Studien er gjennomført av fire mastergradsstudenter ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Her pekes det på behov for bedre tilrettelegging av løypene, og at man bør gjøre tiltak mot slitasje. Midt-Troms Friluftsråd, som er en av oppdragsgiverne til studien, mener funnene understreker behovet for bedre tilrettelegging.

– Friluftsrådet har konkrete planer for punktene som pekes ut i studien. Alt handler om kapasitet, ressurser og prioriteringer fra andre myndigheter. Vi jobber mye med skilting, og neste ledd er tilrettelegging for å forhindre slitasje. Det er snakk om klopplegging, omlegging av stier og bygging av bruer ved behov. Det er også behov for søppelkasser, toaletter og leirplasser, sier leder for Midt-Troms Friluftsråd, Espen Prestbakmo.

Ingen trengsel

Studien viser også at de besøkende ikke opplever for stor trengsel.

– Det er kjempepositivt. Vi ser at mange drar til Senja fordi det er for mange folk i Lofoten. Da blir det desto viktigere at man ivaretar Senja. I Lofoten opplever de søppel og skit, noe vi også starter å gjøre her. Dette må vi gjøre noe med, mens vi enda har armslag, sier Prestbakmo videre.

Uklart ansvar

Friluftsrådet skal ha en Workshop 18. og 19. september hvor de skal se på konkrete løsninger for turløypene.

– Her skal tilrettelegging diskuteres med blant annet løypevaktene. Det er helt klart behov for noen som jobber med disse tingene i felt. I dag er det veldig diffust hvem som har ansvar. Det foreligger ingen konkrete planer om dette, men her må bevilgende myndigheter komme med penger på bordet.

Prestbakmo ser flere grunner bak den enorme veksten opp fjellsidene. Veksten kommer fra de med både norsk og utenlandsk pass.

– Mange i regionen har fått opp øynene for turmulighetene, i tillegg til flere utenlandske turister. Det er også økt skilting og turboka for Senja og Midt-Troms hjelper nok til. Ikke minst spiller nok sosiale medier en rolle.

Mangedobling for Segla

Med flere uker igjen av sesongen, hadde 3.760 personer skrevet seg inn i turboka på Segla. Antall besøkende er trolig mye høyere.

– Det har aldri vært flere som har skrevet seg inn i boka enn i år. Vi har ikke sjekka boka på noen dager, slik at det nok er noen flere besøkende enn de 3.760 personene som hadde vært på toppen per 24. august. Det er nok mange som heller ikke skriver seg inn. Flere sier de ikke gidder å stå å vente på boka. På toppen er det et ganske lite område der boka er plassert, forteller fjellvert, Jorunn Eriksen.

Ny topp

Siden turboka kom opp på Segla i 2010, har man sett en mangedobling i antall besøkende.

– Jeg husker ikke eksakt, men i 2010 skrev ikke mer enn 600 stykker seg inn i boka. De første årene så vi rene doblinger fra det ene til det andre året. Hvert år tror vi toppen er nådd, men viser seg at det bare øker på. Boka kom i forbindelse med 10 på Topp, men de færreste i dag kommer fra det i dag.

Økinga i kommer til tross for mye ruskevær.

– De besøkende kommer fra hele landet, og så mange land at du aner ikke. Det er artig å se på turboka hvor mange verdenshjørner navnene kommer fra. Jeg snakke nettopp med en fra Kuusamo i Finland, og de understreka vi var så heldig vi var med naturen vår,

Slitasje

Med den store økinga i antall fjellvandrere, kommer en del slitasje.

– I starten da det var snakk om at vi ikke måtte få slitasje blåste jeg nesten av det, det hørtes idiotisk ut, men vi ser det virkelig på veien til Segla. Vi har prøvd å merke en av sidene, slik at folk holder seg til en side. Stien er ganske oppgått, og folk gå utenom løypa for å få grep. Skal de holde seg til stien må den sikres ala sherpatrinn, sier Enoksen.

Terrenget opp til Segla er krevende. Til tross for den store ferdselen er det ikke mange uhell.

– I fjor måtte en person som hadde knekt foten berges med helikopter. I år knakk en annen person foten, men kom seg ned med godmanns hjelp. Det kan være sleipt opp fjellsidene.

Toalett

En ting de virkelig savner er toalettfasiliteter.

– Jeg håper at kommunen eller noen andre stiller seg velvillig, og er førevar med å få opp et toalett. Samtidig er folk utrolig flinke til å ta med seg søppel ned. Jeg gikk nettopp en tur opp, og tok med et lite papir ned i lomma, forteller hun.

TIlrettelegging: Leder i Midt-Troms Friluftsråd, Espen Prestbakmo (t.v)
Spektakulær: Det er ikke vanskelig å se hvorfor Segla er et av de mest populære målene for turgåere på Senja. Dette bildet ble tatt siste kveld med midnattsol i år, mens toppen bada i tykkhavtåke. Foto: Petter Egge Foto: Petter Egge
Voldsomt: Fjellvert for Segla Jorunn Enoksen. Foto: Rune Ottarsen Foto: Rune Ottarsen