I forrige uke samlet ordførere fra 11 nordnorske kommuner seg i Bodø. Målet er å prøve å få til en slags forsvarspolitisk allianse som kan bli en stemme å regne med i forsvarsdebatten.

Felles interesser

– Det er ingen tvil om at den forsvarspolitiske debatten som kom i kjølvannet av langtidsplanen for Forsvaret har bidratt til at vi nå forsøker å skape en maktfaktor i den forsvarspolitiske debatten. Nord-Norge har helt klart felles interesser, sier ordfører i Målselv, og en av deltakerne på møtet i Bodø, Nils Foshaug.

Tverrpolitisk

Selv om det var Bodøs Ap-ordfører Ida Pinnerød som tok initiativet er målet at dette skal bli en tverrpolitisk forsvarsstemme fra nord.

– Det er ingen tvil om at det tverrpolitiske Tromsdokument 2 er blitt lagtmerke til andre steder i landsdelen. Ida Pinnerød har grublet på samme tanke, at vi i nord bør tenke større og bli en tydelig stemme i forsvarspolitiske saker. Vi ser at debatten blir for fragmentert, sier Foshaug.

Utfordringer

Foshaug legger ikke skjul på at Nord-Norge har utfordringer i den forsvarspolitiske debatten. I første rekke nedleggelsen av Andøya flystasjon og flytting til Evenes.

– I et nordnorsk perspektiv er det noen saker som er vanskelig å bli forent om, som Andøya og Evenes. Men når vi møtes er det også for å kunne bryne oss på vanskelig saker, sier Foshaug.

Hele landsdelen

På møtet i Bodø var ordførere fra hele landsdelen representert. Fra Bodø, Fauske, Gildeskål, Målselv, Porsanger, Sortland, Sørreisa, Træna, Vefsn, Værøy og Øksnes. Også Bardu-ordfører Toralf Heimdal (Sp) skulle vært der, men måtte melde avbud i siste liten.

– Vi har ikke døpt oss for noe ennå, men når vi møtes så er det om ikke en allianse, så i allefall et partnerskap. Vi har som mål å møtes neste gang her i Indre Troms, noe alle som var til stede i Bodø var enige om. Det er faktisk 26 kommuner i landsdelen som har forsvarsrelatert virksomhet, sier Foshaug.