– Vi har ingenting imot turistfiske, men måten det drives på i dag uten noen form for kontroll er useriøst, konstaterer leder av Nordre Senja fiskarlag, Sigmund Karlsen.

I juli opplyste Tollvesenet til Nordlys at de opplevde tidenes verste år med fiskesmugling. Bakgrunnen var at de så langt i 2017 hadde beslaglagt 3,4 tonn filet fra utenlandske turistfiskere i Nord-Norge. I Nordre Senja fiskarlag er man imidlertid ikke i tvil om at ståa faktisk er mye verre, og at mørketallene er enorme.

– Man hører bare om de tilfellene der noen er stoppet på grensa, men samtidig vet vi jo at sjansen for å bli tatt på grensa nærmest er like stor som å vinne i lotto, poengterer Karlsen.

Ikke nok å stå på grensa

I Nordre Senja fiskarlag har man en klar formening om at det foregår mye – og stadig mer – ukontrollert turistfiske også utenfor Senja.

– Det er et paradoks når vi vet at det er brukt enorme ressurser over mange år på å få kontroll på fisken som tas ut av Barentshavet, det samtidig som vi har nul kontroll på hva som skjer nær sagt rett utfor dørene våre, poengterer Trond Berntsen.

Et samstemt fiskarlag har nylig utformet en uttalelse om at de ønsker kontroll på turistfisket. Kontrolleringa de etterspør er ikke flere stikkprøver i forbindelse med grensepasseringer, men kontroll der turistfisket faktisk foregår.

– Vi må få det som foregår inn i regulerte former, for vi kan ikke bare la denne ukontrollerte virksomheten flomme over oss. Den nytter heller ikke å skulle sette tollvesenet til å skulle kontrollere turistfisket, poengterer Berntsen.

Han understreker for øvrig at det er forskjell på turistfiskere, og at det ikke er opplevelsesturistene som er problemet i denne sammenheng, men turistene som kommer hit for å fylle medbrakte frysebokser med fisk. Store mengder fisk man mistenker turistene ikke bare nyter selv, men selger til egen inntekt.

– Mange turistfiskere er her for å nyte naturen i lag med oss, og det synes vi er flott, men det er det som nærmest oppleves som en plyndring av ressursene våre vi synes er både utidig og unødvendig, sier Berntsen.

– Ola Dunk på sitt verste

Karlsen, Berntsen og et samstemt fiskarlag er klar på at noe må skje ved at det tas et politisk ansvar for situasjonen.

– I forbindelse med turistfiske var det snakk om et nytt regelver fra nyåret som går på at den som registrerer seg kan få med seg 20 kilo fisk ut, mens den som ikke registrerer seg kan få med seg bare ti kilo. Dette mener jeg er bare tøv og egentlig Ola Dunk på sitt verste. Vi må ha et bedre regelverk, og hadde myndighetene tatt bare fem prosent av ressursene som brukes til kontrollering av oss kystfiskere, så tror jeg vi fort hadde sett et annet bilde av situasjonen som faktisk er, sier Sigmund Karlsen.

Etterlyser ansvar

Nordre Senja fiskarlag mener den riktige veien å gå – både for å ha kontroll på tingenes tilstand er å regulere hvem som faktisk kan dra ut på sjøen med båt for å fiske.

– Det burde være pålagt med en båtfører som har ansvar for å holde tilsyn med vær, vind og det som skjer på havet. Et slikt tiltak vil øke sikkerheten og skape arbeidsplasser, samt at vi får sortert ut turistfiskerne som kun kommer for å hente ut fisk de skal selge. For disse vil det bli for dyrt å måtte leie båtfører, og der de kanskje også blir nektet å holde på med den virksomheten de ønsker, sier Berntsen.

Fiskarlaget foreslår også at den ansvarlige båtføreren må melde inn identiteten til de som skal fraktes ut på havet, enten gjennom passnummer eller ID-nummer.

– Så kan det være opp til myndighetene om de vil komme og kontrollere der og da.

Fiskarlaget har fremmet sin uttalelse til Fiskarlaget Nord. Håpet er at uttalelsen tas opp som en egen sak på interesseorganisasjonens årsmøte i midten av september.

- Disse bandittene skal vi ta

Fiskeriministeren sier han allerede er på problemet med kjeltringer innen turistfisket.

Fiskeriminister Per Sandberg opplyser at han i flere år har jobbet med å få på plass et regelverk for turistfiskevirksomhet, og at et nytt regelverk vil trå i kraft fra 1. januar 2018.

– Det er mye positivt innen turistfiske, men så er det også noen som er banditter og disse skal vi ta. Med det nye regelverket er det gjort et betydelig samarbeid mellom mitt direktorat, tolltjenesten og politi som gjør at vi kan beslaglegge mer. I tillegg vil det komme mer på sanksjonssiden der det legges inn mer ressurser der virksomheten faktisk skjer – der bandittene er skal vi slå ned på det, sier Sandberg.

Han vil ha det samme regelverket på plass som gjelder for fiskeri generelt, nemlig at de som opptrer illegalt får både fangst og utstyr beslaglagt.

– For denne virksomheten er med både på å forstyrre ressursuttakene våre, samt ødelegge den gode turistvirksomheten langs kysten, poengterer Sandberg.

– Hva synes du om fiskarlagets forslag om krav til båtførere innen turistfisket?

– Dette innspillet fikk jeg under Husøydagene, men det er ikke noe jeg har fått kikket på nærmere. Dette med fartøybevis er egentlig ikke under mitt virkeområde, men nå som jeg har fått innspillet vil jeg naturligvis diskutere det med næringsministeren.

Ikke fornøyd med Sandberg

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) mener fiskeriministeren har gjort for lite for å regulere turistfisket.

Stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV) mener Sandbergs nye regelverk som innføres ved årsskiftet ikke er tilstrekkelig til å få kontroll med turistfisket.

– Vi vil for det første at alle som driver med turistfiske er godkjente og registrerte, og at fartøyene som brukes skal være godkjente. Ansvaret for folk som drar ut på sjøen må også ligge hos turistselskapene. Videre ønsker vi å fjerne utførselsadgangen, slik at ingen kan komme her og ta med fisk ut av landet foruten et visst jvantum rund fisk. Vi ønsker også betraktelig økt kontroll av all fiskerivirksomhet langs kysten, opplyser Fylkesnes.

Han opplyser at SV i fjor la frem en rekke forslag til tiltak for å regulere turistfisket, men på en rekke punkter ble nedstemt.

Slik det er i dag er det nærmest fritt frem for å drive storstilt fiskerismugling – og dette skjer også. Jeg har sagt det til Per Sandberg, men det er utrolig vanskelig å få regjeringa til å ta denne situasjonen på alvor, sier Fylkesnes.

Eksplodert: Leder av Nordre Senja fiskarlag, Sigmund Karlsen, opplever at turistfisket nærmest har eksplodert. Foto: Privat
Ros: Fiskeriminister Per Sandberg roser utspillet fra Nordre Senja fiskarlag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Foto: Varfjell, Fredrik
Tiltak: Torgeir Knag Fylkesnes peker på en rekke tiltak han mener er nødvendig for å få bukt med «texas-situasjonen» innen turistfisket. Foto: Itromsø