I et større intervju med Nordlys sier Pedersen at befolkningsutviklinga er en av hovedårsakene til at kommunene bør slås sammen. I Troms ble det med sammenslåing av senjakommunene.

- Flere kommuner burde slå seg sammen for å sikre mer robuste faglige miljø. Ære være Senja. Tilgangen på kompetanse er kritisk. Noen kommuner får stadig flere eldre og stadig færre yngre. Helse- og omsorgstjenester utgjør for flere kommuner i Troms fra 40-50% av netto driftsutgifter i budsjettet. Dette blir enda verre når det blir enda færre yngre og skatteinntektene faller. De små kommunene er sårbare samfunn. Det må mange steder etableres interkommunale selskap. Spørsmålet er jo hva kommunestyrene skal holde på med når det er etablert opptil 40 interkommunale avtaler, sier han til Nordlys.

Muligheter, ikke grenser

På spørsmål om påstandene om at småkommuner klarer seg bedre enn store kommuner på å produsere velferd, svarer Pedersen følgende:

- Det hører jeg nesten hver dag, men jeg er ikke enig. Våre tilsyn viser noe annet. Mange godt voksne hevder dette. Spør yngre folk - de er ikke så opptatt av kommunegrensene. De er opptatt av om det finnes muligheter for utdanning og arbeid, sier han til Nordlys.

Kommunestyrene i Tranøy og Lenvik ga samtykke til kommunesammenslåinga, mens Torsken kommune sa nei og Berg vedtok å la Stortinget bestemme deres fremtid.