Naturlig: Per Sandberg (FrP), mener 160 kommuner er et naturlig antall i Norge, noe han begrunner med felles bo-, arbeids- og serviceområder. Foto: Stian Jakobsen

FrPs Per Sandberg uttalte i Klassekampen at regjeringa med H og FrP ønsker å få antall kommuner i Norge ned mot 160 kommuner. Ivar B Prestbakmo(Sp) fmener dette er respektløst ovenfor for innbyggerne og lokaldemokratiet.

– De siste fire års forakt mot lokaldemokratiet bør være historie. I fire år har kommune- og region «reformprosessen» ridd kommuner og fylkeskommuner som ei mare. Mye bortkastet tid, ressurser og diskusjoner med økonomiske trusler og tvangstrusler hengende over lokalsamfunn og lokalpolitikere har vært melodien fra dagens regjering, sier Prestbakmo.

Av Senja-kommunene ble Torsken kommune tvangssammenslått. De øvrige kommunestyrene gjorde frivillige sammenslåingsvedtak.

–Naturlig inndeling

Regjeringa har redusert antall kommuner fra 428 til 354. Sandberg sier regjeringa ønsker å få tallet ned mot 160 kommuner, dersom de får en ny periode etter valget.

– Vi er ikke i mål ennå, sier Frp-nestleder Per Sandberg til Klassekampen.

Hannevner 160 kommuner som en naturlig inndeling, men understreker atdette ikke er et absolutt tall. Tallet henter Sandberg fra Distrikskommisjonen han satt i fra 2003 til 2004. Samtidig utelukker han ikke brukav tvang mot kommuner som ikke vil slå seg sammen.

– Da vi satt i Distriktskommisjonen fant man fram til undersøkelsersom viste felles bo-, arbeids- og serviceområder, og da havnet vipå 160. Det er det naturlige å se på, sier Sandberg videre til Klassekampen.

Ikke nok makt ned

Han mener regjeringa ikke har innfridd på løftene om å gi kommunene nye oppgaver.

– Minimalt med nye oppgaver og makt har Regjeringen vært villig til å flytte fra stat til kommune og fylkeskommune. Mer sentralisering av makt og pengebruk har vært og er målet. Nå får det være nok bortkastet tull fra Sandberg (Frp) og Sanner (H), sier Prestbakmo.

Frivillighet

Prestbakmo sier han og Sp ikke er prinsipielt mot sammenslåinger, dersom de skjer på rett premisser.

– Hvis innbyggere og folkevalgte i kommuner og fylkeskommuner ser det som fornuftig å slå seg sammen, så la det skje frivillig.  Da tar man innbyggere og lokale folkevalgte på alvor. Nye runder med et teoretisk tenkt mål om bare 160 kommuner blir tøvete, udemokratisk og vil med Frp og Høyres oppskrift for neste fire år være et hån mot lokaldemokratiet, og gir enda mere makt til Akersgata i Oslo, avslutter Prestbakmo.