for konkurranse. Kommunen forklarer at SWECO var den eneste tilbyder i 2011 etter henvendelser til flere firmaer, og at kommunen la dette til grunn for jobben i 2014 og 2015. Revisor vurderer det slik at en konkurranse med et klart avgrenset prosjekt i 2011 ikke kan ligge til grunn for fortsatte kjøp fra samme leverandør i 2014 og 2015. Videre kommer det fram ett tilfelle under terskelverdien der kommune ikke har fulgt regelverket. Kommunen engasjerte Norsk Gründerutvikling AS til konsulenttjenester som en direkte anskaffelse uten noen form for konkurranse, og det ble ikke ført protokoll.

Manglet særskilt fullmakt

Revisor gikk også inn på attestasjon og anvisninger. Her ble det konkludert med at kommunen bare delvis har fulgt eget økonomireglement. For 19 av 21 fakturaer som var ført i investeringsregnskapet, fant revisor at kommunen ikke kunne dokumentere at økonomireglementet var fulgt med hensyn til at anviser skulle ha særskilt anvisningsfullmakt fra rådmannen.

Anbefaler tiltak

I rapporten som er oversendt Kontrollutvalget anbefaler KomRev NORD at det iverksettes tiltak for å sikre at:

- Regelverket for offentlige anskaffelser følges i alle anskaffelser.

- Attestasjoner og anvisninger gjøres i samsvar med det til enhver tid gjeldende reglement.

Kontrollutvalget skal legge fram rapporten for kommunestyret. En klagesak fra en lokal entreprenør vedrørende anskaffelse i forbindelse med pumpestasjon har KomRev Nord valgt å ikke behandle fordi den er til behandling hos KOFA.

Kjell-Sverre Myrvoll tar resultatene i rapporten på alvor. Foto: Privat